Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kam uložit 150 000 Kč

Ono úplně stejně může naložit s hotovostí, měli jsme tu (v československu) v roce 1953 jistý pokus o zrušení politicky nespolehlivých lidí (tím, že jim nebyly nové peníze vyměněny, ostatním potom omezené množství), který ale fakticky spíš vedl k ožebračení našeho spořivého národa (jsem zvědavý, jak se to bude za rok připomínat, v roce 2003 i 2013 bylo víceméně ticho po pěšině).
Je pravda, že peníze na účtech se dají zkonfiskovat adresněji. Výměna hotovosti je přecejenom trošku složitější krok se spoustou vedlejších účinků.
Včera jsem psal o euru za 24.50 což je jak se zdá minulost, ani by mě nenapadlo, že se moje predikce vyplní tak brzo (v pondělí bylo podle čnb cca 24.30 (ve směnárně se dalo sehnat za 24.50) včera už 25.10, ani nechci odhadovat kolik je ve směnárně, po takovém skoku většinou směnárny přestřelí a taky zvětší rozdíl mezi nákupem a prodejem). Spíš jsem čekal, že to půjde dolů až někam k těm 24 korunám a pak někomu v čnb rupnou nervy a spustí intervence, jak už se v historii stalo vícekrát. Takže jsem peníze na zaplacení dovolené vyměnil právě včas, zdá se, že se opakuje historie z roku 20, kdy jsem vložil na účet značnou částku v eurech (myslel jsem na několik následujících let, když už platim ten poplatek) a pak na dovolené jsem zase peníze vybíral, protože mezitím euro (tehdy kvůli šoku z pandemie) stouplo na neskutečnou cenu. I tehdy jsem spíš čekal pokles, takže jsem eura nakupoval jen, abych měl co vložit na účet (tehdy to bylo za 25.30; 25.20; ... poslední za 24.98 to už jsem toho moc vyměnit nestihnul, spíš jsem čekal další pokles, šlo to celkem pravidelně 10 haléřů týdně).
Ale nechápu, jak může to, že si dva neevropské (míněno ne v EU/EHP jinak obojí je evropa) státy mezi sebou vyměňují bomby, ovlivnit kurz eura ke koruně. Chápu ropu a plyn, které máme od nich, a hrozí zavření kohoutů (a to v lepším případě, v horším rozbmombardování potrubí), to se všichni chtějí předzásobit, je nedostatek, a logicky stoupaji ceny. Ale jak to může rozhodit relaci CZK/EUR to nechápu, pokud to může mít vliv na měnový trh, tak bych si myslel, že na koruny úplně stejně jako na eura a poměr by měl zůstat stejný (jo dolary, libry, jeny, juany, rubly, hřivny, tam bych nějaký posun chápal, to jsou země, které jsou mimo a ovlivní je to jiným způsobem).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny