Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výběr peněz z bankomatu v zahraničí (a platba kartou) - v jaké měně..?

Ještě počátkem července to fungovalo bez problémů (Dubrovník na více místech včetně bulváru Stradun; vloni jsem tam byl sám pracovně, tentokrát soukromě s rodinou, když jsem v tom postkovidovém blázinci je nevzal s sebou musel jsem jim to vynahradit (ono najisto to bylo až 14 dnů předem, do té doby nikdo nic nevěděl, letos byla situace příznivější)). Brácha zkoušel Erste a tam mu to prošlo normálně, asi protože má českou spořitelnu, po mě by to chtělo nějaký ten příplatek (vyzkoušel jsem to pro zajímavost). Co mu to naúčtovalo nevím, do jeho účtu nevidim, jestli to měl zadarmo (měl by mít zadarmo výběry v rámci skupiny erste), u toho bankomatu jsem s ním byl.
Při hledání v ceníku spořitelny jsem se zamotal (mají ceník hodně složitý), vypadá to, že spořitelna svým klientům účtuje i poplatky za přepočet na jinou měnu než € (protože podle regulace EU musí být výběry v € v EHP stejné jako v cizích bankmatech doma). To mě docela překvapilo, ale u spořitelny se dá čekat leccos. Kdybych si dneska vybíral banku, tak už jen zamotanost jejich ceníku by mě od takové instituce odrazovala (nemluvě o tom, jaké poplatky a za co účtujou).
Já vybral celkem 4x u OTP bez poplatků, tím že kuny končí, nechtěl jsem riskovat, že mi nějaké zbydou, tak jsem jich bral raději míň, s tím, že vyberu na místě. Kuny patří mezi běžné měny ve směnárnách, ale měl jsem strach, že končící měna se bude vykupovat méně výhodně, podobně jako svého času třeba italské liry. Možná u OTP přišli na to, že jsou jediní a nechtějí se připravovat o zisk, těžko říct, je to škoda. Pokud se někdy ještě vypravím do Chorvatska, bude to už za eura a ty budu s sebou mít v hotovosti, pokud se teda nestane nějaký kurzový skok o které není poslední roky nouze (stačí se podívat na letošní rok, je to pár dnů, co euro kleslo pod 24.50 jako v únoru a už zase stačilo soupnout).

Ještě přidám zkušenosti odjinud: V polsku jsem nějakou náhodou vybral v bankomatu Pekao nebo tak nějak se ta banka jmenovala, bez problémů. Když jsem pak chtěl další peníze, tak jsem to po třech bankomatech (prakticky dvou, euronet jsem zkusil jen protože u sousedního bankovního bylo plno) vzdal a vystačil jsem s tím, co jsem měl (skoro do poslední mince).
V Budapešti jsem na takové pokusy nenarazil, ale tam jsem stejně jako v polsku byl jen na výletě a zkusil jen jeden bankomat (i forintů jsem se zbavil skoro do poslední mince).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny