Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký objem peněz je rozumné investovat na pořízení auta?

Zdravím, zajímalo by mě, jak vám finančně vychází nákup a provoz auta (spíš ten nákup, provoz je přímo úměrný nájezdu a je u srovnatelných aut srovnatelný).

Jak to mám já? Provozuji po 4 roky auto z roku 1999. Pořízení za 40 000, extra opravy (gumy olej a další spotřební věci nepočítám) cca 30 000 (přední náprava, přetěsnění čerpadla...) S autem jsem spokojen. Nízké náklady, tempomat, klima, 6 airbagů, velmi pohodlné, bezpečné... levné a úsporné auto za pár výplat.

Na druhou provozovat skoro 25let staré auto je pomalu už faux pas ( což mi vlastně tolik nevadí, jsem flegmatický introvert). Rozhlížím se, co pořídit novějšího. Finance by byly, beru nadprůměrný plat, finanční polštář na účtu taky je. Nicméně jsem spořivý a bojácný člověk, kor v téhle nejisté covidové době, neumím si představit, že bych velkou část úspor utratil za auto.
Můj náhled na věc je dost jednostranný a omezený, chtěl bych se zeptat, jak rozpočet vychází vám, co si kupujete nová/zánovní auta? Vyjádřeno třeba poměrem k příjmu, nemusí být konkrétně.
Díky

Předmět Autor Datum
Mé současné auto jsem kupoval jako nové a stálo mě cca tehdejší roční čistý příjem.
Wikan 16.02.2021 14:37
Wikan
Odpověď je přesná, ale zároveň nicneříkající. "Tehdejší příjem" může být před 5 lety nebo před dvace… nový
host 17.02.2021 07:55
host
Jde přece o tu úměru, na to se tazatel ptal :) Ne o absolutní částky. Já třeba bych si nové auto v… nový
L-Core 17.02.2021 08:53
L-Core
Ale jo, však já vím, že jde o úměru. :-p Ale ta může hodně zkreslovat a v podstatě o ničem nevypovíd… nový
host 17.02.2021 09:13
host
Stare auto by som (asi ) nechcel uz. Predsa len pri novom mas aku taku istotu, ze par rokov nemusis…
fleg 16.02.2021 16:07
fleg
Po zkušenostech už taky preferuji co nejnovější auto. Měl jsem jedno úplně nový, bohužel mi ho po ne… nový
Prasak 16.02.2021 21:50
Prasak
Na druhej strane mozes mat 2-3 rocne auto za polovicnu cenu....je to naozaj diskutabilne. Přesně ta… nový
Hanyse.k 17.02.2021 14:20
Hanyse.k
7 tisíc. Já najezdil 25 tisíc ročně, proto jsem šel do novýho. Teď mám bohužel ojetinu, ale taky to… nový
Prasak 17.02.2021 17:13
Prasak
Právě proto i kupuji "novější" ojetiny, auta stárnou, ztrácí na hodnotě, některé značky výrazně. Jse… nový
Hanyse.k 17.02.2021 17:34
Hanyse.k
Záleží, jak moc ti na autu záleží a na výši toho finančního polštáře, který hodláš použít :) Předlon…
L-Core 16.02.2021 17:08
L-Core
za rok a pol 2 800 km? to ja mam viac nacuvane za rok a pol. naco vam je auto? nový
fallon 17.02.2021 13:40
fallon
Přece aby sousedi záviděli! :-D nový
host 17.02.2021 16:53
host
Abychom se dostali k doktorovi, do obchodů, případně na úřady či do bank. Abychom měli auto po ruce,… nový
L-Core 19.02.2021 17:49
L-Core
Co si kupil? Nejako mi to uniklo, stale som bo, v tom, ze mas favousa;o). nový
fleg 19.02.2021 11:52
fleg
Hyundai ix-20 nový
L-Core 19.02.2021 17:49
L-Core
Říká se tomu auto pro důchodce, protože to má vyšší posez, je to dostatečně prostorný a přitom vcelk… nový
Prasak 19.02.2021 18:11
Prasak
Přesně :) Dobře se (s ohledem na stav kolen) nastupuje a vystupuje, místa je tam dost (výškově o dos… nový
L-Core 21.02.2021 08:34
L-Core
Já naopak bral to, na co jsem měl peníze z vyplacené pojistky + něco ze zásob, ale chtěl jsem opět n… nový
Prasak 21.02.2021 15:01
Prasak
Zaprve - do auta se neinvestuje, auto je vydaj. (pokud nemluvime o slavnych veteranech v perfektnim… nový
gilhad 22.02.2021 03:32
gilhad
Tady ti asi těžko někdo poradí. Záleží na tom jak to auto budeš používat, jestli jednou týdně objede… nový
Yarda 23.02.2021 13:14
Yarda
Taky když budeš jezdit za zákazníky, asi moc kšeftů neuděláš, když za nimi budeš jezdit trabantem.… poslední
L-Core 23.02.2021 15:42
L-Core

Odpověď je přesná, ale zároveň nicneříkající. "Tehdejší příjem" může být před 5 lety nebo před dvaceti. A to je rozdíl. Stejně tak bude jiný příjem manipulanta ve skladu nebo senior programátora. Já vím, je to bráno poměrově, ale jen chci upozorenit že někdo si za roční příjem může vozit zadek v novém Mercedesu a někdo v ojetém Žiguliku. :-D Tak aby tazatel nebyl zklamán.

Je to něco podobného, jako když poslanec Lubomír Volný dostal pokutu kvůli lednové potyčce přímo na plénu dolní komory ve výši měsíčního platu. Konkrétně to bylo zhruba 90 800 korun. Kdo z nás tolik má?

Jde přece o tu úměru, na to se tazatel ptal :)
Ne o absolutní částky.

Já třeba bych si nové auto v ceně ročního příjmu pořídit nechtěl; na to málo co najezdíme, by mi připadalo zbytečně drahé. Nikdy jsem ale v autech nic neviděl, beru je jen jako "nutné zlo", tak jako třeba musíme mít ledničku.

Stare auto by som (asi ) nechcel uz. Predsa len pri novom mas aku taku istotu, ze par rokov nemusis nic riesit, co sa napriklad u mna potvrdilo.
Naopak som starym (2001) su skoro stale nejake potiaze...momentalne neviem otvorit kapotu, zasekla sa a neviem dobit baterku a tym padom nastartovat.
Blbost, urcite sa to vyriesi, ale nepotesi.
Na druhej strane mozes mat 2-3 rocne auto za polovicnu cenu....je to naozaj diskutabilne.
Nicmenej 20 rocne vraky, do toho by som uz siel len v case najvacsej nudze.

Po zkušenostech už taky preferuji co nejnovější auto. Měl jsem jedno úplně nový, bohužel mi ho po necelých 7 letech jedna mladá paštika nastřelila. Jinak to auto z hlediska údržby bylo spolehlivé a nic moc nechtělo. Z vyplacené pojistky jsem koupil auto adekvátní třídou, věkem a nájezdem. Ale už nemám takovou důvěru, jako jsem měl u té "voňavky", o kterou jsem přišel, protože nevím, co s tím předchozí majitel prováděl.
Naopak co jsem měl starší auta, tak to furt chtělo nějaký opravy (hodně jsem jezdil).
Takže pokud je to možné si to finančně dovolit, jsem taky pro nový auto. Resp. co nejnovější.

Na druhej strane mozes mat 2-3 rocne auto za polovicnu cenu....je to naozaj diskutabilne.

Přesně tak. Nové je nové, ale zaplatíš. Já osobně preferuji auta do 3 let věku, malý nájezd km. Současné auto jsem koupil právě 3 leté, nájezd byl 40.000 km, zaplatil jsem za něj polovinu původní ceny (290.000 Kč), dostal jsem záruku 1 rok. Dnes to auto má 12 let, za tu dobu jsem vyměnil baterii (cca 1.500 Kč), zadní pružiny (4.500 Kč), reproduktor (2.000 Kč) a 2x zámek dveří (10.000 Kč) - je to slabina toho auta. Jinak běžná každoroční údržba, olej, filtry. Můj roční nájezd je kolem 7000 km, takže spokojenost.

Právě proto i kupuji "novější" ojetiny, auta stárnou, ztrácí na hodnotě, některé značky výrazně. Jsem fanda do aut, líbila by se mi pořádná kára, na druhou stranu nechci vrážet peníze jen do aut, ale chci si užít i jiných radostí.

Záleží, jak moc ti na autu záleží a na výši toho finančního polštáře, který hodláš použít :)
Předloni jsme kupovali nové auto (po 25 letech s Favoritem), žádnou díru ve finančním polštáři jsme doma nezaznamenali. Za rok a půl máme najeto 2.815km (dnes dopoledne).

Říká se tomu auto pro důchodce, protože to má vyšší posez, je to dostatečně prostorný a přitom vcelku malý, aby se s tím dalo jezdit a parkovat ve městě.
Znám to, mám Vengu :-)
Docela se divím, že to Hyundai/Kia ukončili, bylo to oblíbený auto a nemá nástupce. Všude všichni teď cpou jen předražený SUV. Citroen taky ukončil C3 Picasso a nástupce je taky rádobySUV, ovšem s patřičně ohulenou cenovkou.

Já naopak bral to, na co jsem měl peníze z vyplacené pojistky + něco ze zásob, ale chtěl jsem opět nějaký menší MPV, jenže jich je jak šafránu. Tohle se naskytlo, tak jsem to vzal. Mám to dokonce v továrním LPG a děckám se líbí skleněná, otevírací střecha. Akorát výbava je taková nic extra, ale nic, bez čeho bych nepřežil. Oceňuji, stejně jako v předešlým autě, velký zrcátka, paráda na couvání. A taky to má ohřev vzduchu na čelní sklo, teď v zimě k nezaplacení! Akorát podvozek mi přijde tvrdej, příští auto bude asi opět Citroen, Frantíci jsou přece jen komfortnější. Venga je vůči tomu tragač.
Mohl jsem vzít i něco většího, ale když jsem si dal na hromádku, kde s autem především jezdím a co potřebuji, tak mi tohle naprosto vyhovuje - velikost do města, přitom dostatečně prostorný. Na nějakej ten vejlet jednou za čas nás to taky odveze, výkon motoru ucházející.

Zaprve - do auta se neinvestuje, auto je vydaj. (pokud nemluvime o slavnych veteranech v perfektnim stavu a podpisem vyrobce na volantu, samozrejme)
A kolik za auto utratit? To zalezi hrozne na tom, co s nim chces/potrebujes delat, jak jsi schopny/ochotny ho opravovat sam, kolik to dela vzhledem k tvemu platu (nekomu se vyplati se to naucit, jiny radeji vydela na odbornika, protoze mu to vyjde levneji nez s tim ztracet vlastni cas) a milionu jinych dulezitych okolnosti.

Auto pry ztraci asi 1/3 ceny jen tim, ze prejede prah prodejny. Ale zase u noveho znas celou historii a jak se k tomu majitel choval a jak to servisoval. Plus zaruka. (A docela sance, ze se to nezacne rosypavat hned. A konec koncu i pul roku stare auto muze byt uz 4x bourane...)

Muj nahled je, ze pokud to pro tebe neni otazka zivota a smrti, nebo ziskani/udrzeni vyrazne lepsi prace, tak bys do toho asi spis nemel davat tolik penez, aby ses pak citil blbe a nejiste, nemluve o tom, aby ses nedostal na dohled dluhum. A na druhou stranu stare prislovi rika "lacino koupene - dvakrat placene", setrit za kazdou cenu se taky muze pekne prodrazit. A mezi tim casto byva dost velka seda mezera (v lepsim pripade, v tom horsim se to naopak prekryva), kde uz si musi kazdy nejak poradit sam.

Mel jsem auto za pakatel asi z osme ruky, abych se naucil jezdit a nebylo mi lito, kdyz ho pritom zmasakruju. Coz se postupne taky stalo. Mam ted nove auto montovane na miru (teda, uz se postupne stava spis starym, ale ... ) za cenu o par radu vyssi a jsem velmi spokojen. Mezi tim jsem mel i dalsi, tak neco mezi, obcas i zadne, obcas dve naraz. Kdyz shrnu svou osobni zkusenost, tak jedine, co se o tom da rict je, ze ve vsech pripadech slo o auta, kde cena byla primerena ucelu, potrebe a me financni a obecne situaci. A lip se to moc upresnit neda.

Tady ti asi těžko někdo poradí.
Záleží na tom jak to auto budeš používat, jestli jednou týdně objedeš akce v hyperqelbech a na Dušičky se pojedete s rodinou poveselit na hroby předků nebo budeš jezdit za byznysem ve čtyřech dospělých každý den pět set kilometrů po dálnici.
Taky když budeš jezdit za zákazníky, asi moc kšeftů neuděláš, když za nimi budeš jezdit trabantem. Ale taky podnikatel by se neměl vozit v dražším autě než jaká mají jeho zákazníci (takhle někdo komentoval po plyšáku, když noví podnikatelé si vzali úvěr a šli si koupit mercédesa).
Já jsem si koupil nové auto, když krátce před tím jednomu kolegovi odmítli přihlásit ojeťáka, protože předchozí majitel na něm udělal nepovolené úpravy a druhý o něj přišel, protože bylo kradené. Přetočené tachometry a utajené havárie beru jako místní folklór a třešničku na dortu.
Koupil jsem si, letos tomu bude 14 let, Thalii, chtěl jsem 1,4, ale ukecali mne, že 1,2 pro obyčejné ježdění stačí. A měli pravdu.
Ještě jsem si něco navymyslel, třeba klimatizaci, je to dobrá věc. Platil jsem asi 240kKč. Najeto mám za tu dobu skoro 130kkm.
Ale na každodenní jízdu po dálnicích (kór, kdybych často jezdil do Německa) by to chtělo něco silnějšího.
:beer:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru