Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Hehe. Dalo se to čekat. http://www.novinky.cz/domaci/307751-pro-druhy-pili r-poslanci-horovali-sami… nový
L-Core 15.07.2013 07:43
L-Core
Oni by to mali vedieť najlepšie, keď sú priamo pri zdroji :-) nový
pilot 15.07.2013 18:30
pilot
Budu citovat sám sebe: Co by mě ale donutilo spořit si ve druhým pilíři? Nic. Nevěřím totiž státu,… nový
Pavel 07.09.2013 10:28
Pavel
Prostě jen odepsali chybný koncept, tak jako jej po hurázavádění zase odepsali i v Maďarsku a na Slo… nový
J_K 07.09.2013 17:03
J_K
Neviem ako je to sprznene v Čechach,ale podla toho,ako to funguje na Slovensku,do II.piliera sa neop… nový
audax 09.09.2013 13:34
audax
Už je to asi mrtvý téma, ale rád bych tady aspoň zopakoval důvody/pocity spousty běžných občanů. Za… nový
Pavel 13.12.2015 10:58
Pavel
Tak nám stát slavnostně Nikdo nikoho nenutil do toho vstupovat. Ostatně, socialisté se tímto úmysle… nový
Dale Cooper 13.12.2015 13:38
Dale Cooper
Nenutil, to je pravda. Já reagoval na to, že to je/byl státní projekt, stát ho zavedl a pak zase zru… nový
Pavel 13.12.2015 19:05
Pavel
státu se nedá věřit Gratuluji k převratnému objevu :-) nový
Dale Cooper 13.12.2015 20:08
Dale Cooper
Mne sa paci ako si protirecite a pritom mi davate za pravdu;o). To, ze stat(vlada) zrusila II.pilier… nový
fleg 14.12.2015 08:39
fleg
Já bych to viděl ještě v trošku širších souvislostech: neznáme budoucnost. Nikdo neví co přijde. Kam… nový
Pavel 14.12.2015 17:47
Pavel
Vychadzaj z faktov. Co vieme urcite je fakt, ze I.pilier je neudrzatelny. Nielen u nas, vsade. I.pil… nový
fleg 14.12.2015 22:34
fleg
ad propagace: nikoli stát, ale určitá část politického spektra, která to protlačila silou, tedy prot… nový
touchwood 15.12.2015 14:14
touchwood
nikoli stát, ale určitá část politického spektra Shodou okolností ta část politického spektra měla… poslední
cejna 15.12.2015 16:20
cejna
Tak si spoř sám,na vlastní účet,celkem nechápu 25let po pádu,že furt někdo chce,aby ho stát vodil za… nový
pedrosoo 13.12.2015 15:04
pedrosoo

Budu citovat sám sebe:

Co by mě ale donutilo spořit si ve druhým pilíři? Nic. Nevěřím totiž státu, že to neposere. Toť vše.

Určitě jste si všimli, co se stalo před pár dny v Polsku. Stát "zabavil" dluhopisy z penzijních fondů, načež je prohlásil "za zrušený", tj. fond je koupil za peníze a teď nemá ani peníze ani státní dluhopisy.

Nebudu se tady plácat po rameni "já vám to říkal...", radost z toho nemám, je to tragédie. Tohle je přesně ten důvod, proč nevěřím státu. On je totiž silnější a o jeho morálce se snad ani mluvot nedá.

http://ekonomika.idnes.cz/polsko-penzijni-tusk-0t0 -/eko-zahranicni.aspx?c=A130905_171053_eko-zahrani cni_pul

Takže už se stalo v Maďarsku a v Polsku...

Pavel

Prostě jen odepsali chybný koncept, tak jako jej po hurázavádění zase odepsali i v Maďarsku a na Slovensku, jakožto příliš neefektivní a rizikový(viz např. USA). Je to přesně ten koncept, který zde roky protlačovala pravice, navzdory tomu jak dopadl v zahraničí.
Nepřipadá mi na tom nic zvláštního, ani překvapivého. A nakonec ani tragického, protože ty peníze nikam nezmizí, ale převedou se prostě do státního důchodového systému, jako by se ani nikdy do žádných soukromých kapes nevyvedly. Ti kteří je tam vložili vlastně mají štěstí že ty fondy nestihl za tak krátkou dobu nikdo vykrást a že tedy nepřišli o zajištění na stáří.
Osobně mě ale na českém případě neštvalo že si nějaká minorita lidí hraje ruletu se svým zajištěním na stáří, ale že v rámci propagace mocenská pakáž nutila i mě platit do cizích kapes tím, že poskytovali těmto dobrodruhům příspěvky ze státního rozpočtu, tedy i z mých daní.

Neviem ako je to sprznene v Čechach,ale podla toho,ako to funguje na Slovensku,do II.piliera sa neoplati vstupovat človeku vo veku 40 a viac,jednak po odpočitani poplatkov za spravu a ostatnych povinnych odvodov zostane už takymto ludom smiešna čiastka,ktora dochodcovi nevykryje dochodok,jednak je vynos z II.piliera obmedzeny tym,že vynos nesmie byt vyšši ako teoreticky vynos z I.piliera,inak je vynos patrične krateny a nakoniec ten pilier nieje ničim garantovany,takže v tom najhoršom pripade sa može kludne teoreticky stat,ako to tu už niekto pisal,že miesto očakavanych penazi dostane človek sudny prikaz na uhradu alebo bude mat na krku exekutora a bude platit škody za nejaku krachnutu ddsku,skor sa aj ja priklanam k inej možnosti subežneho sporrnia penazi na dochodok ako nejake piliere...

Už je to asi mrtvý téma, ale rád bych tady aspoň zopakoval důvody/pocity spousty běžných občanů. Za sebe cituji sebe :-)

Mluvím jen a pouze za sebe: Protože stát je ku*va, které se nedá věřit. Stačí?

Tak nám stát slavnostně zase ten 2. pilíř zrušil. No a pak státu v něčem věř...

Mne sa paci ako si protirecite a pritom mi davate za pravdu;o).
To, ze stat(vlada) zrusila II.pilier neznamena, ze ta myslienka je zla. V principe je II.pilier cesta ako sa dostat z dochodkovej krizy, pretoze kazdemu normalnemu clovek je jasne, co si napisal aj ty. Na stat sa neda spoliehat a prave preto by podstatna cast tvojho dochodku mala byt v tvojich rukach mimo statu. II.pilier je defacto individualne sporenie podporovane statom a jeho vyhoda oproti uplnemu privatnemu dochodkovemu sporeniu (III.pilier) je v tom, ze ta nestoji ano korunu naviac, pretoze ide z tvojich ododov, ktore platis tak, ci tak, akurat teraz idu cele do Socialnej poistovne (statu).
A prave to ty spochybnujes, ze statu sa neda verit a pritom trvas na tom, ze cele tvoje dochodkove sporenie pojde na statny ucet a spoliehas sa na to, ze ta stat v buducnosti bude vyplacat k tvojej spokojnosti.
Nebude, kto z dnesnych 30nikov, 40tnikov si nespori na vlastny dochodok individualne a spolieha sa na stat v buducnosti je v mojich ociach hazarder.
A preco stat/vlada zrusil II.pilier u vas? To je jasne snad kazdemu. Kazda vlada premysla na 4 roky dopredu a dalej ich to uz nezaujima, pretoze vedia, ze druhykrat sa tam uz nedostanu. Takze nejaky dlhodoby koncept, ktoreho profit sa prejavi za 20-30 rokov pri vlade niekoho ineho ich netrapi. A nikto nechce riesit za svojej vlady vypadok polovice prijmov Socialnej poistovne, ktora je v minuse aj bez II.piliera.
AJ ked...Babis vcera na CT tvrdil, ze SP bude na buduci rok vykryta (bez minusu) lebo pocita s vyssimi prijmami po zavedeni EET, co mi pride viac ako optimisticke.

Já bych to viděl ještě v trošku širších souvislostech: neznáme budoucnost. Nikdo neví co přijde. Kam uložit peníze, aby se zhodnotily a udržely si kupní sílu? To nikdo neví.

Společnosti krachují a to i ty největší a nejsilnější. Kdysi (dávno) byla sázkou na jistotu v USA železnice, její masivní rozvoj atd., naprostá jistota. V Evropě byla nedávno lídrem trhu s mobily Nokia, kde je jí konec? A takhle by se dalo pokračovat.
Do čeho investovat? Do akcií, půdy, nemovitostí, dobývání vesmíru, nanotechnologií, ...? Ví to někdo s vysokou pravděpodobností na příštích 30 let? Neví. Tj. hromadný nákup akcií z peněz určených na důchody nevidím jako jasnou volbu. Jinam mám dojem ani společnosti v II. pilíři investovat nemůžou/nemohly.

I. pilíř - průběžný systém - není tolik náchylný k vládním kejklům (ikdyž...), protože se týká obrovského množství populace.
II. pilíř - spoření s investicí - má vysoký politický riziko, že se do něj stát pustí a peníze sebere.

Skoro mi to flegu připadá, jako bys to stavěl: buď II. pilíř nebo nic. Ale tak to přece není. To už je na každým, jak se na důchod připraví a stát k tomu opravdu nepotřebuje.

Vychadzaj z faktov.
Co vieme urcite je fakt, ze I.pilier je neudrzatelny. Nielen u nas, vsade. I.pilier je pyramida, je jasne, ze sa neda udrziavat donekonecna. Matika nepusti.
Nic lepsie ako II.pilier bohuzial nemame akurat je pravda, ze ked do toho bude kazda vlada vrtat (u vas zrusenie, u nas neustale otvaranie a zatvaranie) tak to bude na <>.
Btw druhy pilier je postaveny na tom, ze v buducnosti ulahci statu zivot, pretoze SP bude musiet vyplacat ovela mensie dochodky. Sm zvedavy, ktora SP poistovna drbne ako prva, ci vasa, ci nasa.
Pozrel si sa na vydavky za posledne roky vasej SP? Babisa mam celkom rad, ale tie kecy, ze SP sa zrovna mi pridu jemne populisticke. Grafy nepustia.

ad propagace: nikoli stát, ale určitá část politického spektra, která to protlačila silou, tedy proti vůli opozice (což se u takto zásadní změny prostě nedělá).

Mimochodem, pokud už nezaznělo: ani se tomu nedivím, přispívat ze státního důch. fondu na soukromé spoření těch bohatších (z peněz vybraných na pojištění od těch chudých, kteří na II. pilíř nemají) mi připadne jako dost špatný nápad.

Osobně se domnívám, že jediný dlouhodobě udržitelný penzijní systém je ten průběžný. Samozřejmě jej lze kombinovat s kapitálovým spořením, ale to nebude (ani nemůže být) masovka pro 98% populace.

nikoli stát, ale určitá část politického spektra

Shodou okolností ta část politického spektra měla ve sněmovně většinu, která jí umožnila pomocí zákonů řídit stát... Vždy vládne jen určitá část politického spektra.

která to protlačila silou, tedy proti vůli opozice (což se u takto zásadní změny prostě nedělá).

Lépe řečeno, nemělo by se dělat. V praxi to tak praktikovaly a praktikují všechny dosavadní vlády...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru