Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výběr peněz z bankomatu v zahraničí (a platba kartou) - v jaké měně..?

Dovolte, abych připojil pár postřehů z Chorvatska, kde jsem byl vloni pracovně v Dubrovníku (za své peníze a na úkor dovolené jsem si pobyt o něco prodloužil, bylo by škoda letět tak daleko jen na 3 dny a neužít si to město, které je opravdu pěkné).
Nejlepší je asi nechat přepočet na bance (pokud podporuje kuny, neni co řešit), nikdo jiný výhodnější podmínky nenabídne. Kurz fio (nevím jak monety) je pro kuny stejný nebo o nějaký haléř menší, než mají směnárny v okolí Václavského náměstí (narozdíl od eur a dolarů, kde jsou směnárny výhodnější). Směnárnu na letišti (za 100 korun 20-22 kun) bych rovnou vynechal, směnárny ve městě dávaly za 100 korun většinou 27 kun (1 kuna by tak vycházela na 3.70), ale viděl jsem i jen 24. Nutno říct, že jsou to čísla z loňského roku, kdy kuna byla kolem 3.50 Kč (jak to reálně funguje jsem nezkoušel, nějaké kuny jsem měl vyměněné, zbytek jsem vybíral z bankomatu).
V Chorvatsku to automaticky bude v EUR nebo CZK (DCC - Direct Currency Conversion) a se zlodějským poplatkem (20-50 kun (cca 70-175 Kč) navrch). DCC se dá odmítnout, ten dodatečný poplatek ne (respektive jeho odmítnutí znamená storno transakce a nutnost hledat jiný bankomat). Vyzkoušel jsem přes 10 bankomatů (jen bankovních, euronet a další nebankovní sítě jsem rovnou vynechával) než jsem uspěl s požadavkem na výběr bez zlodějského dodatečného poplatku. Uspěl jsem u bankomatů banky OTP a zdálo se, že má hustou síť bankomatů (limit na transakci byl 2000 kun, což neni zase tolik (ekvivalent cca 7000), ale bylo to bez poplatku a kuny si přepočítala moje banka (fio) podle svého kurzu). Tento bankomat jsem vyzkoušel spíš náhodou, když jsem chtěl zkusit erśte (říkal jsem si, je to slušná banka), ale jako u nás byla u něj fronta. Erśte jsem pak vyzkoušel také a taky nabízel srovnatelně nevýhodné podmínky (kunu za 4.20 když byla 3.50 nebo zúčtování v kunách a poplatek 33 kun).
U nákupů je situace lepší, obchody (minimálně v EU) si nesmí účtovat žádné dodatečné poplatky za platbu kartou, je teda si potřeba jenom ohlídat (případně zamítnout) DCC, prostě na terminálu ani nikde jinde se nesmí objevit CZK nebo EUR nebo nějaké poznámky o kurzu ECB, pak půjde platba do banky v kunách a přepočítá to banka.
Fio umožňuje tyto nepatřičnosti zablokovat, bylo by dobré zjistit, jestli Moneta nemá podobné možnosti (jen tak pro jistotu), slyšel jsem zatím jen o mBank, která něco takového propagovala.
Karta by měla v rámci EU fungovat sama, při cestách do méně obvyklých zemí je vhodné banku nějak informovat, ale EU a běžné turistické destinace (Chorvatsko je běžná destinace) by měly být bez problémů.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny