Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem II. důchodový pilíř a vy

Já bych to viděl ještě v trošku širších souvislostech: neznáme budoucnost. Nikdo neví co přijde. Kam uložit peníze, aby se zhodnotily a udržely si kupní sílu? To nikdo neví.

Společnosti krachují a to i ty největší a nejsilnější. Kdysi (dávno) byla sázkou na jistotu v USA železnice, její masivní rozvoj atd., naprostá jistota. V Evropě byla nedávno lídrem trhu s mobily Nokia, kde je jí konec? A takhle by se dalo pokračovat.
Do čeho investovat? Do akcií, půdy, nemovitostí, dobývání vesmíru, nanotechnologií, ...? Ví to někdo s vysokou pravděpodobností na příštích 30 let? Neví. Tj. hromadný nákup akcií z peněz určených na důchody nevidím jako jasnou volbu. Jinam mám dojem ani společnosti v II. pilíři investovat nemůžou/nemohly.

I. pilíř - průběžný systém - není tolik náchylný k vládním kejklům (ikdyž...), protože se týká obrovského množství populace.
II. pilíř - spoření s investicí - má vysoký politický riziko, že se do něj stát pustí a peníze sebere.

Skoro mi to flegu připadá, jako bys to stavěl: buď II. pilíř nebo nic. Ale tak to přece není. To už je na každým, jak se na důchod připraví a stát k tomu opravdu nepotřebuje.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny