Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kdy spadnou akcie Tesly?

Co myslíte? Jejich nárůst za poslední týdny je šílený. Přitom Tesla na tom není zase tak dobře, teď musí zdražovat - což je otázkou jak se projeví na prodejích, zvláště, když výstupní kontrola a kvalita vozů je prý nic moc (a netvrdí to jen jeden uživatel). Sice asi vyhrál Biden, tak se dal nárůst akcií trochu očekávat, ale přijde mi, že už se tam tvoří pořádná bublina. Ty akcie vyletěly nějak moc a i Musk v mailu zaměstnancům už říkal, že hrozí jejich obří propad, pokud nebudou hodně šetřit a zefektivňovat. Já myslím, protože ty akcie lítaly nahoru a dolů už delší dobu, že ten obří propad nastane tak jako tak, bez ohledu na fungování Tesly, že prostě ten nárůst s tím němá nic společného a jedná se o klasickou bublinu ze spekulací, která praskne až kritická masa začně vybírat dosavadní zisky z dlouhých pozic. Navíc si nejsem jistý, že vzhledem k motivačnímu programu, kterým je Musk hodnocen, nemůže ovlivňovat kurz on sám, aby dosáhl na další metu. A i on pak nejspíše prodá a bude následovat propad. Prostě ta akcie má dnes hodně rizik.

Cena akcií je proti konkurenci (rodina Volkswagen, Toyota..) značně přemrštěná, navíc už všechny velké automobilky dělají elektromobily, takže Tesla už nebude ani na trhu nějak vyčnívat a není důvod proč by Němci nebo Japonci neměli být schopní si své pozice na trhu udržet. Budoucí možné další projekty vůbec Musk nemusí realizovat přes Teslu, ale může si na to založit novou firmu, tak jako má SPACE X na vesmír a řadu dalších. Takže ani tady cena není opodstatněná nějakým možným coby, kdyby v budoucnu.

Navíc zatím se to nikde moc neprobírá, ale americká nábožensky zfanatizovaná společnost by na to zareagovat mohla, Musk má nepěknou minulost spojenou s provozováním podnikání v oboru "nočních podniků". A to jestli někdo rozvíří pořádně do médií, tak tihle panbíčkaři mohou klidně protestně bojkotovat Teslu. A to není vůbec málo lidí na zásadním - americkém - trhu.

Jak to vidíte Vy?

Předmět Autor Datum
Tesla je bublina, ktora praskne...hm to nikto neviem kedy. V prvom rade pri svojej uvahe si mal spom… nový
fleg 08.12.2020 16:48
fleg
Nevím z čeho jsi pochopil, že porovnávám cenu akcií resp. firem bez ohledu na podíl, který akcie rep… nový
Finančník 10.03.2021 00:31
Finančník
tesle se daří nespadne alespon podle me nový
martinvoliko 09.03.2021 07:36
martinvoliko
Tesla uz niekolko tyzdnov pada;o). A dost prudko. Z 862 na 560 cca. nový
fleg 09.03.2021 12:28
fleg
Nebyl jsi pár měsíců tady? :-) nový
Finančník 09.03.2021 15:07
Finančník
? nový
fleg 09.03.2021 19:51
fleg
Sorry, to bylo na Martina :-) netrefil jsem správné tlačítko, mobil asi zascrolloval :-) nový
Finančník 09.03.2021 23:29
Finančník
Uf som sa zlakol, ze mas iny graf Tesly ak ja...ze snad nejaky cinsky;o). poslední
fleg 10.03.2021 14:05
fleg

Tesla je bublina, ktora praskne...hm to nikto neviem kedy.
V prvom rade pri svojej uvahe si mal spomenut nedavny akciov split, ktory Tesla podstupila v septembri. Ten sa robi, ked spolocnost usudi, ze ich akcie su nadhodnotene. Akcie sa nakratko prepadli a len preto, aby nasledne prekoali svoje byvale rekordy...takze ani split nepomohol a nezastavil ten narast.
Narast firiem, ktorym sa veri do buducnosti nie je len u Tesly.
Ak si pozries naras inych technologickyh firiem (Facebook, Alphabet, Nio....) tak tam vidis od marca kontinualny narasto desiatky az stovky percent.
Kedze a trhu vladne neistota, akcie klasickych firiem klesaju a investori presuvaju svoje portfolia smerom k vacsej istote a to su prave technologicke fitmy.
To je dovod preco akcie Tesly stale stupaju, nie ich obrat, nie ich kvalita (ta je hrozna) a ziadna minulost Muska na to nikdy vplyv mat nebude.
Celkom ma pobavilo, ked si porovnaval cenu akcii s inymi automobilkami...to si ako myslis, ze akcia za 40$ ma mensiu hodnotu ako akcia za 500$? Ono je totizto dolezite najme to kolko tych akcii bolo vydanych a nie az tak aku maju hodnotu;o). Je rozdiel, ci ziskas 50% podiel vo firme za 1mil alebo 1mld nie?

Nevím z čeho jsi pochopil, že porovnávám cenu akcií resp. firem bez ohledu na podíl, který akcie reprezentuje - nicméně terminologicky hodnota je to číslo 40 a 500, takže ano ta akcie za 500 má vyšší hodnotu, ale neříká to nic o hodnotě firmy, boha jeho takhle blbej fakt nejsem :-). Myšleno to bylo samozřejmě na kolik cena akcie ohodnocuje celou firmu a to bylo dost nadstřelené proti konkurenci i firmám z jiných oborů. Split je ne moc významná věc, rozděluje akcie třeba na 4 části, ale dostaneš za jednu akcii podle toho poměrně víc tj. v takovém případě 4. Muskovi rozhodně nevadilo, že akcie jsou nadhodnocené, on je z toho nadhodnocování odměňován a (pri hodnocení akcie se provede stejně přepočet dle splitu) tak má i postavenou smlouvu. Split má možná optické efekty na laiky, ale hlavně umožňuje obchodování méně majetnější veřejnosti (cena lotu či jeho podílu, ne všude však jde obchodovat podíl lotu nebo třeba jdou jen setiny a míň ne). Obvykle tento trik díky tomu vede k růstu akcie. Podle mě to i bylo muskovým cílem - umožnit omladině zvednout cenu akcie dalšími nákupy. A to se mu povedlo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru