Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký objem peněz je rozumné investovat na pořízení auta?

Zdravím, zajímalo by mě, jak vám finančně vychází nákup a provoz auta (spíš ten nákup, provoz je přímo úměrný nájezdu a je u srovnatelných aut srovnatelný).

Jak to mám já? Provozuji po 4 roky auto z roku 1999. Pořízení za 40 000, extra opravy (gumy olej a další spotřební věci nepočítám) cca 30 000 (přední náprava, přetěsnění čerpadla...) S autem jsem spokojen. Nízké náklady, tempomat, klima, 6 airbagů, velmi pohodlné, bezpečné... levné a úsporné auto za pár výplat.

Na druhou provozovat skoro 25let staré auto je pomalu už faux pas ( což mi vlastně tolik nevadí, jsem flegmatický introvert). Rozhlížím se, co pořídit novějšího. Finance by byly, beru nadprůměrný plat, finanční polštář na účtu taky je. Nicméně jsem spořivý a bojácný člověk, kor v téhle nejisté covidové době, neumím si představit, že bych velkou část úspor utratil za auto.
Můj náhled na věc je dost jednostranný a omezený, chtěl bych se zeptat, jak rozpočet vychází vám, co si kupujete nová/zánovní auta? Vyjádřeno třeba poměrem k příjmu, nemusí být konkrétně.
Díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tady ti asi těžko někdo poradí. Záleží na tom jak to auto budeš používat, jestli jednou týdně objede…
Yarda 23.02.2021 13:14
Yarda
Taky když budeš jezdit za zákazníky, asi moc kšeftů neuděláš, když za nimi budeš jezdit trabantem.… poslední
L-Core 23.02.2021 15:42
L-Core

Tady ti asi těžko někdo poradí.
Záleží na tom jak to auto budeš používat, jestli jednou týdně objedeš akce v hyperqelbech a na Dušičky se pojedete s rodinou poveselit na hroby předků nebo budeš jezdit za byznysem ve čtyřech dospělých každý den pět set kilometrů po dálnici.
Taky když budeš jezdit za zákazníky, asi moc kšeftů neuděláš, když za nimi budeš jezdit trabantem. Ale taky podnikatel by se neměl vozit v dražším autě než jaká mají jeho zákazníci (takhle někdo komentoval po plyšáku, když noví podnikatelé si vzali úvěr a šli si koupit mercédesa).
Já jsem si koupil nové auto, když krátce před tím jednomu kolegovi odmítli přihlásit ojeťáka, protože předchozí majitel na něm udělal nepovolené úpravy a druhý o něj přišel, protože bylo kradené. Přetočené tachometry a utajené havárie beru jako místní folklór a třešničku na dortu.
Koupil jsem si, letos tomu bude 14 let, Thalii, chtěl jsem 1,4, ale ukecali mne, že 1,2 pro obyčejné ježdění stačí. A měli pravdu.
Ještě jsem si něco navymyslel, třeba klimatizaci, je to dobrá věc. Platil jsem asi 240kKč. Najeto mám za tu dobu skoro 130kkm.
Ale na každodenní jízdu po dálnicích (kór, kdybych často jezdil do Německa) by to chtělo něco silnějšího.
:beer:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru