Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem OT: další EET debaty v parlamentu

Poslouchám a jen kroutím hlavou, co za nesmysly z většiny řečníků leze. Ministryně financí musí mít zlaté nervy, aby to v klidu poslouchala, aby nemusela imrvére vyskakovat.

Demagogie, naprosto nesmyslná argumentace a troufám si napsat i lži ze strany odpůrců EET. Jmenovat nebudu.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Celá slavná EET, stejně jako spousta dalších věcí v tomhle státě, má sice rozumný základ a myšlenku,…
Kachlík 09.03.2018 23:09
Kachlík
1. má zkušenost ze zavádění EET je naopak příjemně pozitivní - vše fungovalo na první dobrou, mohl j…
touchwood 13.03.2018 07:33
touchwood
o dost hustější gameska, kde je na rozdíl od EET vidět kdo s kým a za kolik obchoduje. To je pravda…
L-Core 13.03.2018 09:58
L-Core
Díky za vysvětlení, tohle je mi vcelku jasné, nicméně se zeptám (čistě ze zvědavosti, a protože jsem…
Kachlík 13.03.2018 17:38
Kachlík
Teoreticky(!) ne, protože součásti systému KH je bonzování pořízení zboží a služeb z EU a součástí s… nový
L-Core 13.03.2018 18:26
L-Core
Ja som 3 mesacny platca dph, takze pri dph sa odovzdava vykaz kazde 3 mesiace, ale viem, ze akonahle… nový
fleg 15.03.2018 08:27
fleg
tak nas preceda rychlo vymyslel, ze pri stavebnych pracach sa bude dph odvadzat az po zaplateni fak… nový
L-Core 15.03.2018 10:38
L-Core
pokud fakturuješ do EU, jsi povinen následně vyplnit takové věci jako Souhrnné hlášení o DPH a Intra… nový
touchwood 13.03.2018 21:16
touchwood
navíc aféra s EET způsobila, že prodejci jsou rozděleni: - jedni jsou připosraní a dávají mi účtenku… nový
malá donnu 15.03.2018 13:21
malá donnu
Co řešíš. Účtenku každý obchodník ze zákona musí vydat. Maximálně ti nabídne alternativní možnost. C… nový
kozakl 15.03.2018 15:43
kozakl
A takhle to dopadá nový
Soudruhu mas uctenku 15.03.2018 18:48
Soudruhu mas uctenku
Člověk, který vyjde z restaurace, není povinný mít účtenku u sebe. Celníci ho mají právo zkontrolova… nový
karel 15.03.2018 19:08
karel
Pokud vím, v Itálii , jakožto baště fašismu, to bylo (nebo možná je stále ještě ) trestné nemít u se… nový
lif 15.03.2018 19:10
lif
Platí to i pro mafiány? :-D poslední
IQ37 20.03.2018 09:00
IQ37

Celá slavná EET, stejně jako spousta dalších věcí v tomhle státě, má sice rozumný základ a myšlenku, ale to provedení stojí prostě za ho**o.
Já jsem proti ze dvou důvodů - jednak to, jakým způsobem bylo (a je) zaváděno, a za druhé to trošku odvádí pozornost společnosti od velkých podvodů upozorňováním na možnost páchání těch malých. Nebo mě někdo přesvědčí, že jako provozovatel sámošky na vesnici jsem větší podvodník, když mám platby v hotovosti, než konglomerát firem, sestavený za účelem "optimalizace zisku", účtující bezhotovostně? Z mého pohledu je to prostě jen kouřová clona, za kterou někdo chce/potřebuje schovat mnohem větší špinavosti.

1. má zkušenost ze zavádění EET je naopak příjemně pozitivní - vše fungovalo na první dobrou, mohl jsem si vybrat řešení vhodné a na míru mých potřeb a bylo to v podstatě zadarmo.
2. "konglomerát firem" musí coby plátce DPH uvádět kontrolní hlášení (já jako plátce DPH ale taky), a to je fakt o dost hustější gameska, kde je na rozdíl od EET vidět kdo s kým a za kolik obchoduje. A tohle kupodivu nikoho nezajímá. :-)

Můj osobní pohled: tzv. "optiomalizace" je IMHO OK, pokud se "vejde" do zákonného rámce. Optimalizovat může úplně každý, včetně tebe (viz. penzijní a životní (při)pojištění). Druhá věc jsou podvody. A tam by měl stát konat a je fakt blbé, že nejvíc šlapou po těch malých a na velké si netroufnou.

o dost hustější gameska, kde je na rozdíl od EET vidět kdo s kým a za kolik obchoduje.

To je pravda. Na druhé straně, tyhle informace ani náhodou nemají na FÚ. Ty se scházejí v CML/bunkru v Pardubicích, kde pár desítek lidí s prověrkou dohlíží na automatické párování vstupů a výstupů. Pokud se něco nesejde a má to nějaké znaky (podrobnosti netuším), vygeneruje se informace pro příslušné FÚ obou subjektů a ti pak dostanou žádost o vysvětlivku (někdo se může překlepnout, někdo zapomene fakturu uvést.. už jsem několik takových případů řešil), jak to tedy je. Chybující vyhotoví následné KH (případně dodatečné přiznání k DPH) a je to vyřízeno.

Moc nevěřím, že by bylo možné, aby tam naběhl Babiš, ministryně, Janeček či kdo a nechali si vyjet nějaké výstupy, které by se jim tak nějak podnikatelsky hodily. Takže ano, ta spárovaná data existují, ale nejsou asi reálně komukoliv mimo CML přístupná.

----
Představ si ten řev, až některým podnikatelům dojde, že se KH dá kontrolovat "z té druhé strany", třeba dva roky zpátky :-* Raději ani nebudu rozepisovat podrobnosti, páč by někomu mohla prasknout cévka.

Teoreticky(!) ne, protože součásti systému KH je bonzování pořízení zboží a služeb z EU a součástí souhrnného hlášení (k DPH) zase bonzování prodeje zboží a služeb do EU. Vše včetně DIČ, počtu obchodních případů za období a ceny bez DPH. Podobné systémy (podrobnosti netuším, třeba se ozve fleg se slovenskými zkušenostmi) hlášení fungují v celé EU.

Mělo(?) by se to párovat "někde v Bruselu". Už jsem se setkal s tím, že FÚ po mě chtěl vysvětlivku i v této oblasti, když něco nesedělo (jakože tam mohou být odchylky třeba kvůli kurzovým rozdílům, když nemáme euro. Až bude, mělo by to sedět na cent..

Jasně, že ti, kdo chce šidit, si cestičky najdou. A náš pravdu, v mezinárodním řetězu je to hůře odhalitelné.

Proti těmto únikům funguje relativně dobře režim reverse charge (přenesení daňové povinnosti), tedy účtování mezi plátci BEZ DPH. Jeho zavádění je ale pomalé (u nás i ve vnitro-obchodování např. funguje na stavební práce, šrot atd.) a v jeho prosazování v Bruselu má (podle všeho) Babiš dost odpůrců.

Kdybys ty nebo někdo jiný měl o problematiku hlubší zájem, právě vyšla zajímavá publikace: http://www.sagit.cz/info/karuselove-podvody
(nemám a kupovat nebudu)

Ja som 3 mesacny platca dph, takze pri dph sa odovzdava vykaz kazde 3 mesiace, ale viem, ze akonahle ide nieco mimo SK robi sa vykaz kazdy mesiac a to dokonca aj u neplatcov dph. Pamatam si to preto, ze ked som zabudol "priznat" jednu zahranicnu fakturu a doniesol lju uctovnikovi na druhy mesiac strasne ma zdrbal, ze nam nebude sediet KV a ze bude pokuta a robil nejaky opravny.
Inak u nas bola zavedena perlicka, ked nam skrachoval Doprastav a zrazu sa zistilo, ze prenho robili 1000 malych firiem a zivnostnikov a zistilo sa, ze ti chudaci nedostali zaplatene, ale dph museli odviest statu a tak nas preceda rychlo vymyslel, ze pri stavebnych pracach sa bude dph odvadzat az po zaplateni faktury, co spravilo system pomerne komplikovanym. Neviem v akom stave je to doteraz.
Nicmenej neviem preco system s dph (vratky aj platenie) nie je postaveny na vzajomnom parovani, cize k realnemu odvedeniu/uplatneniu dane by doslo az vtedy, keby oba subjekty boli v systeme a platba by prebehla...cize by sa tym defacto zrusili danove podvody s dphackou a naopak by sa nestalo, ze vystavim fakturu, nedostanem zaplatene a este z toho musim odviest dph.

tak nas preceda rychlo vymyslel, ze pri stavebnych pracach sa bude dph odvadzat az po zaplateni faktury, co spravilo system pomerne komplikovanym.

Toho bych se asi nechtěl dočkat. To by v účetnictví udělalo neuvěřitelný chaos, nechce se mi pořád něco předělávat.

Nicméně u nás je problém s DPH u stavebních prací vyřešen, že mezi plátci se účtují bez DPH. Takže ten výdrb viz tvůj příklad by neměl nastat. Ti malí živnostníci a firmy fakturují té velké bez daně.

navíc aféra s EET způsobila, že prodejci jsou rozděleni:
- jedni jsou připosraní a dávají mi účtenku pokaždé, i když tam kupuji znovu ( a paní nemuže tušit, že já bych nikoho neudal za šetření lesů, peněz a starostí s tiskem účteneku, dokonce podle Pilného je to sprostě podezřelé a podle celníků v pražské tržnici dokonce zločin - někdo si koupil polívku a celníci po něm chtěli vědět, zda se nepodílí n okrádání stádu)
- druzí účtenku nedávají nikdy, protože na tenhle fašistický zákon kašlou, možná by mě zajímalo, jak by reagovali, když bych řekl , že chci účtenku, ale to nikdy neudělám, jednak by to bylo proti svědomí a za druhé by si o mně prodejce myslel, že lpím na účtenkách, jsem bonzák udavač

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru