Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kam uložit 150 000 Kč

Ahoj, dostal jsem za úkol někam uložit 150 000 Kč, teta je má je pod polštářem. Založit účet na Trinity bank nebo jinde, částečně nakoupit eura? Co byste s těmi penězi dělali?

Předmět Autor Datum
bitcoin
fallon (nereg.) 24.02.2022 08:36
fallon (nereg.)
Protiinflační dluhopisy jsou jednou z možností, když nepotřebuješ okamžitou likviditu a stačí ti pří…
Jan Fiala 24.02.2022 09:12
Jan Fiala
Protiinflační dluhopisy byly jednou z možností. Poslední úpis proběhl před koncem roku, zatím se s p…
L-Core 24.02.2022 14:25
L-Core
Uložil bych je na svůj bankovní účet :DD
afroman 24.02.2022 11:55
afroman
Ano, děkuji. Můj účet není dobře úročen, navíc by to teta brala kdovíjak. Bitcoin asi ne. Dluhopisy…
vadný flash disk 24.02.2022 12:48
vadný flash disk
na ako dlho ulozit? co tak nakup nehnutelnosti? aj ked za 150 000 .... fakt asi proste na ucet a nec…
fallon (nereg.) 24.02.2022 13:10
fallon (nereg.)
Jedná se o zcela zanedbatelnou částku, nehodna zbytečného přemýšlení.
Nehe 03.03.2022 11:49
Nehe
Nechce mi někdo třeba věnovat, takovou zanedbatelnou částku? :-D:-D
afroman 05.03.2022 00:00
afroman
Fio dává na svém spořicím účtu 2,5% do 200 tisíc ( https://www.fio.cz/docs/cz/urokove_sazby_FO.pdf )…
ml1 24.02.2022 14:53
ml1
Děkuji za solidní informace, prodiskutuju to s tetou.
vadný flash disk 24.02.2022 15:02
vadný flash disk
Nejsem žádný odborník, inflace je momentálně nad veškerými úrokovými možnostmi. Dostat 2,5% je lepší…
ml1 24.02.2022 15:23
ml1
Po tom co zablokovala Kanada peníze na účtech lidem, kteří se nějak angažovali okolo demonstrací a v…
nerady 24.02.2022 17:05
nerady
Kanada opravdu někomu zablokovala účty?
L-Core 24.02.2022 17:23
L-Core
Ucty a karty protestujicim kamionakum a vyhrozovala s tim i pro ty, kteri je podporuji. Mimo jine ka…
Jan Fiala 24.02.2022 20:38
Jan Fiala
Ono úplně stejně může naložit s hotovostí, měli jsme tu (v československu) v roce 1953 jistý pokus o…
ml1 25.02.2022 11:37
ml1
Tady posílám závěr článku z dnešního Seznamu. Inflace znehodnocuje peníze a užírá úspory střadatelů…
nerady 23.03.2022 11:29
nerady
Doporučuju prohlédnout obsah toho slamníku a včas obměnit bankovky starého typu s úzkým proužkem za…
ml1 05.04.2022 14:57
ml1
Co sa tyka EUR, pokial viem starsia edicia sa potichu stahuje formou obmienania poskodenych bankovie… poslední
truhlik 29.04.2022 22:03
truhlik

Fio dává na svém spořicím účtu 2,5% do 200 tisíc ( https://www.fio.cz/docs/cz/urokove_sazby_FO.pdf ), to by bylo akorát. Jsou i další banky, které dávají víc.
Eura jsou sázkou do loterie, no momentálně jsou za 24,50 (kurz směnáren pro prodej valut v okolí Václaváku, třeba v Jindřišské a Panské ulici jsem je tento týden zrovna kupoval), nenašlo by se moc období, kdy byly levnější (pamatuju 24.20 před jednou z intervencí, ne tou poslední nejslavnější), což by mi dávalo předpoklad, že půjdou spíš nahoru než dolu, ale nemusí tomu tak být (na druhou stranu hotovost i bezhotovost v eurech se jistě do budoucna hodí, euro je měnou poměrně univerzální).

Spořicí účet má tu výhodu, že je pojištěný (do 100 tisíc euro na jednoho člověka), takže i při nulovém úroku by byl přinejmenším stejný jako polštářová banka (záporné úroky snad nepřichází do úvahy, i když se s nima teoreticky počítá; znamenalo by to run na banku (hromadný výběr peněz mnoha klientů) a to žádná banka nechce vyvolat). Navíc většinou omezuje likviditu jen minimálně (u Fio lze dělat s penězi na SÚ skoro cokoliv, je omezené jen odesílání na jeden předem nahlášený účet; ostatní banky mají podobně volné podmínky). Jsou další nabídky jako termínované vklady, ty nabízí větší úrok, i když jak koukám na ten sazebník tak nic moc, naopak jsou horší, ale to je už pro pokročilé.

Nejsem žádný odborník, inflace je momentálně nad veškerými úrokovými možnostmi. Dostat 2,5% je lepší, než nedostat nic z peněz uložených pod polštářem, ale to je asi tak všechno, inflaci to neporazí. Viděl jsem operovat i vyššími čísly v různých reklamách, ale nezkoumal jsem, co tam mají pod tou hvězdičkou, jestli by mi to stálo za migraci alespoň části peněz jinam. Fio znám tím, že tam účet mám. Vedení účtu tam nic nestojí, stejně tak vklady a výběry na pokladně i v jejich bankomatech jsou zadarmo (i ke spořicímu účtu se dá objednat karta, jestli se nepletu) v cizích bankomatech pak částečně také (2-5 do měsíce).
Je otázkou jak dlouho jim to vydrží, neni tak dlouho co byl úrok jen 0,05% což znamená měsíčně několik korun a ne 250 (pak je tam ještě 15% daň, ta úroková míra je před zdaněním).
Pokud by chtěla teta fungovat po staru, tak papírové výpisy něco stojí (vůbec se mezi bankami nějak rozmohlo skoro až nesmyslné zpoplatnění, dřív se platilo jen poštovné), ale přes internetové bankovnictví je to zadarmo.
Co mě trochu vadí je poplatek za vklad eur (mám i eurový účet, ze kterého platím věci které jsou v eurech), to některé jiné banky nemají vklad mají zadarmo v měně účtu nebo třeba i bez ohledu na měnu účtu (na druhou stranu pořád se vyplatí nakoupit valuty a donést je na pokladnu (což jsem už několikrát udělal)). Ale je to jediná věc, za kterou jsem za ty léta, co tam jsem, něco platil.

Po tom co zablokovala Kanada peníze na účtech lidem, kteří se nějak angažovali okolo demonstrací a vzhledem mezinárodní situaci bych ty peníze nechal doma "pod polštářem". Pokud jakkoliv v dobrém úmyslu poradíš tetě a ono se to podělá budeš mít jenom zle.

Ono úplně stejně může naložit s hotovostí, měli jsme tu (v československu) v roce 1953 jistý pokus o zrušení politicky nespolehlivých lidí (tím, že jim nebyly nové peníze vyměněny, ostatním potom omezené množství), který ale fakticky spíš vedl k ožebračení našeho spořivého národa (jsem zvědavý, jak se to bude za rok připomínat, v roce 2003 i 2013 bylo víceméně ticho po pěšině).
Je pravda, že peníze na účtech se dají zkonfiskovat adresněji. Výměna hotovosti je přecejenom trošku složitější krok se spoustou vedlejších účinků.
Včera jsem psal o euru za 24.50 což je jak se zdá minulost, ani by mě nenapadlo, že se moje predikce vyplní tak brzo (v pondělí bylo podle čnb cca 24.30 (ve směnárně se dalo sehnat za 24.50) včera už 25.10, ani nechci odhadovat kolik je ve směnárně, po takovém skoku většinou směnárny přestřelí a taky zvětší rozdíl mezi nákupem a prodejem). Spíš jsem čekal, že to půjde dolů až někam k těm 24 korunám a pak někomu v čnb rupnou nervy a spustí intervence, jak už se v historii stalo vícekrát. Takže jsem peníze na zaplacení dovolené vyměnil právě včas, zdá se, že se opakuje historie z roku 20, kdy jsem vložil na účet značnou částku v eurech (myslel jsem na několik následujících let, když už platim ten poplatek) a pak na dovolené jsem zase peníze vybíral, protože mezitím euro (tehdy kvůli šoku z pandemie) stouplo na neskutečnou cenu. I tehdy jsem spíš čekal pokles, takže jsem eura nakupoval jen, abych měl co vložit na účet (tehdy to bylo za 25.30; 25.20; ... poslední za 24.98 to už jsem toho moc vyměnit nestihnul, spíš jsem čekal další pokles, šlo to celkem pravidelně 10 haléřů týdně).
Ale nechápu, jak může to, že si dva neevropské (míněno ne v EU/EHP jinak obojí je evropa) státy mezi sebou vyměňují bomby, ovlivnit kurz eura ke koruně. Chápu ropu a plyn, které máme od nich, a hrozí zavření kohoutů (a to v lepším případě, v horším rozbmombardování potrubí), to se všichni chtějí předzásobit, je nedostatek, a logicky stoupaji ceny. Ale jak to může rozhodit relaci CZK/EUR to nechápu, pokud to může mít vliv na měnový trh, tak bych si myslel, že na koruny úplně stejně jako na eura a poměr by měl zůstat stejný (jo dolary, libry, jeny, juany, rubly, hřivny, tam bych nějaký posun chápal, to jsou země, které jsou mimo a ovlivní je to jiným způsobem).

Tady posílám závěr článku z dnešního Seznamu.

Inflace znehodnocuje peníze a užírá úspory střadatelů. I když je už inflace dvouciferná, podle mého názoru to není dostatečné na to, aby umazala státní dluhy. Proto může vše směřovat k měnové reformě. Ohrožená není jen hotovost v oběhu, ale hlavně vklady v bankách.

Jak se na to připravit? Mít své úspory, rodinný majetek, rozloženy do více hlavně hmotných věcí. Pozemek zůstane pozemkem, kousek zlata zlatem atd.

Nesázím na dluhopisy, ať jsou sebevíce pozlacené, a v těchto časech už vůbec ne na zázračné startovní projekty. Tento čas je časem selského rozumu a velmi konzervativních hospodářů/investorů. Podstatné je udržení reálných hodnot.

Autor je český investor.

Doporučuju prohlédnout obsah toho slamníku a včas obměnit bankovky starého typu s úzkým proužkem za nové.
https://www.cnb.cz/cs/bankovky-a-mince/bankovky/informace-k-ukonceni-platnosti-bankovek/ukonceni-platnosti-a-vymena-bankovek-tenky-prouzek/
Je to problém hlavně 100 a 200 Kč, které jsou ještě i dnes docela časté (odhaduju tak 25%), občas ještě člověk vyfasuje z bankomatu 2000 starého vzoru, ale ostatní jsou vidět velmi zřídka (poslední pětistovka je z roku 2009 takže zhruba 10 let už běžně neni vidět nic jiného).

Když jsme u těch různých vzorů, prohlédl jsem obsah svého slamníku a zjistil jsem, že kromě kusového množství těchto bankovek, kterého se snad lehce zbavím, mám také eura v genderově neutrální podobě (starý vzor bez té ženské postavy), vím že padesátky a dvacky jsou ještě občas vidět a asi teda platí (několik takových jsem i letos dostal ve směnárně), ale co pěti a deseti eurovky, neslyšel jsem, že by byla ukončená jejich platnost, ale zároveň jsem je dávno neviděl.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru