Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hypotéka - brať či nebrať

Ahojte,
práve s priateľom riešime otázku hypotéky. Bývame v Bratislave, kde sú nehnuteľnosti nehorázne drahé. S mojím platom by mi maximálne dali 64 000 eur, čo nám nestačí, tak som sa rozhodla využiť možnosť druhého zamestnania, čo by nám pomohlo zvýšiť hypotéku na cca 110 000 tisíc s čím sa dá už pracovať. Plánujeme byt pri Bratislave, kde sa dá v tej cene zohnať aj pekný trojizbák, lenže nemáme našetrené žiadne peniaze - takže 20% financovať úverom, nehovoriac, že už jeden (13 000 tisíc) máme a či by mi vôbec ten ďalší dali. A ak hej, tak by hypotéka plus obidva úvery plus ostatné výdaje by vyšli na 1100 eur čo nie je malá čiastka, čo ale dokážeme v súčastnej situácií utiahnúť. Práve sa "hádame" dvoch možnostiach. Priateľ chce ísť do toho "cez mŕtvoly", ísť do druhej práce, vybaviť následne hypotéku a nejako druhý úver a zohnať bývanie pri Bratislave. Ja mám úprimne z toho skôr strach, argumentujem tým, že ak vypadne čo i len jedne príjem, už to nezvládneme a pod. Lenže na druhú stranu, chcú sprísnovať hypotéky a ak sa rozhodneme počkať povedzme na našetrenie, tak sa už možno k hypotéke nedostaneme. Čo myslíte vy? Čo je lepšie?

Ísť do toho priamo aj cez všetky tie finančné úvery v banke?
Alebo radšej strpieť ešte v podnájme a napríklad skúsiť našetriť tých 20%?

Náš súčasný príjem je cca mesačne 1900 eur (občasne nám rodina pomože s 500 eur)

P.S.: z osobných dôvodov sa hypotéka na partnera nedá zobrať, takže všetko musí ísť cezo mňa.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Takže každej dvě práce, nulový základ a úvěr k tomu. Jste sebevrazi? Počítáte s tím, že až přijde dí…
Prasak 10.02.2020 22:16
Prasak
P.S.: z osobných dôvodov sa hypotéka na partnera nedá zobrať, takže všetko musí ísť cezo mňa. ty os… nový
mocnevimtedka 15.02.2020 08:18
mocnevimtedka
Někdy stačí špatná finanční bonita, případně zápis v rejstříku dlužníků/neplatičů a banka ti rychle… nový
Prasak 15.02.2020 20:03
Prasak
vo vasom pripade - nebrat. nový
fallon 11.02.2020 09:03
fallon
Určitě bych nechtěl mít 2 úvěry a k tomu hypotéku a počítat každou korunu. Do hypotéky bych šel max… nový
mocnevimtedka 15.02.2020 08:16
mocnevimtedka
Hele, uz ted na to v podstate nemate (bez podvodu + totalniho nasazeni obou). Ted se k vam blizi Co… poslední
Henonee 11.03.2020 23:51
Henonee

Takže každej dvě práce, nulový základ a úvěr k tomu. Jste sebevrazi? Počítáte s tím, že až přijde dítě, tak budete žít z jednoho příjmu a i potom můžeš na dvě zaměstnání zapomenout, s děckem to nepůjde. Navíc se chlap změní na mašinu na peníze, protože bude furt v práci a to často vede k rozvodům, protože rodina má být taky občas spolu.
Nebo nemoc, to je taky výpadek příjmu. Jak dlouho zvládnete tahat dvě zaměstnání? Jste lidi, ne stroje, můžete přepracovním zkolabovat a pak to bude rychlá jízda z kopce.
Počítáte s příjmem od rodiny? Opět šílenství, takový příjem je velmi nejistý, i rodina se může dostat do finančních potíží a vy budete to první, co odříznou. Nebo se pohádáte, když peníze nepošlou a "vy jste s těma penězma počítali".

Pokud plánujete těch potřebných 20 % financovat úvěrem, tak vám to banka stejně nedá, protože při žádosti o hypotéku je nutno tyto úvěry uvést a jen šílenec by vám tu hypotéku schválil.

Co kdybyste raději koupil nějaký menší, levnější byt, do začátku.

P.S.: z osobných dôvodov sa hypotéka na partnera nedá zobrať, takže všetko musí ísť cezo mňa.

Jo když to chceš vzít všechno na sebe, musíš mít prokazatelný patřičný příjem. Jinak ti hypo nedají. Pokud budete žádat společně, máte větší šanci. Ale opět - pokud nemáte potřebných 20 % na účtě, tak se na vás budou dívat s velkou nedůvěrou. Zapomeňte že byste to vzali na úvěr a zatajili to bance, to je zaprvé podvod, zadruhé cesta do pasti.

Jestli tě do toho přítel tlačí "přes mrtvoly", tak se nad ním zamysli. Měl by respektovat i tvůj názor, zvláště když chceš brát hypo na sebe.

Určitě bych nechtěl mít 2 úvěry a k tomu hypotéku a počítat každou korunu. Do hypotéky bych šel max abych splácel 50% ze sveho platu, zbytek si šetřil na nečekané výdaje či když by mě Vyhodili. Ve vašem případě zatím šetřit a zkusit to na zkoušku (davat si 70% vyplaty bokem, jako kdyby jste platili hypoteku a uvery). Když vam to pujde tak půlroku a nebudete mít problemy, znovu bych přemýšlel jestli do toho jít nebo ne.

Dohromady 1900E, to už včetně těch druhých prací? Takže to máte z té hlavní práce 500E? V tomhle případě určitě aspon 30 let v nájmu, pak si budete moct dovolit hypotéku.

Hele, uz ted na to v podstate nemate (bez podvodu + totalniho nasazeni obou).

Ted se k vam blizi Corona (respektive tam uz je) a pocitej s tim, ze to bude sakra problem - ani ji nemusite chytit (a podle zavaznosti neprezit/prezit na intenzivce (bude-li jeste misto)/jen to vylezet par tydnu), ani vam nemusi naridit karantenu (14+ dni a staci, aby nekdo v okoli ci praci byl diagnostikovany) a stejne to muze nektery ze zamestnavatelu docasne (ci plne) zabalit, at uz kvuli nakaze, ci preventivne, nebo ze jemu lehne dodavatel/odberatel. Nebo to muze zariznout vlada/urady nejakou plosnou karantenou.

Ono je to celkem fuk, ve vasi situaci by vypadek na dva tydny znamenal pad do dluhove spiraly a neni ve vasich moznostech ho vyloucit - zato je celkem pravdepodobne, ze nejake problemy na vas dopadnou at uz udelate cokoli.

PS: to znamena, ze prusvih pujde hlavne za tebou (a rodina nebude mit na to te podrzet, i kdyby chtela) a ze je velka sance, ze se z tech osobnich duvodu jeste vyklube nejaka komplikace (at uz primo ci neprimo, at zavinene, nebo jen bude nekdo treti nemistne horlivy)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru