Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bydleni-najem x hypoteka???

Dobry den za necely pul rok mi bude 21let muj cisty prijem se pohybuje kolem 18 000kc bydlim v moravskoslezskem kraji (a i kdyz se rika jak je tady u nas bydleni a jidlo,... levnejsi oproti praze a vetsim mestum i tak je tento plat VELKA bida s NOUZI ) byl bych rad kdyby se nekteri zdrzeli komentaru typu "nojo kdyby jsi mel vysku nebo kdyby jsi se vice snazil mohl bys mit mnohem vice" jak mi rekl jeden kolega i kdybych mel cisteho 40 tisic spokojeny nebudu (a ma pravdu) no ted k hl dotazu je pro me lepsi ted platit najem (kdyz pocitame sluzby nejakych 2000kc cca) kolem 8 000 kc (se stestim jeste) a odkladat si stranou na sporici ucet 3000kc mesicne (bydlim ted s rodici akorat si odkladam na sporici ucet 3000kc) a nebo si koupit nejaky byt dalo by se 1+1 1kk,2+1 do 1 000 000kc (zatim mam vyhlidnuty jeden za 800 000kc 1+1 35m2) a kalkulacka od ceske sporitelny mi ukazala ze bych mohl mit tento byt pri splatce (pujceno bych mel 640 000kc zaplaceno 160 000kc-ne bance ale majiteli ) za 5 let s fixaci na 5 let s rocni urokovou sazbou 2,89% a mesicni splatka by byla 11 482kc (samozrejme netvrdim a nerikam ze bych si tu hypoteku vzal u ceske sporitelny dival jsem se pouze orientacne mam ucet u fio banky asi bych si vzal hypoteku tam)

PS: doufam ze si to prectou vsichni rypalove co hazi vsechny mlade do jednoho pytle i ty slusne i ty co umi leda fetovat a chlastat narozdil od nekterych se snazim aspon trochu myslet na svou budoucnost jak budu mit nejakou strechu nad hlavou za kterou budu platit veci typu sluzby,fond oprav,..... tak budu rad diky za precteni teto dlouhe myslenky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Hypotéka umožňuje mimořádné splátky v průběhu každý rok a pak na konci při refixaci, to jsou možnost… nový
TNT 06.04.2019 22:46
TNT
Pořizovat si bydlení v místě, kde je to levnější kvůli nedostatku pracovních příležitostí může být v… nový
karel 06.04.2019 22:57
karel
Ano Karliku mas pravdu proto radsi budu najemcum (jako majitelum bytu) platit do smrti 10 tisic mesi… nový
Nick78945 07.04.2019 15:56
Nick78945
Karel ti chtěl naznačit, že by nebylo od věci se spakovat a jít chvilku makat někam, kde je práce a… nový
Prasak 07.04.2019 18:31
Prasak
Zabudol si na jednu vec...ak mas najom a zrazu sa vyskytne dobra ponuka vies sa zbalit a odist vlast… nový
fleg 08.04.2019 09:33
fleg
Nepíšu, aby si pořizoval hypotéku, píšu jen možnosti, které hypotéka nabízí ve vztahu k vytváření re… nový
TNT 08.04.2019 21:56
TNT
S těmi byty pro mladé jsou a ještě budou problémy. Podnikatelé brečí, že lidi nejsou ochotni stěhova… nový
Yarda 14.04.2019 09:34
Yarda
Pirati :-D sorry Yardo ale tyhle v zivote volit ani podporovat nebudu (a nebudu se tu rozepisovat ko… nový
Nick78945 14.04.2019 17:45
Nick78945
Nebudu radit jen popíšu povzdech jedné Češky žijící v Německu. Paní tam jako malá odešla s rodiči v… nový
nerady 14.04.2019 22:06
nerady
Co kdybys místo ukazování na politiky začal dělat něco se sebou? Poslanecký platy si berou do huby o… nový
Prasak 14.04.2019 22:16
Prasak
Lepší je bydlet v hotelu. nový
NotGood 16.04.2019 08:38
NotGood
A nějaké dědictví tě nečeká? Já mám třeba dostat barák po prarodičích. Ač se mi na vesnici moc nechc… nový
Niko Bellic 18.04.2019 15:09
Niko Bellic
I kdyby nečekal dědictví (protože časový horizont je nejistý a takový dědictví může být danajský dar… poslední
Prasak 18.04.2019 18:27
Prasak

Hypotéka umožňuje mimořádné splátky v průběhu každý rok a pak na konci při refixaci, to jsou možnosti jak snížit dluh a tak lze na začátku nastavit delší splácení hypotéky, že budeš mít nízké měsíční splátky. Otevře se prostor pro spoření, vytvoření větší peněžní rezervy pro nepředvídané situace a pro splácení mimořádných splátek, nebo si můžeš dovolit víc utrácet, užít si dovolenou apod.

Píšeš to optimisticky, že budeš mít práci, peníze, pak se podívej na opačnou situaci, jestli nás zasáhne ekonomická krize, nezaměstnanost, po nějaké době to vyžene lidi, aby prodaly nemovitosti, které nikdo nebude chtít :-) a v té situaci si prodávej byt zatížený hypotékou, dluh se snižuje pomalu, ale cena nemovitosti může padnout velmi rychle. Na krizi se už čeká, ze všech stran už slyším jak manažeři firem v nějaké podobě dělají úsporná opatření.

Pořizovat si bydlení v místě, kde je to levnější kvůli nedostatku pracovních příležitostí může být výhodné v důchodu. Uvázat se v mládí na jedno místo a splácet a splácet je výhodné nanejvýš pro banku. Propaganda, že každý musí mít ve 25 letech vlastní dům nebo aspoň byt udělala své.

Ano Karliku mas pravdu proto radsi budu najemcum (jako majitelum bytu) platit do smrti 10 tisic mesicne at se maji jako prasata v zite (to ze je ten byt jejich oni ho pronajimaji a maji z toho penize je v poradku) a ja nemam nic a nezaplatim jednu splatku? skoncim venku jak nejaky spinavy otrahny bezdak co je rad ze vysomroval 35kc na levne "vino" (tomu se neda rikat vino ale budiz) a z popelnice si vyhrabou nejakou rohlik co neni moc plesnivy tak ja si budoucnost nepredstavuju radsi platit bance 5-10let (vic nechci staci mi ze musim 50 let makat do duchodu at se pan babis ma dobre z nasich dani a my mame klasicky.... nic :-) ) a bude to moje a kdyz budu chtit dum poridim si casem dum s partnerkou takze asi nejak tak

Nepíšu, aby si pořizoval hypotéku, píšu jen možnosti, které hypotéka nabízí ve vztahu k vytváření rezerv a ty rezervy používat na spotřebu nebo jednorázová umožení dluhu v termínech podle smlouvy. Důležitý je faktor ekonomického cyklu a kde v něm se zrovna nacházíme ve vztahu k hypotéce (jsme na vrcholu, ale už pomalu manažeři firem mluví o velmi blízké ekonomické recesi, začíná se šetřit, optimalizují počty lidí v kanclech), hypotéku lze jednoduše pořídit a lze se ji taky zbavit za nějakou cenu, hypotéka automaticky neznamená se uvázat na jedno místo do doby jejího splacení.

S těmi byty pro mladé jsou a ještě budou problémy. Podnikatelé brečí, že lidi nejsou ochotni stěhovat se za prací. Ale bydlení buď není nebo je cenově nedostupné a finančně se mnohdy vyplatí být doma a pobírat podporu.
Piráti naznačili možné řešení (nemlaťte mne, vůbec netvrdím, že dobré a nemyslím si, že projde).
Ale nějak se to v blízké budoucnosti musí řešit (že by firmy co si to mohou dovolit zase začaly stavět firemní byty s přijatelným nájemným pro své zaměstnance?).

Pirati :-D sorry Yardo ale tyhle v zivote volit ani podporovat nebudu (a nebudu se tu rozepisovat koho volim nebo jsem volil) je pekne ze nekdo neco naznaci ale politici ohrivajici si zadky za 150 tisic mesicne (ano nekteri maji mene nekteri vice je to orientacni castka) ve snemovne kdyz projednavaji zakony a ruzne veci diky kterym nam strhnou jeste vice z vyplaty a jeste si prosazuji levnejsi potraviny ve sve kantyne levnejsi tarify za "par" korun a cesi? jasni ze ti leda utrou hubu a nic nemaji :-) to jen tak ve zkratce muj nazor na tve nazory a jinak proc by kdo neco resil? prece demokracie kterou kazdy moc chtel nikdo nic nemusi nikdo nic resit nechce nebude tak proc :-D az budeme na tom vsichni hodne spatne a ekonomika pujde.... no dolu :-) tak pak se bude kazdy zajimat bude moc chytry ale drive asi ne

Nebudu radit jen popíšu povzdech jedné Češky žijící v Německu. Paní tam jako malá odešla s rodiči v roce 1968. Vystudovala a pracovala jako zástupce ředitele banky. Pořád bydlela v nájemních bytech. V roce 2006 kdy už byla déle na své pracovní pozici, se rozhodla pro koupi bytu. Zakoupila byt, který byl hoden jejímu pracovnímu postavení a začala bydlet ve svém. Přišel rok 2008 a s ním finanční krize. Banka začala přehodnocovat personální politiku a milé paní udělala dvě nabídky, buď zůstane na stávající pobočce jako řadová referentka s platem třikrát nižším nebo půjde dělat ředitelku do města vzdáleného cca 500 km od stávajícího bydliště. Samozřejmě, že byt měla koupený na hypotéku. Byt byl neprodejný (i nepronajatelný) nebo jen za cenu velké ztráty. Takže nyní splácí hypotéku na svůj byt a platí nájem garsonky v městě kde dělá ředitelku menší pobočky než v původním místě, s o něco nižším platem než měla původně. Co si z toho vybereš záleží jen na tobě.

Co kdybys místo ukazování na politiky začal dělat něco se sebou? Poslanecký platy si berou do huby obvykle ti, co v životě dokázali akorát tak ráno vstávat do fabriky a s vercajkem v ruce jen brblat a čekat, že si někdo všimne jejich práce a možná jim nabídne lepší flek. Pokud jsi schopný, jdi a nabídni se na trhu práce, pokud jsi neschopný, tak neukazuj na ostatní a zamysli se nad sebou. Ti ve sněmovně byli alespoň v něčem schopní - dokázali se tam dostat.
Mimochodem - 150 litrů měsíčně není až tak závratná částka, na to, že poslanci jsou součástí řízení tohoto státu. Takový peníze mají manažeři v kdejaké větší fabrice.

A nějaké dědictví tě nečeká? Já mám třeba dostat barák po prarodičích. Ač se mi na vesnici moc nechce, tak se o něj budu muset starat. Hypotéku si vezmu případně až na rekonstrukci. A tak do té doby budu po nájmech. Nájem je skvělá věc, není nutno tím opovrhovat. Problém je pouze opravdu celoživotní bydlení v nájmu až do důchodu. Tak se informuj u rodičů, pokud jste na toto téma ještě nehovořili.

I kdyby nečekal dědictví (protože časový horizont je nejistý a takový dědictví může být danajský dar), tak pro mladýho člověka nájem má několik výhod - naučí se hospodařit a vyjít se svým příjmem, aniž by skutečně o něco šlo. Když je málo peněz, najde si menší byt, levnější nájem. Což u hypotéky nehrozí. A pak pracovní flexibilita - najdu lepší job, sbalím věci do krabic a najdu byt blíže k nové práci. Dokud není rodina a děcka, tak je fuk, kde bydlí. Až s děckem má cenu řešit trvalý bydlení. A to už taky jsou na tu hypotéku obvykle dva příjmy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru