Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem OT: další EET debaty v parlamentu

Teoreticky(!) ne, protože součásti systému KH je bonzování pořízení zboží a služeb z EU a součástí souhrnného hlášení (k DPH) zase bonzování prodeje zboží a služeb do EU. Vše včetně DIČ, počtu obchodních případů za období a ceny bez DPH. Podobné systémy (podrobnosti netuším, třeba se ozve fleg se slovenskými zkušenostmi) hlášení fungují v celé EU.

Mělo(?) by se to párovat "někde v Bruselu". Už jsem se setkal s tím, že FÚ po mě chtěl vysvětlivku i v této oblasti, když něco nesedělo (jakože tam mohou být odchylky třeba kvůli kurzovým rozdílům, když nemáme euro. Až bude, mělo by to sedět na cent..

Jasně, že ti, kdo chce šidit, si cestičky najdou. A náš pravdu, v mezinárodním řetězu je to hůře odhalitelné.

Proti těmto únikům funguje relativně dobře režim reverse charge (přenesení daňové povinnosti), tedy účtování mezi plátci BEZ DPH. Jeho zavádění je ale pomalé (u nás i ve vnitro-obchodování např. funguje na stavební práce, šrot atd.) a v jeho prosazování v Bruselu má (podle všeho) Babiš dost odpůrců.

Kdybys ty nebo někdo jiný měl o problematiku hlubší zájem, právě vyšla zajímavá publikace: http://www.sagit.cz/info/karuselove-podvody
(nemám a kupovat nebudu)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny