Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pronájem bytu a "přepsání" energií na sebe...? (jak dlouho smlouva, penalizace?)

Pronájem bytu a "přepsání" energií na sebe...? (jak dlouho smlouva, penalizace?)

Hodlám si pronajmout byt. Někteří majitelé chtějí aby byly poplatky "přepsány" na vás (případně ne "přepsány", ale prostě abyste měl smlouvu (novou třeba) s dodavateli vy). Týká se to asi hlavně elektřiny , ale někteří majitelé bytů chtějí takto i plyn, případně další jiné poplatky).

V případě že bude chtít aby byli poplatky buď "přepsány" nebo nově udělány "na mě" (nová smlouva), tak se chci zeptat na pár věcí kterým nerozumím:

1) Jaká je minimální doba na kterou jde takto nově sjednaná (nebo "přepsaná" smlouva) sjednat...? Na neurčito jen? Na jeden rok...? Řekněmě že jde jen o elektřinu (ČEZ)

2) Co jsem četl tak "předčasné" ukončení smlouvy se pojí s velkými poplatky... Kdybych tedy potřeboval z bytu odejít dříve (než za 1 rok třeba), tak musím smlouvu s dodavetelem energií (třeba elektřina, třeba ČEZ) předčasně vypovědět... S tím se vždy pojí nějaký "penalizační poplatek", ano? Kolik to tak je...?

3) V případě že nový nájemník bytu po mě bude chtít pokračovat s těmi dodavately energií co mám já, tak je možnost moji smlouvu jen přepsat na něj, ano...? V tomto případě bych žádný penalizační poplatek nemusel platit, protože bych prostě za sebe našel "nahrádu" pro dodavatele energií, ano?

Děkuji

Předmět Autor Datum
Zákaznická linka ČEZ Prodej Pro požadavky na produkty a služby 800 810 820 Denně od 7 do 20 hodin… nový
Hanyse.k 18.07.2022 19:22
Hanyse.k
Existují smlouvy s FIXem, existují smlouvy bez fixu se standardní 3-měsíční výpovědní lhůtou. nový
Jan Fiala 19.07.2022 10:35
Jan Fiala
A je možné standardně smlouvu přepsat na někoho jiného? (Nájemníka co tam (do bytu) půjde po mě)? E… nový
Predcasne 19.07.2022 18:13
Predcasne
Přepis smlouvy na někoho jiného je naprosto běžná záležitost. Jim je vcelku jedno, kdo jim to bude p… nový
Wikan 19.07.2022 21:29
Wikan
Stěhoval jsem se zatím 5x (ČEZ, PRE, P. plynárenská). Měl jsem standardní smlouvy na neurčito i fixn… nový
navay 19.07.2022 21:58
navay
1. U CEZ myslim jsou fixace minimalne jednolete. Vetsinou si teda novy najemnik na zacatku udela neu… poslední
RedMaX 21.07.2022 18:18
RedMaX

Zákaznická linka ČEZ Prodej
Pro požadavky na produkty a služby

800 810 820

Denně od 7 do 20 hodin

Nevím proč se nezeptáš přímo na ČEZu, nebo případně u jiného dodavatele, kterého si případně zvolíš. Každý dodavatel to může mít jinak. A navíc budeš mít "jistotu", že to tak doopravdy je. Tady ti někdo něco napíše, ty tomu budeš věřit, pak to bude jinak a budeš se divit.

A je možné standardně smlouvu přepsat na někoho jiného? (Nájemníka co tam (do bytu) půjde po mě)?

Existují takové smlouvy/možnost?

Díky

(taky díky za telefon na CEZ, já nejsem zatím jejich zákazník tak mě nenapadlo tam ani volat, ale je to možnost :-) )

Stěhoval jsem se zatím 5x (ČEZ, PRE, P. plynárenská). Měl jsem standardní smlouvy na neurčito i fixnutou na více let, kterou jsem stejně ukončoval dříve. Také jsem měnil dodavatele (tuším Innogy na ČEZ) od předchozího nájemce. Nikdy mi nikdo při těch přepisech neúčtoval nic navíc.

Myslím, že pokud si vy sám nevyberete nějakého obskurního dodavatele, tak nic nehrozí. Jen je asi přechod v rámci stejného dodavatele rychlejší.

Ten třetí bod mi nedává smysl. Nový nájemník (co přijde po vás) je vám úplně buřt. Ani ho nejspíše nebudete znát, nemáte s ním žádný vztah, tak jak vás může k něčemu nutit (jako asi se o to snažit může, ale to je tak všechno)? "Přepis smlouvy" na nového nájemníka je takový virtuální obrat. Reálně uzavíráte novou smlouvu s dodavatelem kterého si vyberete a ten všechno zařídí. Nemáte povinnost pokračovat ve smluvním vztahu co si uzavřel někdo před váma.

1. U CEZ myslim jsou fixace minimalne jednolete. Vetsinou si teda novy najemnik na zacatku udela neurcitou.

2. U CEZu te nepenalizuji, pokud to predcasne ukoncis z duvodu stehovani. Samozrejme si to over, ale takhle to bylo jeste pred rokem.

3. Ne, nepokracuje se, proste se ukonci stary a udela novou smlouvu novy najemnik.

---

Elektrina a plyn je snad v naproste vetsine pronajmu psana na najemnika. Casto to takhle byva i s internetem. Ostatni poplatky jsou rekl bych vic casto na majitele a ten je preuctovava najemnikovi.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru