Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Finančák se zaměří na youtube

Finanční správa si došlápla na tvůrce internetových videí

Kontrola v Moravskoslezském kraji ukázala na desítky milionů korun nezaplacených daní, uvedla v pondělí Finanční správa (FS) v tiskové zprávě. Kontroly odvádění daní v tomto sektoru budou podle FS pokračovat i příští rok, zaměří se na širší spektrum platforem.

Zdroj: novinky
Předmět Autor Datum
A proč by si neměla došlápnout? Tohle je velice jednoduché a poněkud jinak, než evokuje titulek pro… poslední
L-Core 06.11.2022 21:29
L-Core

A proč by si neměla došlápnout? Tohle je velice jednoduché a poněkud jinak, než evokuje titulek pro "neználky".

Google nikomu neplatí za videa, ale platí mu za zhlédnuté reklamy při jejich sledování. V EU má G sídlo v Irsku a platba se děje formou "plnění za službu do jiného státu EU" ("fiktivní fakturu", na základě které tvůrcům videa G za reklamu platí, si G vyhotoví samo), kdy prodávající - tedy tvůrce videa - musí být minimálně osobou identifikovanou k dani (DPH) nebo plátcem DPH. "Fakturace" probíhá v cenách bez DPH (v souladu s předpisy EU), ale oba subjekty jsou povinny operaci "nahlásit" (u nás v rámci kontrolního hlášení). "Někde v Bruselu" (???) se to páruje, takže se snadno přijde na to, že youtuber XY, kterému G platí za reklamu u jeho videí, svou povinnost nesplnil (protože G určitě ano).

Finančák to dostane jak na podnose, počká si klidně nějakou dobu, aby narostly úroky, následně youtubera zkasíruje. Na pokutách za nepodávání "hlášení" finančnímu úřadu z titulu DPH, a za nepřiznání a nezdanění příjmů DPFO atd.

Je to tak naprosto v pořádku. Diskuzi k článku na Novinkách nemá smysl komentovat (jak bylo v nějakém vystoupení myslím Cimrmanovců... debil, pitomec, debil, pitomec, a tady změna, dva pitomci vedle sebe). Ale oni jsou v tom možná i trochu nevinně (nemusí znát problematiku), ale článek měl evidentně jen vyvolat emoce, vášně apod.

V článku zmiňovaný prodej merchu je oproti příjmům z reklamy kapkou v moři, ale to nezmiňují…

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru