Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Co vše je povinnen platit nájemce bytu?

Dobrý den, minulý týden jsem se přestěhovala se svým dítětem do podnájmu. Ten činí 7 tis. a 3 tis. je na poplatky. pronajímatelé mě ujišťovali, že záloha je dostatečná, že minulý nájemce při běžném způsobu života s částkou vystačil. Říkala jsem si, že 3000 na vodu, plyn ( pouze sporák ) a elektřinu je snad opravdu dostatečný, televizi ni radio nemám, za popelnice platím v místě trvalého bydliště. Smlouvu jsem podepsala, nastěhovala se a pro jistotu si nechala poslat vyúčtování za minulý rok. A jsem teda dost v šoku...
Z těch 36-ti tis. za rok je 16 tisíc na opravy domu a otop (co to je? ), další 2 tisíce na "ostatní",
3000 celkem na odpad, světlo, výtah a úklid domu ), 2000 na televizi a radio a jen 13 tisíc na vodu, elektřinu a plyn dohromady...
Spotřeba 10 kubíků studené za rok, 17 teplé, elektřina 680 kWh a plyn 10 m3. Bydlel tam 1 člověk,
ale i tak mi přijde ta spotřeba extrémně malá, ne tak s ročním dítětem, kdy se prakticky denně pere...
Co mě ale děsí je to, že prkticky dvě třetiny z toho jdou na něco jiného, to je normální?
A tolik peněz za nějaké opravy? A ani se nezaptali, jestli mám TV, nechci platit 2000 za ni ročně, když ji nemám... A ty 3000 za "ostatní"? Mají právo si tam započíst něco, co není specifikováno?
No fakt nevím, co dělat...Nechci pak doplácet desetitisíce, jako matka samoživitelka na mateřské bych ani neměla z čeho...Co mám dělat? Moc děkuji za odpověď. Zuzka

Předmět Autor Datum
Nájemné se obvykle rozděluje na 2 části. Fixní, v nemž jsou promítnuty částky spojené s objektem jak…
Ara 03.02.2015 07:45
Ara
Mockrát děkuji. Podle popisu to vypadá, že pronajímatelé nepostupují správně...Nájemné je 7000 + 300…
Zuzka 35 04.02.2015 14:12
Zuzka 35
To že je rozúčtování uvedeno špatně, nemusí mít nutně na nic vliv. S platností NOZ fakt, že smlouva…
Ara 04.02.2015 15:33
Ara
Zaslal mi vyúčtování předchozího nájemníka. S pevnou položkou za nájem ( těch 7000 ) se tam vůbec ne…
Zuzka 35 04.02.2015 16:52
Zuzka 35
Nájemné je smluvní. Co si domluvíte, to máte :-) Nemohu vám dát jinou radu než trvat na řádné smlouv…
Ara 04.02.2015 20:10
Ara
Obávám se, že rozpis to nevyřeší...Jde totiž o to, jestli to, co se zahrnuje do poplatků se do nich…
Zuzka 35 04.02.2015 22:08
Zuzka 35
Asi jsem se nevyjádřil přesně. Rozpisem zjistíte opravdovou výši nájmu a třeba se ukáže, že je nad v…
Ara 05.02.2015 07:09
Ara
Moc děkuji. Smlouvu sepsala RK, takže bych očekávala, že za 10 tisíc, které za zprostředkování nájmu…
Zuzka 35 05.02.2015 10:42
Zuzka 35
Neprodadejte pesimismu :-) Je možné že vám pronajímatel nezamlčel některé věci záměrně, prostě ho to…
Ara 05.02.2015 11:33
Ara
K bodu h) odvoz a likvidace komunálního odpadu Každý občan by měl platit poplatky jen jednou a to v…
Karel04 05.02.2015 17:38
Karel04
řekl bych že údržba bytu a prostor vámi pronajatých věcí-zařízení se platí z 7000,- ty zbývající 300…
kamzl 06.02.2015 21:05
kamzl
Nemáte na nájem? Stát poskytuje časově neomezenou finanční pomoc: http://www.novinky.cz/finance/327… poslední
Karel04 06.02.2015 22:54
Karel04

Nájemné se obvykle rozděluje na 2 části. Fixní, v nemž jsou promítnuty částky spojené s objektem jako takovým. Jde o fond oprav, daň z nemovitosti, pojištění a zisk pronajímateli. Jsou to částky které osobním postojem (šetřením), nemůžete změnit.

Ta druhá část jsou služby. T.j. vaše spotřeba (+ náklady na společné prostory). Ty jsou dle zákona rozpočítány na bytovou jednotku a vyúčtovány položkově. Seznam částek které tvoří celkovou sumu je součástí nájemní (podnájemí smlouvy), pokud není požádejte o něj.

Otopem je myšleno obecně palivo (dřevo, uhlí). Z vašeho výčtu není jasné, jakým způsobem byt vytápíte.

Pokud ve smlouvě máte uvedenu STA (společná televizní anténa), jako pevnou službu, tak za ni platit musíte, pokud ne, tak požádejte o odpojení. Mimochodem, 2000,- za rok je částka za služby kabelové/satelitní televize, pro údržbu antén pozemního vysílání je velmi vysoká.

Mockrát děkuji. Podle popisu to vypadá, že pronajímatelé nepostupují správně...Nájemné je 7000 + 3000 poplatky. Jenže vše, co jsem popsala, včetně oprav domu se platí z těch 3000. Defakto jen cca 40% z toho dle vyúčtování předchozího nájemníka sloužilo ke hrazení vody, plynu, elektřiny. To mi přijde hrozně málo. Jemu to stačilo, při tak malých spotřebách. Ale dvě osoby přece nemají spotřebu 10 kubíků vody za rok ani 600 kWh elektřiny...V plynu se nevyznám, v předchozím nájmu jsme jej neměli, tak nevím, nakolik je 10m3 adekvátní ( jen pro vaření, pečení ). Jinak ve vyúčtování je cena 380 Kč za společnou anténu a pak navíc ty 2000 na rozhlas a TV. Snad to ale půjde zrušit, když nemám ani jedno...Topí se ústředním topením na vodu, měřiče zatím nemáme. Tak ta částka 9000 za rok možná bude za to? A těch 7000 za opravy by tedy neměly být součástí ceny za poplatky? Tj. neměly by se počítat do těch 36 000 za rok, ale do těch 84 000 ( 12x7000). Pronajímatelé by tedy tu fixní částku 7000
neměli mít zcela pro svoji potřebu? Děkuji za odpověď.

To že je rozúčtování uvedeno špatně, nemusí mít nutně na nic vliv. S platností NOZ fakt, že smlouva obsahuje nepodstatné chyby, nemá vliv na její platnost.
Prostě reálná výše nájmu je vyšší než jste předpokládála. Na vašem místě bych se písemně obrátil na pronajímatele aby v souladu s zákonem č. 67/2013 Sb, speciálně stanovení § 5 - Rozúčtování nákladů na služby, uvedl jaké služby jsou vám poskytovány, aby bylo jasné co je nájemné a co služby. Je obvyklé, že i u nájemnéno je rozepsáno z čeho se skládá.
Počítejte s roční spotřebou 30-50m3 plynu a vody tak 50-80m3 vody. Ten roztyl je vysoký, protože netuším jaké máte návyky.

Zaslal mi vyúčtování předchozího nájemníka. S pevnou položkou za nájem ( těch 7000 ) se tam vůbec nepočítalo. Prostě se sečetly veškeré služby a odečetlo se to od toho, co zaplatil jen na poplatky za rok. Platil 2700, takže nějakých 31 000.vynásobilo dvanácti. Měl nedoplatek skoro 4 tis. Na to, jakou měl spotřebu mi to přijde hodně, přitom měsíčně za poplatky 2700 není nějak extrémně málo. Já myslím, že problém bude v těch skoro 10-ti tisících, co si strhnou z těch 31 000 na opravy domu. Já nevím, nakolik tolik můžou žádat, neměli by spíš tohle platit oni jako majitelé bytu?

Nájemné je smluvní. Co si domluvíte, to máte :-) Nemohu vám dát jinou radu než trvat na řádné smlouvě s rozpisem služeb, jak to vyžaduje zmíněný zákon. Vyúčtování předchozího nájemníka je vcelku irelevantní, pro vás je podstatné to vaše.

Obávám se, že rozpis to nevyřeší...Jde totiž o to, jestli to, co se zahrnuje do poplatků se do nich zahrnovat má. Mám tím na mysli cenu za opravy domu a jak jsem dnes zjistila, tak i placení oněch 2000 za rok jako koncesionářský poplatek,i když televizi ani radio nemám. Bylo mi řečeno, že je to snad v zákoně, že když odebírám elektřinu, musím platit. Mě to přijde zvláštní...Je to tak? Musím platit, i když nemám ani jedno? Je to prostě daný poplatek, asi jako za poopelnice, i kdybyste ( jen čitě teoreticky ) třeba do popelnice za celý rok nic nedal?

Asi jsem se nevyjádřil přesně. Rozpisem zjistíte opravdovou výši nájmu a třeba se ukáže, že je nad vaše možnosti. Lépe na to přijít dříve, než později. Taky se od záloh odvíjí příspěvek na bydlení (ale jak přesně, se musím zeptat specialisty :-) ).

Koncesionářský poplatek je na financování chodu věřejnoprávních médií. Každý majitel zařízení pro příjem takového vysílání je povinen se do 15 dnů k poplatku přihlásit. Vůbec nezáleží na tom, jestli přijímá vysílání satelitem, nebo na kus drátu.
Tím jsem chtěl říct, že vám řekli pěknou blbost :-)

Zatímco nájem je fixní, t.j. platíte dohodnutou částku která je konečná, za služby platíte zálohy, které jsou vyúčtovány dle skutečnosti. Pronajímatel si vytváří rezervu na opravu bytového fondu, ale nevyúčtovává kolik opravdu za opravu utratil.
Asi nejjednodušší rozdělení je, že služby nakupujete od třetího subjektu (t.j. plynárny, vodárny apod.), kdežto nájem jde za pronajímatelem.

Podívejte, všechno co jste byla napsala je vysoce nezvyklé. Stáhněte si vzor nájemní smlouvy tady a podívejte se kolik položek souhlasí s tou vaší. Je možné, že váš pronajímatel ani neví jaké náležitosti smlouva musí mít, je ale možné, že je to křivák a můžete se dostat do zbytečných problémů.

Moc děkuji. Smlouvu sepsala RK, takže bych očekávala, že za 10 tisíc, které za zprostředkování nájmu chtěli by měla mít to, co smlouva mít má...No asi to nemusí být pravidlo...Je podobná té, co jste poslal, ale třeba ty poplatky za služby v ní nejsou rozepsané, v té mé ano. S užíváním Bytu je spojen odběr a dodávka následujících energií, médií a služeb:

a) dodávka vody z vodovodů a vodáren,
b) odvádění odpadních vod kanalizacemi,
d) úklid společných prostor v domě,
e) osvětlení společných prostor v domě,
f) provoz výtahu v domě,
h) odvoz a likvidace komunálního odpadu,
i) vybavení bytu zařízením pro příjem televizního signálu,
j) zajištění a provádění oprav společných prostor nemovitosti
k) dodávka tepla
l) energie plynu a elektřiny
m) koncesionářský poplatek za příjem televizního a rozhlasového vysílání.

Bohužel byla moje chyba, že jsem si důkladně nepřečetla všechny body, zejm. j a m.
Mám obavu, že když je to ve smlouvě, tak i kdyby nepostupovali správně a chtěli na opravy částku, kterou by po nájemci chtít neměli a chtěli platit koncesionářské poplatky, i když to není nutné, pokud nevlastním nic pro příjem, tak s tím moc neudělám...Na druhou stranu alespoň co se těch konc.poplatků týče, bylo by přece možné, že třeba v době nastěhování TV přijímač mám, ale za měsíc se rozbije, nový nechci a tudíž by to opět nemělo být nutné. Já myslím, že chování pronajímatele je zcela evidentní. Mělo mě upozornit, že na dotaz, kolik z těch 3000 připadá na vodu, elektřinu, plyn mi nebyl schopen odpovědět, ani dát k nahlédnutí vyúčtování. Bohužel jsem byt potřeboval rychle, tak jsem věřila, když mi tvrdil, že předchozímu nájemci to stačilo. To, že věděl, že je to jen díky extrémně nízkým spotřebám vody, el. i plynu už zamlčel...Muselo mu být jasné, že ve dvou osobách, navíc s malým dítětem, kdy jen kvůli praní je spotřeba vody vysoká to nebude dostatečné. A bojím se, že tím naroste nájem možná i o 2 tisíce měsíčně, 12 tis. za 1+1 už je přece jen dost...Za tu cenu by se i v Praze dal sehnat 1+1 levnější, čehož si byl vědom...No, je to poučení do budoucna...Já nevím, jsem na tuto dobu asi stále ještě naivní, když spíš lidem věřím, že jsou dobří, než naopak. A často na to doplácím. Na druhou stranu žít v neustálém pocitu, že okolní svět je nepřátelský, vypočítavý a sobecký, to si neumím představit...

Neprodadejte pesimismu :-) Je možné že vám pronajímatel nezamlčel některé věci záměrně, prostě ho to nenapadlo řešit. Svět je krásný, stačí otevřít pořádně oči :-)

Nicméně pravidla pro rozúčtování a pravidla pro rozpočítání odběrů mít musí. To nařizuje zákon. Jak jinak by bylo možné ověřit, zda nedošlo k chybě ? Jestliže vám smlouvu zprostředkovala RK, obraťte se na ni, aby vám chybějící dokumenty dodala. Domnívám se, že to mělo to být součástí smlouvy.

Koncesionářský poplatek se vztahuje k osobě, nechávat si platbu zprostředkovávat je naprostá pitomost. Aby se mohl někdo za přihlásit k poplatkům, musel by mít vaši plnou moc. Navíc, pokud je váš příjem menší než 2,15 násobku životního minima (10 492,- Kč), jste od tohoto poplatku osvobozena. Takže takhle paušálně se vybírat opravdu nedá.

Podívejte, střechu nad hlavou máte. Zkuste se podívat po jiném bytě, zatím vás nic netlačí. Pokud se situace nevyřeší, tak se prostě přestěhujete znova, tentokráte bohatší o zkušenost :-)

Co se peněz týče, nezapomeňte že máte nárok na příspěvek na bydlení ve výši 10 957 - váš_příjem x 0,35

K bodu h) odvoz a likvidace komunálního odpadu
Každý občan by měl platit poplatky jen jednou a to v místě trvalého bydliště,odkud mu přijde složenka.Trvalé bydliště tu asi nemáte,ale stejně by ten poplatek asi neměl být součástí nájmu.Případně se informujte na Městském úřadě nebo Technických službách o výši ročního poplatku a zkontrolujte si,jestli je vám účtována jeho 1/12 měsíčně.

řekl bych že údržba bytu a prostor vámi pronajatých věcí-zařízení se platí z 7000,- ty zbývající 3000,- jsou na energie=v podstatě to je jedno z čeho to majitel zaplatí ale na nějaké přeplatky nebo doplatky nemáte nárok ani jeden, pokud jste se nějak zvláštně nedohodli ve smlouvě.Celkově těch 10000,- je nájem se kterým si musí pronajímatel vystačit...nebo upravit zase smlouvu.

Jinak jako matka živitelka pokud sociální pracovnice uznají že nemáte kde bydlet, musíte jít do podnájmu a neseženou vám něco adekvátního-levnějšího si schovávejte doklady a rádi Vám vše proplatí---nevim a nepíšete jak to máte s určeným výživným(na sebe-nadítě) což hraje v těchle přídavkách taky roli.Pak rádi dělají častěji kontroly kvůli tomu jestli opravdu nájem používáte a proplacené služby využíváte.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru