Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Začal pád dolaru a kam míří USA?

Velký dluh USA má ještě více narůst. Otázka je, kdo jim půjčí. Půjčovat si totiž budou i další vlády a kdo půjčí USA tak obrovskou sumu? Doteď se to mohlo zdát snadné, půjčovat si. Ale žít na úkor budoucnosti nejde do nekonečna. Bude dost peněz pro všechny zájemce s nataženou rukou? A jako fakt nejde o pár drobných. A když jim nepůjčí, budou USA tisknout dollar? Co se pak asi stane s jeho kurzem? Myslím, že dnes začíná velký pád dolaru. On obecně je teď dolar přehřátý. V důsledku krize popadaly jiné měny, ale jde často i o měny zemí, které na tom jsou mnohem méně špatně než USA. Tam ten virus opravdu nezvládli. Myslím, že dojde k velké korekci i na koruně. Není důvod, aby měnu jedné země krize tolik poškodila, zatímco měnu druhé nikoliv. Krize v USA je realitou a s tím ani sebevětší snaha ČNB nic nenadělá. Teda dlouhodobě. Psychologický efekt její prohlášení a politika mít budou, ale dlouhodobě nevěřím na oslabení koruny, protože musí oslabit vůči něčemu. Mluvíme-li ale o dolaru, ten nejspíše pojede po skluzavce dolů a tedy koruna opět alespoň částečně vůči němu posílí.

Článek zde: spojene-staty-si-pujci-rekordni-tri-biliony-dolaru-40323071

Předmět Autor Datum
Mas tam zopar slabin. Dolar nikam nespadne, nikto USA nasilu poziciavat nemusi...je to stale jedna z… nový
fleg 06.05.2020 19:47
fleg
Pozor. Že ostatní měny oslabovaly vůči dolaru bylo dáno mj. i tím, že do USA koronavirusová krize př… nový
Pozorovatel 06.05.2020 20:23
Pozorovatel
Vytrhavas veci z kontextu. Posilenie koruny voci dolaru? Koruna je viazana na euro, takze jedine na… nový
fleg 06.05.2020 21:17
fleg
Čína že je spojenec Ruska ? Ale no tak, teď tu o Jeníčkovi a Mařence..... Čína je spojenec jen sama… poslední
Otazník. 10.05.2020 17:45
Otazník.
Nestane se vůbec nic. Jestli bude dolar nějakou dobu za 25, 22 nebo 27 korun, je dlouhodobějšího poh… nový
L-Core 07.05.2020 21:25
L-Core
Za poslednych 5 dni dolar voci euru posilnil dokonca. nový
fleg 08.05.2020 09:53
fleg
Vydávat státní dluhopisy je jedna věc, podstatné je, kdo je bude kupovat a za jakých podmínek. Ty by… nový
pita1 08.05.2020 16:28
pita1
Kupil...pretoze tie dlhopisy maju vyrazne vyssie uroky ako bezne dlhopisy. Vola sa to spekulacia. Dn… nový
fleg 08.05.2020 16:59
fleg
V USA nemají zdaleka tak socialistické pracovní právo jako v Evropě. Dneska jsi v práci, zítra nejsi… nový
L-Core 08.05.2020 19:34
L-Core
O to nejde, ale trh nereagoval tak ako som cakal;o). [90108-euro-jpg] A to som dal len na jemny nara… nový
fleg 08.05.2020 20:14
fleg

Mas tam zopar slabin. Dolar nikam nespadne, nikto USA nasilu poziciavat nemusi...je to stale jedna z najsilnejsich ekonomik sveta, je to dolezity trh pre EU alebo Cinu. V neposlednom rade problemy nemaju len USA, ale cely svet.
Dokonca aj ta Cina, ktora uz ide v normale, ale nema zrazu pre koho vyrabat, ked zvysok sveta je v karantene. To je globalizacia, samotny stat nezmoze nic, aj preto si myslim, ze Cina podrzi ekonomicky (hospodarskou pomocou) USA aj EU. Bez nas by nemohla prosperovat a oni to vedia.
Uz niekolko tyzdnov su zname odhady o vyvoji nezamestnanosti v USA (odhad az 20mil), tento tyzden sa oficialne oznamia a je jasne, ze to bude obrovske cislo...v podstate vsetci vedia, ze to bude hrozne cislo a trhy (kurz) na to vobec nereagovali. Preco asi? Dolaru sa proste stale veri a verit sa bude nadalej, takze to co popisujes je blbost.
Pozri si kurz momentalny, mozno po oznameni nezamstatnosti mozeme ocakavat okamizty prepad (dolar bol v minulosti aj 1.2 1.3 k euru), ale potom pridu korekcie a kurz sa zase upravi.

Pozor. Že ostatní měny oslabovaly vůči dolaru bylo dáno mj. i tím, že do USA koronavirusová krize přišla se zpožděním. Jenže ji nezvládají, ty škody ještě porostou. A důsledkem může být a pravděpodobně bude, tak jako se to stalo dříve jinde, i oslabení měny. Jinými slovy narovnání s předchozím stavem. Jestliže tedy např. koruna vůči dolaru spadla, teď poroste. A o to víc, o co větší problémy v USA budou. Samozřejmě jsou další faktory, ale opatření podobná těm od naší ČNB se opět dějí po celém světě. Jiným i slovy, když např. ČNB chce oslabit naší měnu a jinde udělají to samé s jejich měnou, tak výsledkem je co? +/- Žádné oslabení české měny vůči té jiné měně. Protože oslabovat musí vůči jiné měně, nemůžou všechny měny jen oslabit a žádná neposílit. Ne na měnovém trhu. Může oslabit kupní síla té měny, ale ne měna vůči jiné měně. Víceméně, když beru modelový stav. Takže ty faktory jsou v tomto všem víceméně zahrnuty.

A jsou zde další silné důvody proč bude USA teď oslabovat:

Kdyby měli vojenskou převahu, nenechali by si Ruskem vyfouknout Sýrii. To, že nechali a že teď přichází "západ" už i o kontrolu nad územím Libye (což mimochodem vytvoří opět pozitivní tlak na růst eura a tedy slabší dolar, protože to silně souvisí s migrační krizí - s jejím omezením tady v evropě) svědčí o tom, že vojensky už si USA přestávají troufat. Ano Rusko má zajímavé zbraně a navíc ještě silné spojence Čínu a Irán, dokonce i Turecko - člen NATO - dalo zpátečku, USA ztrácí moc. I Saudé nakonec s ropou mají více společných zájmů s Ruskem (na růstu ceny ropy) než konfliktů.

Další věc je NORD STREAM - počátek spolupráce Německa a Ruska, opět USA ztratí body (břidlicová těžba, vliv, produktovody na území kontrolovaném loutkami USA či nepřáteli ruska) a asi oba se vsadíme, že v dolarech ty obchody probíhat nebudou, že? A jak se prohloubí spolupráce, důsledkem bude další prohloubení obchodu EU - Rusko a tím oslabení USA.

Obchodní válka s Čínou, velká chyba USA. Huawei - propojení HW a SW včetně OS = počátek konce monopolů googlu a Microsoftu a hlavně velká rána pro americkou špionáž.

Boeing - dostal po kolapsu ještě poslední políček koronavirovou krizí

a tak by se dalo pokračovat, opravdu bych v případě USA a dolaru nebyl teď optimista.

Vytrhavas veci z kontextu.
Posilenie koruny voci dolaru? Koruna je viazana na euro, takze jedine na com bude zalezat je kurz eura voci dolaru. Ano da sa predpokladat, ze dojde k posileniu eura voci dolaru, ale o kolko? A na ako dlho? Po vydani spravy bude asi prudky nabeh (mozno 5-10%), ale potom pride korekcia trhu a zase pokles. Dlhodobo sa to tazko predpoveda, nevieme co bude.
To, co si vymenoval su same drobne veci, Syria a Libya su nepodstatne veci z pohladu dolara. Videl si vyvoj kurzu dolara za posledne mesiace, roky? Ukaz mi, kde je tam zohladnena afera s Boeningom, kde je tam Lybia, ci Syria alebo Irak, ci Afganistan.
Silne precenujes vplyv Ruska a nejakeho ropovodu na dolar, dolar nie je americke platidlo, je to celosvetove platidlo a ako som povedal je to otazka dovery a ta zda sa je neotrasitelna.
Kludne sa tu srtretnime o par tyzdnov, ci mesiacov a uvidis, ze sa nic zasadne neudeje.
Saudi nemaju ziadne spolocne zaujmy s Ruskom, ak sledujes ceny ropy ak Saudi(OPEC) chceli potopit hlavne USA a Rusov ako hlavnych konkurentov, pretoze su asi jedny z mala, ktory si mozu dovolit tazit ropu aj za dumpingove ceny, respektive maju jedny z najnizsich nakladov na barel ropy na svete.
Co si myslis, preco sa ropa predaval za - ceny? Preco ropa sla tak prudko dole za poslednu dobu?

Nestane se vůbec nic. Jestli bude dolar nějakou dobu za 25, 22 nebo 27 korun, je dlouhodobějšího pohledu úplně jedno.
Máš dolarů hodně a věříš, že pojede dolů? No tak je prodej, vyděláš. A když klesne, jistě se najdou lidi, kteří budou kupovat.

Tisknout (nebo spíše vydávat státní dluhopisy) budou úplně všichni. A ve svých úvahách pomíjíš fakt, že s jinými měnami je dolar naprosto nesrovnatelný. Nebo myslíš, že jeho pozici například na ropném trhu může najednou zastoupit euro, rubl či co?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru