Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem účtenky EET

Dobrý den,

hned zprvu chci upřesnit, že nemám zájem "šmelit" EET.
Nyní k problému. Spadám do 4. skupiny EET (kosmetická služba) a potřebuji si udělat jasno v pár otázkách ohledně účtenek. Rozepíšu to na body, aby to bylo přehlednější.

A) dvě situace - klient po výkonu si vytisklou účtenku nevezme a nechá ji ležet a já ji vyhodím X klient řekne, že účtenku nechce, já platbu nezaeviduji. Ze dvou situací nebude mít klient ani jednou účtenku; jaký postih mě čeká, když přijde kontrola a řekne, že konkrétně on nemá ode mě účtenku (v jedné situaci měl, ale úřadu kecá; v druhé situaci učtenku opravdu nemá?) Vždy to bude slovo proti slovu, vždy budu ve vztahu pouze JÁ (vykonavatel) a ON (spotřebitel), žádný třetí člověk tuto situaci neuvidí, neuslyší

B) situace - klient po výkonu řekne, že účtenku nechce, já se kryju tím, že samozřejmě účtenku vytisknu, platbu zaeviduji, ale s poníženou cenou (teoreticky pro nižší potom odvod daní). Klient se na mě naštve, pošle kontrolu a řekne, že má účtenku např. na 50 Kč, ale platil mě třeba 1 000 Kč (cash, bez evidence např. na účtu). Co mě čeká za postih nebo co mě kontrola úřadu může udělat? Opět slovo proti slovu

Já stále nechápu smysl EET a taky jeho kontrolovanost, čím na mě kontrola může vyrukovat krom toho, že budu mít účtenky třeba blbě napsané? V podstatě mě buď bude úřad šikanovat s nějakou pokutou, která nemá "důkazní váhu" nebo je to zase výser peněz ze státní kasy na buzeraci lidí.

Děkuji za vysvětlení.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
V případě, že účtenku nevydáš a nezaeviduješ, nebo vydáš, zaeviduješ, ale zákazní k si ji nevezme, z… nový
Zerozero 08.03.2020 02:41
Zerozero
Dekuji vsem za mensi diskuzi. Nevydelavam tolik, abych nusel platit pokuty kvuli uctence, takze (jak… poslední
ondr4 08.03.2020 11:45
ondr4

V případě, že účtenku nevydáš a nezaeviduješ, nebo vydáš, zaeviduješ, ale zákazní k si ji nevezme, znamená, že ji nemá. V obou případech tě může nabonzovat, že ji nemá. V prvním případě oprávněně, v druhém lže.
Pro tebe to ale zatím nic neznamená. V obou případech není důkaz, že tomu tak je. Samotné udání není důkaz, jedině snad, že by zákazník situaci natočil.
Pro fin. úřad, to ale vyprovokuje podezření, že něco nehraje.
Jednoduše vyšle jednoho, nebo i víc nastrčených zákazníků, kteří provedou kontrolní nákup. Můžou i provokovat, třeba říkat, že účtenku nechtějí. Pokud se necháš nachytat a účtenku nevydáš, mají tě.
Naprostá většina odhalených nepoctivců, je skutečně na udání. Nemusí to být ani samotný zákazník, ale jiný, který to viděl. Ale udání je jen impuls k prošetření, je li to pravda. Zpravidla kontrolními nákupy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru