Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Oprava mezd za předchozí měsíce

Dobrý den,
mám špatně vypočítány mzdy za několik měsíců zpětně, nebyl započítán správný počet odpracovaných hodin a mzda je tudíž nižší o cca 20.000 celkem. Jakým způsobem lze toto opravit, aby změna byla provedena zpětně? Jedná se o pochybení na straně zaměstnavatele, který měl bordel v datech. Zaměstnavatel argumentuje, že již zpětně nelze, že doplatí v příští výplatě, ale to jednak udělá vyšší daň a navíc kvůli bance to tak ani nechci. Díky za rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Doplatí ti to v další výplatě, jak jinak by to mohl asi udělat? Daň bude vyměřena procentuálně stejn…
Prasak 19.08.2019 17:18
Prasak
Bance to šumák nebude, protože žádám o hypotéku. A jestli aktuálně máme nebo nemáme progresivní zdan…
rozvíječ 19.08.2019 18:11
rozvíječ
Progresivní zdanění už tu není dobrých dvacet let. S takovou finanční gramotností žádáš o hypotéku?…
Prasak 20.08.2019 08:26
Prasak
Navíc tu progresivní zdanění máme i když v okleštěné verzi -> solidární daň. A nic na tom faktu nemě…
rozvíječ 20.08.2019 15:05
rozvíječ
Solidární daň tu je, ale je dost vysoko na to, aby ses o to zajímal. Progrese, jaká tu byla původně,…
Prasak 20.08.2019 16:59
Prasak
ale tys na ni doposud očividně věřil a?
rozvíječ 21.08.2019 11:48
rozvíječ
No že máš super přehled.
Prasak 21.08.2019 13:33
Prasak
Nějaký mindrák?
rozvíječ 21.08.2019 14:51
rozvíječ
Ne, já mám hypotéku v pohodě. Obávám se však, že zpětně už stejně nic nezměníš, zaměstnavatel už ti…
Prasak 21.08.2019 15:57
Prasak
Obávám se však, že zpětně už stejně nic nezměníš, zaměstnavatel už ti to řekl. Zaměstnavatel si ne… nový
rozvíječ 22.08.2019 15:51
rozvíječ
Stejně s tím myslím víc nenaděláš.Vyzvi písemně zaměstnavatele,aby dopočítal a doplatil rozdíl ve mz… nový
Karel04 22.08.2019 17:29
Karel04
Opravu ti udělají na příští výplatnici - přidají nějakou kolonku, třeba "doplatek mezd za období od… nový
Prasak 22.08.2019 19:14
Prasak
Sice vyřešené, ale dovolím si poznámu.. Pokud by se to stalo mně, že bych nějakou chybou zaměstnanc… poslední
L-Core 19.09.2019 09:07
L-Core

Doplatí ti to v další výplatě, jak jinak by to mohl asi udělat?
Daň bude vyměřena procentuálně stejná. Ačkoliv v mnoha lidech je pořád zakořeněn mýtus, že větší mzda = vyšší daně. Ne, pořád se daní stejným procentem ze mzdy. I když v absolutních číslech to vypadá vyšší, takže jednodušší jedince to může zmást.

Proč kvůli bance? Bance to může být šumák. Navíc zaměstnavatel to musí poslat na účet, aby mohl doložit, že částku zaměstnanci vyplatil. Pochybuji o tom, že by to ještě někdo dnes vyplácel v hotovosti.

Bance to šumák nebude, protože žádám o hypotéku. A jestli aktuálně máme nebo nemáme progresivní zdanění bohužel netuším, zatím jsem se spoléhal na účetní zaměstnavatele, ale přiznávám se, že jsem žil v domnění, že ho máme. Pokud by bylo, a není to nic raritního ve světě, tak pak je procento daně různé, klidně i dle výše měsíčního výdělku. A co se ročního zúčtování týče, tam je to opět čekání na peníze za někdy, nevím proč bych na ně měl čekat, když chyboval zaměstnavatel a ne já.

Progresivní zdanění už tu není dobrých dvacet let. S takovou finanční gramotností žádáš o hypotéku?

Když ti to přijde na účet, tak budeš mít vyšší příjem, což při žádosti o hypotéku je naopak plus, tak proč se tomu bráníš? Banka stejně bude brát v potaz tvoje příjmy za delší dobu, ne jednorázový doplatek, co ti tam teď přistane. V bance taky dělají lidi a nejsou až tak blbí, aby nedokázali vyhodnotit tvůj příjmový průměr za poslední roky a s jednorázovým výkyvem příjmů se vyrovnají.
Ohledně ročního zúčtování - co by ti vraceli? Pokud nejsi dlouhodobě nemocný a zaměstnavatel ti uplatňuje pravidelně slevy na dani, tak není co vracet. Je nepodstatný, zda ti těch 20 litrů zdaní najednou, nebo v deseti výplatách, odvedeš z nich stejnou částku. Prakticky celkové zdanění dělá asi 300 Kč z každé tisícikoruny.
Myslím, že zbytečně panikaříš.

Ohledně hypotéky - když žádáš o hypotéku a rozhodí tě jednorázový příjem nějakých 14 tisíc čistýho, tak to vypadá, jako bys to měl vcelku natěsno. To pak budeš mít vcelku bobky, až přijde nějaká ta menší ekonomická krize. Jedna věc je hypotéku získat, druhá udržet. Alespoň prvních 10 let, potom už je předpoklad, že příjmy žadatele se zvýší a výše splátky zůstane +/- stejná. Nejhorší, co můžeš udělat, je hrát na banku finanční divadlo, protože do průseru dostaneš především sebe, ne banku.

Ne, já mám hypotéku v pohodě.
Obávám se však, že zpětně už stejně nic nezměníš, zaměstnavatel už ti to řekl. Jak to chceš dělat? Změnit výplatní pásky? Změnit to, co ti došlo v minulosti na účet? To je hodně naivní. To už je jednodušší zajít do banky a pěkně si s nima promluvit, že tvůj příjem je ve skutečnosti vyšší, vinou zaměstnavatele. Jsou tam jen lidi, dá se s nima mluvit, je to jednodušší, než zkoušet nějaký fígle, který stejně nejdou.

Obávám se však, že zpětně už stejně nic nezměníš, zaměstnavatel už ti to řekl.

Zaměstnavatel si nechce přidělávat práci. To ještě neznamená, že k tomu nejde přinutit.

Změnit výplatní pásky? Ano, opravit.
Změnit to, co ti došlo v minulosti na účet? Ne, doplatit. A to neprodleně, protože je to již po splatnosti.

Stejně s tím myslím víc nenaděláš.Vyzvi písemně zaměstnavatele,aby dopočítal a doplatil rozdíl ve mzdě.On Ti stejně odpoví,že to bude vyrovnáno při příští výplatě.A jsi tak zase na začátku.Můžeš ho dát jedině k soudu,ale za pár let,než se k tomu dostanou,bude vše dávno vyrovnáno a tak to soud zamítne.A jestli myslíš,že firma bude stornovat nějaké údaje v bance a dávat tam jiné,tak to dost dobře nejde.A taky asi nebude honem posílat nějaký doplatek s velkou tučnou poznámkou pro banku:Pozor,toto je doplatek mzdy a ne něco jiného,tak to koukejte započítat k těm minulým částkám !!!
Uvědom si,že i když někdy něco chceš,tak že to jde nebo že se někdo přetrhne to nějak zkoušet.Jestli jsi ve firmě nějaký velký šéf nebo naprosto nepostradatelný a jedinečný zaměstnanec,možná ho k tomu přinutit můžeš.Jinak se na to vykašlou,protože postupují podle platných směrnic a zákonů.

Opravu ti udělají na příští výplatnici - přidají nějakou kolonku, třeba "doplatek mezd za období od do" a tam ti to vrazí. Zpětně ti to nikdo dělat nebude, protože tvoje prachy ti firma dá, nemá v plánu je zadržovat, takže nějaká žaloba by byla pasé ještě dřív, než by se začala projednávat. Že to chceš na hypo, je tvůj zájem, zaměstnavateli to může být u dvou půlek a ta práce účetní, co by to opravovala, taky něco stojí. Navíc by pak byl rozpor v tom, co by ti udělali opravený výplatní pásky a co ti ve skutečnosti posílali na účet, což zpětně opravit nepůjde. Opravený výplatní pásky by ti byly stejně k ničemu, protože banka stejně posuzuje to, co se ti vyskytuje a pohybuje na účtě. Mávat novýma výplatnicema na banku nezapůsobí, pohyb na účtě je více vypovídající, než nějaký papírky, který by nebylo až tak těžký zfalšovat.

Sice vyřešené, ale dovolím si poznámu..

Pokud by se to stalo mně, že bych nějakou chybou zaměstnanci spočítal něco špatně, po jeho upozornění či po vlastním zjištění nemám problém mzdu přepočítat (a případně doplatiti socko/zdravko) a zaměstnanci mzdu doplatit. A klidně bych mu napsal, pokud by to potřeboval, nějakou vysvětlivku pro banku, klidně s kontaktem na sebe. Pokud by byla chyba na mé straně, prostě bych se ji snažil co nejlépe napravit tak, aby zaměstnanec neměl kvůli ní problém.

Je mi jasné, že tohle může být složité ve firmách s "velkým mzdovým systémem". Já si komplet mzdy naprogramoval sám, mohu si snadno upravit vše, co potřebuji. Ale i ve velké firmě by mělo být možno dosáhnout toho, aby mzdovka mzdu přepočítala (třeba "nanečisto", s tím, že bude doplaceno příští měsíc) a zaměstnanci vystavila nějaké vysvětlující potvrzení pro banku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru