Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bydleni-najem x hypoteka???

Dobry den za necely pul rok mi bude 21let muj cisty prijem se pohybuje kolem 18 000kc bydlim v moravskoslezskem kraji (a i kdyz se rika jak je tady u nas bydleni a jidlo,... levnejsi oproti praze a vetsim mestum i tak je tento plat VELKA bida s NOUZI ) byl bych rad kdyby se nekteri zdrzeli komentaru typu "nojo kdyby jsi mel vysku nebo kdyby jsi se vice snazil mohl bys mit mnohem vice" jak mi rekl jeden kolega i kdybych mel cisteho 40 tisic spokojeny nebudu (a ma pravdu) no ted k hl dotazu je pro me lepsi ted platit najem (kdyz pocitame sluzby nejakych 2000kc cca) kolem 8 000 kc (se stestim jeste) a odkladat si stranou na sporici ucet 3000kc mesicne (bydlim ted s rodici akorat si odkladam na sporici ucet 3000kc) a nebo si koupit nejaky byt dalo by se 1+1 1kk,2+1 do 1 000 000kc (zatim mam vyhlidnuty jeden za 800 000kc 1+1 35m2) a kalkulacka od ceske sporitelny mi ukazala ze bych mohl mit tento byt pri splatce (pujceno bych mel 640 000kc zaplaceno 160 000kc-ne bance ale majiteli ) za 5 let s fixaci na 5 let s rocni urokovou sazbou 2,89% a mesicni splatka by byla 11 482kc (samozrejme netvrdim a nerikam ze bych si tu hypoteku vzal u ceske sporitelny dival jsem se pouze orientacne mam ucet u fio banky asi bych si vzal hypoteku tam)

PS: doufam ze si to prectou vsichni rypalove co hazi vsechny mlade do jednoho pytle i ty slusne i ty co umi leda fetovat a chlastat narozdil od nekterych se snazim aspon trochu myslet na svou budoucnost jak budu mit nejakou strechu nad hlavou za kterou budu platit veci typu sluzby,fond oprav,..... tak budu rad diky za precteni teto dlouhe myslenky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
A nějaké dědictví tě nečeká? Já mám třeba dostat barák po prarodičích. Ač se mi na vesnici moc nechc… nový
Niko Bellic 18.04.2019 15:09
Niko Bellic
I kdyby nečekal dědictví (protože časový horizont je nejistý a takový dědictví může být danajský dar… poslední
Prasak 18.04.2019 18:27
Prasak

A nějaké dědictví tě nečeká? Já mám třeba dostat barák po prarodičích. Ač se mi na vesnici moc nechce, tak se o něj budu muset starat. Hypotéku si vezmu případně až na rekonstrukci. A tak do té doby budu po nájmech. Nájem je skvělá věc, není nutno tím opovrhovat. Problém je pouze opravdu celoživotní bydlení v nájmu až do důchodu. Tak se informuj u rodičů, pokud jste na toto téma ještě nehovořili.

I kdyby nečekal dědictví (protože časový horizont je nejistý a takový dědictví může být danajský dar), tak pro mladýho člověka nájem má několik výhod - naučí se hospodařit a vyjít se svým příjmem, aniž by skutečně o něco šlo. Když je málo peněz, najde si menší byt, levnější nájem. Což u hypotéky nehrozí. A pak pracovní flexibilita - najdu lepší job, sbalím věci do krabic a najdu byt blíže k nové práci. Dokud není rodina a děcka, tak je fuk, kde bydlí. Až s děckem má cenu řešit trvalý bydlení. A to už taky jsou na tu hypotéku obvykle dva příjmy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru