Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem účtenky EET

Dobrý den,

hned zprvu chci upřesnit, že nemám zájem "šmelit" EET.
Nyní k problému. Spadám do 4. skupiny EET (kosmetická služba) a potřebuji si udělat jasno v pár otázkách ohledně účtenek. Rozepíšu to na body, aby to bylo přehlednější.

A) dvě situace - klient po výkonu si vytisklou účtenku nevezme a nechá ji ležet a já ji vyhodím X klient řekne, že účtenku nechce, já platbu nezaeviduji. Ze dvou situací nebude mít klient ani jednou účtenku; jaký postih mě čeká, když přijde kontrola a řekne, že konkrétně on nemá ode mě účtenku (v jedné situaci měl, ale úřadu kecá; v druhé situaci učtenku opravdu nemá?) Vždy to bude slovo proti slovu, vždy budu ve vztahu pouze JÁ (vykonavatel) a ON (spotřebitel), žádný třetí člověk tuto situaci neuvidí, neuslyší

B) situace - klient po výkonu řekne, že účtenku nechce, já se kryju tím, že samozřejmě účtenku vytisknu, platbu zaeviduji, ale s poníženou cenou (teoreticky pro nižší potom odvod daní). Klient se na mě naštve, pošle kontrolu a řekne, že má účtenku např. na 50 Kč, ale platil mě třeba 1 000 Kč (cash, bez evidence např. na účtu). Co mě čeká za postih nebo co mě kontrola úřadu může udělat? Opět slovo proti slovu

Já stále nechápu smysl EET a taky jeho kontrolovanost, čím na mě kontrola může vyrukovat krom toho, že budu mít účtenky třeba blbě napsané? V podstatě mě buď bude úřad šikanovat s nějakou pokutou, která nemá "důkazní váhu" nebo je to zase výser peněz ze státní kasy na buzeraci lidí.

Děkuji za vysvětlení.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
A) to, že ji odmítne, vás nezbavuje povinnosti ji vystavit. Tedy: nevystavíte = porušujeme zákon. B)…
Kurt 06.03.2020 14:08
Kurt
Ještě jednou zkusím lépe zpecifikovat dotaz - samozřejmě chápu, že ikdyž člověk účtenku nechce, tak…
ondr4 06.03.2020 22:42
ondr4
Protože neznáte principy fungování EET, netušíce, jak je to s komunikací mezi EET zařízením a server… nový
Kurt 07.03.2020 07:14
Kurt
a) když účtenku dostal, to znamená. že je odeslána. FÚ nemá důvod tohle dále řešit, tržba byla přizn… nový
L-Core 07.03.2020 08:22
L-Core
Nechápeš smysl EET? No práve proto aby jsi musel vždy platbu uvést a vystavit účtenku, aby jsi nekrá…
Kajskfk 06.03.2020 15:02
Kajskfk
To je samozřejmě jasné, spíše jsem to myslel v praktickém měřítku. Pokud lze i přes EET stejně dobře…
ondr4 06.03.2020 22:33
ondr4
Nebudu vysvětlovat EET ale v jakém národě žiješ. Před více jak 35 lety jsem čekal v jedné restauraci… nový
nerady 06.03.2020 23:16
nerady
V případě, že účtenku nevydáš a nezaeviduješ, nebo vydáš, zaeviduješ, ale zákazní k si ji nevezme, z… nový
Zerozero 08.03.2020 02:41
Zerozero
Dekuji vsem za mensi diskuzi. Nevydelavam tolik, abych nusel platit pokuty kvuli uctence, takze (jak… poslední
ondr4 08.03.2020 11:45
ondr4

Ještě jednou zkusím lépe zpecifikovat dotaz - samozřejmě chápu, že ikdyž člověk účtenku nechce, tak mám povinnost ji vyitsknout a platbu zaevidovat. Co mě však zajimá je rozdíl odůvodnění nebo vymáhání od kontrolního orgánu v situaci, kdy a) člověk dostal účtenku a při bonzování řekne, že ji nedostal (lže)
b) člověk nedostal účtenku vůbec a opět mě bonzuje

Jak mě kontrola dokáže, že jsem mu ji opravdu nedal? Člověk, který ode mě odejde po vykonané službě může uplně stejně lhat nebo říkat pravdu s účtenkou v ruce nebo bez ní. Evidování plateb na EET je beze jména, tudíž zaevidovaná platba třeba o 4 hodiny později se může týkat právě tohoto člověka, nebo někoho jiného.

Pokud tady bude platit slovo proti slovu, proč ve finále bych nějaké účtenky vydával, když není důkaz? Jestli mám svědomí nebo ne, vynechme :D

Protože neznáte principy fungování EET, netušíce, jak je to s komunikací mezi EET zařízením a servery Daňové správy tu vytváříte fabulace. Úředník pozná na místě, zda je ona tržba odeslana, pakliže není, jsou jen 2 možnosti:
1. účtenku jste vystavil, ale vlivem nefunkční komunikace pokladna-server neodešla (i to úředník pozná, protože až účtenka odejde, bude na ní čas uskutečnění tržby, tedy jejího vystavení),
2. nebo jste právě vědomě porušil zákon.

a) když účtenku dostal, to znamená. že je odeslána. FÚ nemá důvod tohle dále řešit, tržba byla přiznána a to je hlavní.

b) když nedostal (a přitom dostat měl - nebo si neuskutečněný nákup u tebe vymyslel), pak nevím. Možná nějaké řízení, šetření. Pokud udavač lže, bude muset možná z anonymity ven, možná bude "konfrontace" tváří v tvář. Není to nic jednoduchého někde na dědině si vymyslet, že hospodský Pípa mi nedal EET účtenku na 2 piva, když jsem v té hospodě nikdy nebyl. Těžko posoudit, zda to s ohledem na soužití udavači stojí za to. Nějaké anonymy (Pepa dělá načerno!) FÚ sice eviduje, ale že by se tím extra podrobně zabývali, to by (pokud by se to prolátlo) za chvíli nedělali nic jiného.

Pokud tady bude platit slovo proti slovu, proč ve finále bych nějaké účtenky vydával, když není důkaz?

Existují možnosti, o kterých většina lidí vůbec netuší. Ty třeba neodhalí, že jsi nedal účtenku za pivo právě mně, ale signál, že je cosi v nepořádku (a to hodně!), dostanou. Nebudu rozebírat dál..

Znám případ, kdy běžná kontrola papírů podnikatele nic špatného neodhalila. Jiná kontrola (z úplně jiného pohledu) ale dohnala poplatníka k nemožnosti podpořit některá svá tvrzení. Vyfasoval od FÚ 500.000 Kč (protokol jsem neviděl, takže neznám přesnou formulaci "za co"), zaplatil bez protestu.

Nebudu vysvětlovat EET ale v jakém národě žiješ. Před více jak 35 lety jsem čekal v jedné restauraci na lektorku, která tam školila a já ji odtud odvážel domu cca 60 km. V restauraci mimo barmana a totálně ožralého celníka nebyl. Sed jsem si k baru a ucucával džus. Jelikož baraman odešel a já se nudil započal jsem rozhovor s celníkem. Pár dní před tím proběhla v tisku zpráva a zachycení pašovaného zboží na celnici Cínovec. Zeptal jsem se ho jak na to přišli a zda mají nějaké psychologické školení jak rozeznat pašeráka. On jak byl ožralej tak povídá "Prdlajs školení, 95 % co chytíme je na udání". A tak to tu funguje pořád. Zjisti si kolik bylo udání např. po atentátu na Heidricha v prvním týdnu po činu. Pamatuj si pořekadlo: Tajemství jednoho, je tajemství hrobu, tajemství dvou je tajemství bohů a tajemství třech je tajemství všech. Nebudeš vykazovat účtenky a někoho naštveš tak první co udělá, je že tě udá. Ještě doplním, díky novým technologiím a GPS vyšetřující orgány zjistí, že klient u tebe v danou dobu byl. Vše doloží ještě záznamy z všudypřítomných kamer.

V případě, že účtenku nevydáš a nezaeviduješ, nebo vydáš, zaeviduješ, ale zákazní k si ji nevezme, znamená, že ji nemá. V obou případech tě může nabonzovat, že ji nemá. V prvním případě oprávněně, v druhém lže.
Pro tebe to ale zatím nic neznamená. V obou případech není důkaz, že tomu tak je. Samotné udání není důkaz, jedině snad, že by zákazník situaci natočil.
Pro fin. úřad, to ale vyprovokuje podezření, že něco nehraje.
Jednoduše vyšle jednoho, nebo i víc nastrčených zákazníků, kteří provedou kontrolní nákup. Můžou i provokovat, třeba říkat, že účtenku nechtějí. Pokud se necháš nachytat a účtenku nevydáš, mají tě.
Naprostá většina odhalených nepoctivců, je skutečně na udání. Nemusí to být ani samotný zákazník, ale jiný, který to viděl. Ale udání je jen impuls k prošetření, je li to pravda. Zpravidla kontrolními nákupy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru