Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výběr peněz z bankomatu v zahraničí (a platba kartou) - v jaké měně..?

Výběr peněz z bankomatu v zahraničí (a platba kartou) - v jaké měně..?

Dobrý den

Mám účet u české banky Moneta Bank vedený v CZK od toho mám standard debit kartu. Plánuji cestu a pobyt v jiné zemi EU (Chorvatsko) asi tak na 2-4 týdny. Chci se zeptat:

1) V jaké měně vyberu peníze když použiju¨pro výběr peněz bankomaty v chorvatsku? Automaticky to bude v Kunách...? Nebo si můžu vybrat i měnu v jaké výběr z bankomatu provedu?

2) Kurz směnný CZK na KUNY se bude řídit kurzem mojí banky (moneta)...? A bývá toto dobrý kurz nebo je lepší někde jinde? (fyzicky zajít do chorvatské banky namísto použití chorvatských bankomatů?, použití směnáren v chorvatsku)

3) Když bych platil kartou v Chorvatsku, např. normálně za nákup v supermarketu, tak se koruny z českého účtu automaticky převedou na Kuny (chorvatská měna) a použije se kurz mojí banky (moneta)

4) Je nutné něco povolovat v internet bance? (jako povolit použití karty v zahraničí, povolit zahraniční platby nebo něco tak), nebo by karta měla default fungovat ihned v zahraničí aniž bych musel cokoli kdekoliv povolovat nebo zadávat nějaký speciální kod co mi přijde na mobil?

Díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
1. V kunach, pokud bankomat nebude umoznovat i EUR. Kurz banky je vyhodnejsi. Pouzivej bankomat bank…
Jan Fiala 08.03.2022 21:15
Jan Fiala
Takže při výběru peněz z bankomatu v Chorvatsku se vždy CZK nejprve převedou na EUR a následně až EU… nový
bankomat 10.03.2022 12:30
bankomat
Má tvá banka kurzovní lístek Kč - Kuna? Ten kurz se použije. nový
Jan Fiala 10.03.2022 12:53
Jan Fiala
ad 4, Některé karty mohou jít zablokovat podle států, Chorvatsko to nebude, ale taková Barma nebo Sa…
Prim 09.03.2022 14:48
Prim
Díky Co je to DCC platba prosím :-)? nový
bankomat 10.03.2022 12:29
bankomat
DCC = dynamický kurz. To jsou ty různé nebankovní bankomaty, které použijí hodně nevýhodný kurz (pto… nový
Jan Fiala 10.03.2022 12:52
Jan Fiala
V Chorvatsku bohužel tyto manýry mají i bankovní bankomaty, poznal jsem tam řadu značek známých i u… nový
ml1 10.03.2022 13:10
ml1
Dovolte, abych připojil pár postřehů z Chorvatska, kde jsem byl vloni pracovně v Dubrovníku (za své… nový
ml1 10.03.2022 13:06
ml1
Byl jsem vloni v létě v Chorvatsku dole u Zadaru, Sveti Petar a komplet na celé Jadranské magistrále… nový
Fuente 21.03.2022 23:48
Fuente
Neexistuje zlodějský bankomat, ale jen zlodějská banka. Záleží, jaké máte podmínky u vaší banky a po… nový
Dolezal 28.03.2022 15:10
Dolezal
Jen tak pro zajímavost a pro představu přidávám foto (přecejenom paměť bývá klamavá, tak jsem si to… nový
ml1 22.03.2022 14:52
ml1
BNP, asi BNP Paribas, v Česku pod ně patří Hello Bank. nový
L-Core 22.03.2022 16:49
L-Core
Jeden letní příspěvek do této jarní diskuse: Banka OTP si zřejmě už taky vzala příklad z ostatních -… nový
Klein 20.08.2022 11:17
Klein
Ještě počátkem července to fungovalo bez problémů (Dubrovník na více místech včetně bulváru Stradun;… poslední
ml1 26.08.2022 08:11
ml1
Určitě bych volil buď vybrat na místě v bankomatu v jejich měně (bez konverze na českou - aby prostě… nový
Dolezal 28.03.2022 15:12
Dolezal
Pozor na konverziu, robia o dokonca aj automaty normalnych bank len v mensom. Konverziu vzdy zamiet… nový
fleg 29.03.2022 20:30
fleg

1. V kunach, pokud bankomat nebude umoznovat i EUR. Kurz banky je vyhodnejsi. Pouzivej bankomat banky, ne prekupnicke bankomaty s dynamickym kurzem.

2. Pokud to vymenis u nas rovnou z korun na kuny, bude to vyhodnejsi nez z korun na eur a v Chorvatsku z EUR na kuny.

3. Pouzije se kurz banky

4. Ne

Takže při výběru peněz z bankomatu v Chorvatsku se vždy CZK nejprve převedou na EUR a následně až EUR na Kuny...? A to samé platí i pro platby kartou...?

(proč je tam ten mezičlánek... Kuna se nezdá v evropě až tak miniaturní/exotickou a nedůležitou měnou aby to CZ banka nedokázala napřímo ne :-)? )

díky

ad 4,
Některé karty mohou jít zablokovat podle států, Chorvatsko to nebude, ale taková Barma nebo Salvador by blokované být mohly.
Ke kartě MC od Fio mám možnost zakázat DCC platbu nebo převod kurzem provozovatele ATM, to beru jako výhodu.

V Chorvatsku bohužel tyto manýry mají i bankovní bankomaty, poznal jsem tam řadu značek známých i u nás. I v případě odmítnutí si pak chtějí účtovat dodatečný poplatek, většinou ho nazývají "acces fee". Nechápu to, přece náklady na výběr hotovosti by měl pokrýt poplatek, který dostanou od mé banky (já to mám sice zadarmo, ale banka za mě musí něco zaplatit), nevím ,co navíc by měli chtít.

Dovolte, abych připojil pár postřehů z Chorvatska, kde jsem byl vloni pracovně v Dubrovníku (za své peníze a na úkor dovolené jsem si pobyt o něco prodloužil, bylo by škoda letět tak daleko jen na 3 dny a neužít si to město, které je opravdu pěkné).
Nejlepší je asi nechat přepočet na bance (pokud podporuje kuny, neni co řešit), nikdo jiný výhodnější podmínky nenabídne. Kurz fio (nevím jak monety) je pro kuny stejný nebo o nějaký haléř menší, než mají směnárny v okolí Václavského náměstí (narozdíl od eur a dolarů, kde jsou směnárny výhodnější). Směnárnu na letišti (za 100 korun 20-22 kun) bych rovnou vynechal, směnárny ve městě dávaly za 100 korun většinou 27 kun (1 kuna by tak vycházela na 3.70), ale viděl jsem i jen 24. Nutno říct, že jsou to čísla z loňského roku, kdy kuna byla kolem 3.50 Kč (jak to reálně funguje jsem nezkoušel, nějaké kuny jsem měl vyměněné, zbytek jsem vybíral z bankomatu).
V Chorvatsku to automaticky bude v EUR nebo CZK (DCC - Direct Currency Conversion) a se zlodějským poplatkem (20-50 kun (cca 70-175 Kč) navrch). DCC se dá odmítnout, ten dodatečný poplatek ne (respektive jeho odmítnutí znamená storno transakce a nutnost hledat jiný bankomat). Vyzkoušel jsem přes 10 bankomatů (jen bankovních, euronet a další nebankovní sítě jsem rovnou vynechával) než jsem uspěl s požadavkem na výběr bez zlodějského dodatečného poplatku. Uspěl jsem u bankomatů banky OTP a zdálo se, že má hustou síť bankomatů (limit na transakci byl 2000 kun, což neni zase tolik (ekvivalent cca 7000), ale bylo to bez poplatku a kuny si přepočítala moje banka (fio) podle svého kurzu). Tento bankomat jsem vyzkoušel spíš náhodou, když jsem chtěl zkusit erśte (říkal jsem si, je to slušná banka), ale jako u nás byla u něj fronta. Erśte jsem pak vyzkoušel také a taky nabízel srovnatelně nevýhodné podmínky (kunu za 4.20 když byla 3.50 nebo zúčtování v kunách a poplatek 33 kun).
U nákupů je situace lepší, obchody (minimálně v EU) si nesmí účtovat žádné dodatečné poplatky za platbu kartou, je teda si potřeba jenom ohlídat (případně zamítnout) DCC, prostě na terminálu ani nikde jinde se nesmí objevit CZK nebo EUR nebo nějaké poznámky o kurzu ECB, pak půjde platba do banky v kunách a přepočítá to banka.
Fio umožňuje tyto nepatřičnosti zablokovat, bylo by dobré zjistit, jestli Moneta nemá podobné možnosti (jen tak pro jistotu), slyšel jsem zatím jen o mBank, která něco takového propagovala.
Karta by měla v rámci EU fungovat sama, při cestách do méně obvyklých zemí je vhodné banku nějak informovat, ale EU a běžné turistické destinace (Chorvatsko je běžná destinace) by měly být bez problémů.

Byl jsem vloni v létě v Chorvatsku dole u Zadaru, Sveti Petar a komplet na celé Jadranské magistrále
pouze zlodějské bankomaty Euronet, které chtěly tvrdé poplatky za výběr a čím více, tím větší do výše 39 Kun.
Navíc jsou komplet u každého hypermarketu, to mě naštvalo nejvíce, nebyla jiná možnost.
U své mBank a více jiných je garance výběru z ATM po celém světě zdarma, obvykle se to řeší zpětnou reklamací.
Vyřešil jsem to místo místo večeří v restauraci nákupem žrádla v marketu typu Lidl, Kaufland.
Jediná první večeře v restauraci byla tvrdá oschlá pizza hodinu před zavíračkou, přitom na lístku škrtnuto nic.
To výrazně poznamenalo moji dovolenou. V místě SP alespoň rozdrcené kamínky pár metrů do vody,
jinak komplet všude velké šutry bez výjimky, meli jsme vlastně štěstí. Příště Chorvatsko asi vynechám.

Neexistuje zlodějský bankomat, ale jen zlodějská banka. Záleží, jaké máte podmínky u vaší banky a podle toho určí bankomat poplatek. V zahraničí stačí vybrat v cizí měně, nedávat přepočet na koruny. A konkrétně v Chorvatsku pozor na platby kartou. Berou jí z ruky a odklepávají si tam provizi obchodníci, kterou mají vypočítanou od visa a mastercard.

Jen tak pro zajímavost a pro představu přidávám foto (přecejenom paměť bývá klamavá, tak jsem si to zdokumentoval). Toto je ze druhého kola, to jsem už šel najisto, jen tu spořitelnu jsem chtěl zkusit (v prvním kole jsem ji vynechal), narazil jsem na to při probírání fotek, někde mám i to první kolo, třeba ho taky dám k dobru, ale tohle zatím pro představu stačí. Jak jsem už psal, uspěl jsem jenom u OTP ( https://www.otpbanka.hr/ ), zřejmě jediná slušná banka, tak snad ji to vydrží, třeba se do HR ještě někdy podívám. Minimálně v Dubrovníku měla bankomatů docela dost i na turisticky exponovaných místech (Stradun, Pilská brána do starého města apod.).
Předtím jsem se s DCC sice už setkal, ale šlo o ojedinělé případy. Rok předtím v Itálii jen jeden z bankomatů (BNP (Něco jako Banco popolare di Napoli ale nesedí mi to s tou zkratkou) euro za víc jak 32 korun no neberte to, navíc při výběru z eurového účtu, kdy to banka přepočítá zpět na eura...), ale to stačilo jen odmítnout, a výběr byl normálně zadarmo, ostatní to nezkoušely. Ale aby se o to pokoušely všechny bankomaty a ještě po odmítnutí si chtěly naúčtovat poplatek, to mě teda fakt překvapilo.
Jinak Dubrovník můžu doporučit, je to pěkné město, i když všechno je tam (třeba proti kalábrii) strašně malé, pláže jsou tam takové, že když tam přijde 10 lidí, je plno (nutno říct, že v září (chorvatsky rujan) tam nebylo nijak narváno, ale neumim si představit, jak to vypadá v sezóně). Ale jak se zdá, kuny je lépe si vyměnit doma pokud nemáte náladu na zkoušení bankomatů (já jsem si jednoho dne dal takovou procházku, když jsem ještě nějakou hotovost měl, a při ní jsem zkoušel, dokud jsem neuspěl, ale představa, že potřebuju nutně vybrat a obíhám bankomaty celého města, to bych jim snad tu stovku navíc (to by asi tak byl ekvivalent toho acces fee) zaplatil).

Jeden letní příspěvek do této jarní diskuse:
Banka OTP si zřejmě už taky vzala příklad z ostatních - teď, začátek srpna v Omiši, výběr 400 KN z OTP s odmítnutím DCC znamenalo příplatek acces fee 35 KN - což byla suverénně největší zlodějna. Tím hůř, že jsem po Vaší zkušenosti očekával nulu.
Další dva výběry tamtéž (Omiš, PC Studenac): MB NET výběr 1.000 KN + acc.fee 28 KN / ATM ERSTE výběr 1.500 KN + acc.fee 22 KN.
Takže bych pro příště také souhlasil s "vyzkoušením" více (raději bankovních) ATM a výběr tam, kde "nabídne" nejnižší acces fee.

Ještě počátkem července to fungovalo bez problémů (Dubrovník na více místech včetně bulváru Stradun; vloni jsem tam byl sám pracovně, tentokrát soukromě s rodinou, když jsem v tom postkovidovém blázinci je nevzal s sebou musel jsem jim to vynahradit (ono najisto to bylo až 14 dnů předem, do té doby nikdo nic nevěděl, letos byla situace příznivější)). Brácha zkoušel Erste a tam mu to prošlo normálně, asi protože má českou spořitelnu, po mě by to chtělo nějaký ten příplatek (vyzkoušel jsem to pro zajímavost). Co mu to naúčtovalo nevím, do jeho účtu nevidim, jestli to měl zadarmo (měl by mít zadarmo výběry v rámci skupiny erste), u toho bankomatu jsem s ním byl.
Při hledání v ceníku spořitelny jsem se zamotal (mají ceník hodně složitý), vypadá to, že spořitelna svým klientům účtuje i poplatky za přepočet na jinou měnu než € (protože podle regulace EU musí být výběry v € v EHP stejné jako v cizích bankmatech doma). To mě docela překvapilo, ale u spořitelny se dá čekat leccos. Kdybych si dneska vybíral banku, tak už jen zamotanost jejich ceníku by mě od takové instituce odrazovala (nemluvě o tom, jaké poplatky a za co účtujou).
Já vybral celkem 4x u OTP bez poplatků, tím že kuny končí, nechtěl jsem riskovat, že mi nějaké zbydou, tak jsem jich bral raději míň, s tím, že vyberu na místě. Kuny patří mezi běžné měny ve směnárnách, ale měl jsem strach, že končící měna se bude vykupovat méně výhodně, podobně jako svého času třeba italské liry. Možná u OTP přišli na to, že jsou jediní a nechtějí se připravovat o zisk, těžko říct, je to škoda. Pokud se někdy ještě vypravím do Chorvatska, bude to už za eura a ty budu s sebou mít v hotovosti, pokud se teda nestane nějaký kurzový skok o které není poslední roky nouze (stačí se podívat na letošní rok, je to pár dnů, co euro kleslo pod 24.50 jako v únoru a už zase stačilo soupnout).

Ještě přidám zkušenosti odjinud: V polsku jsem nějakou náhodou vybral v bankomatu Pekao nebo tak nějak se ta banka jmenovala, bez problémů. Když jsem pak chtěl další peníze, tak jsem to po třech bankomatech (prakticky dvou, euronet jsem zkusil jen protože u sousedního bankovního bylo plno) vzdal a vystačil jsem s tím, co jsem měl (skoro do poslední mince).
V Budapešti jsem na takové pokusy nenarazil, ale tam jsem stejně jako v polsku byl jen na výletě a zkusil jen jeden bankomat (i forintů jsem se zbavil skoro do poslední mince).

Určitě bych volil buď vybrat na místě v bankomatu v jejich měně (bez konverze na českou - aby prostě na displeji byla vidět stržená částka v jejich měně) a nebo směnárnu. Obecně v Chorvatsku rádi berou obchodníci při platbě kartou karty z ruky a na terminálu si tam oklepnou nevýhodný převod za který mají provizi.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru