Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kam uložit 150 000 Kč

Fio dává na svém spořicím účtu 2,5% do 200 tisíc ( https://www.fio.cz/docs/cz/urokove_sazby_FO.pdf ), to by bylo akorát. Jsou i další banky, které dávají víc.
Eura jsou sázkou do loterie, no momentálně jsou za 24,50 (kurz směnáren pro prodej valut v okolí Václaváku, třeba v Jindřišské a Panské ulici jsem je tento týden zrovna kupoval), nenašlo by se moc období, kdy byly levnější (pamatuju 24.20 před jednou z intervencí, ne tou poslední nejslavnější), což by mi dávalo předpoklad, že půjdou spíš nahoru než dolu, ale nemusí tomu tak být (na druhou stranu hotovost i bezhotovost v eurech se jistě do budoucna hodí, euro je měnou poměrně univerzální).

Spořicí účet má tu výhodu, že je pojištěný (do 100 tisíc euro na jednoho člověka), takže i při nulovém úroku by byl přinejmenším stejný jako polštářová banka (záporné úroky snad nepřichází do úvahy, i když se s nima teoreticky počítá; znamenalo by to run na banku (hromadný výběr peněz mnoha klientů) a to žádná banka nechce vyvolat). Navíc většinou omezuje likviditu jen minimálně (u Fio lze dělat s penězi na SÚ skoro cokoliv, je omezené jen odesílání na jeden předem nahlášený účet; ostatní banky mají podobně volné podmínky). Jsou další nabídky jako termínované vklady, ty nabízí větší úrok, i když jak koukám na ten sazebník tak nic moc, naopak jsou horší, ale to je už pro pokročilé.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny