Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Začal pád dolaru a kam míří USA?

Velký dluh USA má ještě více narůst. Otázka je, kdo jim půjčí. Půjčovat si totiž budou i další vlády a kdo půjčí USA tak obrovskou sumu? Doteď se to mohlo zdát snadné, půjčovat si. Ale žít na úkor budoucnosti nejde do nekonečna. Bude dost peněz pro všechny zájemce s nataženou rukou? A jako fakt nejde o pár drobných. A když jim nepůjčí, budou USA tisknout dollar? Co se pak asi stane s jeho kurzem? Myslím, že dnes začíná velký pád dolaru. On obecně je teď dolar přehřátý. V důsledku krize popadaly jiné měny, ale jde často i o měny zemí, které na tom jsou mnohem méně špatně než USA. Tam ten virus opravdu nezvládli. Myslím, že dojde k velké korekci i na koruně. Není důvod, aby měnu jedné země krize tolik poškodila, zatímco měnu druhé nikoliv. Krize v USA je realitou a s tím ani sebevětší snaha ČNB nic nenadělá. Teda dlouhodobě. Psychologický efekt její prohlášení a politika mít budou, ale dlouhodobě nevěřím na oslabení koruny, protože musí oslabit vůči něčemu. Mluvíme-li ale o dolaru, ten nejspíše pojede po skluzavce dolů a tedy koruna opět alespoň částečně vůči němu posílí.

Článek zde: spojene-staty-si-pujci-rekordni-tri-biliony-dolaru-40323071

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Mas tam zopar slabin. Dolar nikam nespadne, nikto USA nasilu poziciavat nemusi...je to stale jedna z…
fleg 06.05.2020 19:47
fleg
Pozor. Že ostatní měny oslabovaly vůči dolaru bylo dáno mj. i tím, že do USA koronavirusová krize př…
Pozorovatel 06.05.2020 20:23
Pozorovatel
Čína že je spojenec Ruska ? Ale no tak, teď tu o Jeníčkovi a Mařence..... Čína je spojenec jen sama… poslední
Otazník. 10.05.2020 17:45
Otazník.
Nestane se vůbec nic. Jestli bude dolar nějakou dobu za 25, 22 nebo 27 korun, je dlouhodobějšího poh… nový
L-Core 07.05.2020 21:25
L-Core
Za poslednych 5 dni dolar voci euru posilnil dokonca. nový
fleg 08.05.2020 09:53
fleg
Vydávat státní dluhopisy je jedna věc, podstatné je, kdo je bude kupovat a za jakých podmínek. Ty by… nový
pita1 08.05.2020 16:28
pita1
Kupil...pretoze tie dlhopisy maju vyrazne vyssie uroky ako bezne dlhopisy. Vola sa to spekulacia. Dn… nový
fleg 08.05.2020 16:59
fleg
V USA nemají zdaleka tak socialistické pracovní právo jako v Evropě. Dneska jsi v práci, zítra nejsi… nový
L-Core 08.05.2020 19:34
L-Core
O to nejde, ale trh nereagoval tak ako som cakal;o). [90108-euro-jpg] A to som dal len na jemny nara… nový
fleg 08.05.2020 20:14
fleg

Mas tam zopar slabin. Dolar nikam nespadne, nikto USA nasilu poziciavat nemusi...je to stale jedna z najsilnejsich ekonomik sveta, je to dolezity trh pre EU alebo Cinu. V neposlednom rade problemy nemaju len USA, ale cely svet.
Dokonca aj ta Cina, ktora uz ide v normale, ale nema zrazu pre koho vyrabat, ked zvysok sveta je v karantene. To je globalizacia, samotny stat nezmoze nic, aj preto si myslim, ze Cina podrzi ekonomicky (hospodarskou pomocou) USA aj EU. Bez nas by nemohla prosperovat a oni to vedia.
Uz niekolko tyzdnov su zname odhady o vyvoji nezamestnanosti v USA (odhad az 20mil), tento tyzden sa oficialne oznamia a je jasne, ze to bude obrovske cislo...v podstate vsetci vedia, ze to bude hrozne cislo a trhy (kurz) na to vobec nereagovali. Preco asi? Dolaru sa proste stale veri a verit sa bude nadalej, takze to co popisujes je blbost.
Pozri si kurz momentalny, mozno po oznameni nezamstatnosti mozeme ocakavat okamizty prepad (dolar bol v minulosti aj 1.2 1.3 k euru), ale potom pridu korekcie a kurz sa zase upravi.

Pozor. Že ostatní měny oslabovaly vůči dolaru bylo dáno mj. i tím, že do USA koronavirusová krize přišla se zpožděním. Jenže ji nezvládají, ty škody ještě porostou. A důsledkem může být a pravděpodobně bude, tak jako se to stalo dříve jinde, i oslabení měny. Jinými slovy narovnání s předchozím stavem. Jestliže tedy např. koruna vůči dolaru spadla, teď poroste. A o to víc, o co větší problémy v USA budou. Samozřejmě jsou další faktory, ale opatření podobná těm od naší ČNB se opět dějí po celém světě. Jiným i slovy, když např. ČNB chce oslabit naší měnu a jinde udělají to samé s jejich měnou, tak výsledkem je co? +/- Žádné oslabení české měny vůči té jiné měně. Protože oslabovat musí vůči jiné měně, nemůžou všechny měny jen oslabit a žádná neposílit. Ne na měnovém trhu. Může oslabit kupní síla té měny, ale ne měna vůči jiné měně. Víceméně, když beru modelový stav. Takže ty faktory jsou v tomto všem víceméně zahrnuty.

A jsou zde další silné důvody proč bude USA teď oslabovat:

Kdyby měli vojenskou převahu, nenechali by si Ruskem vyfouknout Sýrii. To, že nechali a že teď přichází "západ" už i o kontrolu nad územím Libye (což mimochodem vytvoří opět pozitivní tlak na růst eura a tedy slabší dolar, protože to silně souvisí s migrační krizí - s jejím omezením tady v evropě) svědčí o tom, že vojensky už si USA přestávají troufat. Ano Rusko má zajímavé zbraně a navíc ještě silné spojence Čínu a Irán, dokonce i Turecko - člen NATO - dalo zpátečku, USA ztrácí moc. I Saudé nakonec s ropou mají více společných zájmů s Ruskem (na růstu ceny ropy) než konfliktů.

Další věc je NORD STREAM - počátek spolupráce Německa a Ruska, opět USA ztratí body (břidlicová těžba, vliv, produktovody na území kontrolovaném loutkami USA či nepřáteli ruska) a asi oba se vsadíme, že v dolarech ty obchody probíhat nebudou, že? A jak se prohloubí spolupráce, důsledkem bude další prohloubení obchodu EU - Rusko a tím oslabení USA.

Obchodní válka s Čínou, velká chyba USA. Huawei - propojení HW a SW včetně OS = počátek konce monopolů googlu a Microsoftu a hlavně velká rána pro americkou špionáž.

Boeing - dostal po kolapsu ještě poslední políček koronavirovou krizí

a tak by se dalo pokračovat, opravdu bych v případě USA a dolaru nebyl teď optimista.

Nestane se vůbec nic. Jestli bude dolar nějakou dobu za 25, 22 nebo 27 korun, je dlouhodobějšího pohledu úplně jedno.
Máš dolarů hodně a věříš, že pojede dolů? No tak je prodej, vyděláš. A když klesne, jistě se najdou lidi, kteří budou kupovat.

Tisknout (nebo spíše vydávat státní dluhopisy) budou úplně všichni. A ve svých úvahách pomíjíš fakt, že s jinými měnami je dolar naprosto nesrovnatelný. Nebo myslíš, že jeho pozici například na ropném trhu může najednou zastoupit euro, rubl či co?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru