Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem EET a vliv na hospody

Neuvěřitelné bláboly: http://www.novinky.cz/ekonomika/400227-pruzkum-cas t-hospod-po-zavedeni-elektronickych-trzeb-zdrazi-n ebo-zavre.html

Štamgasti prý mají strach, že některé hospody zavřou. Důvod?

Lidé vycházejí z toho, že některé třeba menší venkovské hospůdky, které dosud žádné účtenky nedávaly, nevykazovaly tržby úplně na sto procent a mohly tak držet o něco nižší ceny.

Ha, ha, ha.

Aby mohli držet o něco nižší ceny?
Nebo snaha nebýt plátcem DPH, neplatit žádné daně a minimální pojistné, zaměstnávat načerno a šetřit tím na socku a zdravku?

Zavře jen naprosté zanedbatelné minimum podniků. Takové, kterých žádná škoda nebude. A ti přeživší si budou muset zvyknout, že doba vykazovat dvacet let po sobě ztrátu nebo maximálně zisk pár desítek tisíc Kč ročně (dělá tam přitom pan majitel, jeho manželka i děti, ba i babička s dědou) skončila.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ono je to docela prosté... Jsou hospody (a i jiné živnosti) a není jich málo, kde mají za měsíc pros…
Roker 04.05.2016 22:00
Roker
Jistě, na té tvé hospodě stát opravdu nevydělá. Socko a zdravko ve výši 4kKč měsíčně zaplatí tak jak…
L-Core 04.05.2016 22:24
L-Core
Ty seš mi ale chytrák. Dám ti radu za milión. Začni dělat busines a odvádět těm k*u*r*v*á*m DPH + da… nový
EET 13.07.2016 06:09
EET
Já jsem zaměstnanec a z toho co vydělám, odvádím státu více než 50 %. Ostatně jako spousta zaměstnan… nový
Wikan 13.07.2016 08:02
Wikan
Zavedení EET je jeden z mála dobrých nápadů vlády. nový
kozakl 13.07.2016 08:20
kozakl
Před čtvrt stoletím jsem opustil lukrativní místo v práci a od té doby podnikám. Jsem spokojený OSVČ… poslední
L-Core 13.07.2016 19:02
L-Core
Ficova vlada toho moc nedokazala, ale zvysil sa vyrazne vyber dani a to vdaka mnohym aspektom. - reg…
fleg 05.05.2016 11:19
fleg
Platit DPH jen z uhrazených faktur je z účetního hlediska neuvěřitelná prasárna. Nejhorší věc, co by…
L-Core 05.05.2016 12:24
L-Core
Myslel som preplacat DPH, respektive vyzadovat zaplatit DPH od subjektov len na zaklade zaplatenych…
fleg 05.05.2016 22:37
fleg
Já vím, co myslíš. A to je právě ta účetní katastrofa. Ber to i z té druhé stránky. Spolu s Vystav…
L-Core 06.05.2016 10:35
L-Core
Ale samozrejme, ze by sa to tykalo aj druhej strany? Ved ako sa robia dnesne dph podvody? Firma (bie… nový
fleg 13.07.2016 09:32
fleg

Ono je to docela prosté... Jsou hospody (a i jiné živnosti) a není jich málo, kde mají za měsíc prostě jen určitý limitovaný obrat. Například hospoda ve Zlámané prdeli o 500 obyvatelích, kam chodí pár štamgastů a sem tam někdo jiný = plus mínus jistý badžet peněz za měsíc a víc jich prostě, i kdyby se majitel rozkrájel, nebude. Pokud zaplatí minimální odvody a přizná příjem, který nepodléhá dani z příjmů (nikoli ztrátu, to je zase věčná mantra zastánců maximální kontroly státem), tak mu zbude na živobytí 14 - 15tis čistého. Cajk, za to se v levnější části republiky dá docela žít a je sám svým pánem.
Pokud by měl vše do puntíku přiznat a zdanit + zaplatit odpovídající odvody, zbude mu 9tis na což se může logicky z vysoka vysrat a sám si prostě k vyšším tržbám nepomůže... Má dvě, respektive tři možnosti:

- Zvýší ceny, tak aby mu zbylo stejně jako předtím (ale perpetum mobile nefunguje ani v pohostinství)
- Zvýší ceny pouze na oko pro případnou kontrolu a se štamgasty se domluví, že bez papírku a nenechavé burešovi pracky budou mít ceny jako doposud...
- Pak je třetí možnost, zavřít krám, jít na pracák a hospodu provozovat načerno jako VIP klub na domluvené akce.

Osobně znám pár lidí (ne jen v pohostinství), kteří to udělají jednou z posledních dvou možností a to je dobře!

Chápu etatisty, levičáky a příznivce filosofie chcíplé kozy, že tleskají EET a na tyto příklady řeknou "ať zkrachují, žádná škoda", ale faktem zůstává, že přínos bude minimální a klidně se vsadím, že náklady jej převýší. Dokonce se i vsadím, že před volbami to bureš podá následovně: Vybere si pouze čísla, která se mu budou hodit = "vybrali jsme nominálně o tolik a tolik víc" a vytvořili jsme tolik a tolik nových pracovním míst". Že ty pracovní místa se vytvořili ve státní správě jenom proto že přišel s EET a jejich náklad převyšuje nominální hodnotu daní, která se díky němu navíc vybrala už nebude potřeba zmiňovat...

Jistě, na té tvé hospodě stát opravdu nevydělá. Socko a zdravko ve výši 4kKč měsíčně zaplatí tak jako tak, daň bude nula nebo pár tisíc, to je prakticky jedno.

Jiné to ale bude v situaci, kdy nevykáže měsíčně místo 14 tisíc jen devět, ale třeba místo 44 tisíc těch devět.

Copak ty neznáš příklady živnostníků s novým A8 či BMW X5, který vykazuje roční zisk pár tisíc? Který vykazovaný obrat svého podnikání zkrátí na zlomek skutečného? Hospoda nakupuje chlast anonymně v super/hyper a ze 100 kegů piva vyhodí doklady od 80, aby z nich nemusel vykazovat tržbu, zisk?

A už vůbec nechápu, co je dobře na tom, že hospoda bude i nadále šidit nebo dělat načerno. Že tedy stát bude muset/chtít i nadále chybějící peníze (od šidících hospod) získávat jinak, třeba zvýšením DPH či daní ze vzduchu.

Ty seš mi ale chytrák. Dám ti radu za milión. Začni dělat busines a odvádět těm k*u*r*v*á*m DPH + daň ze zisku, pak zístíš, že z toho co měsíčně vyděláš jim dáváš skoro 40%. Asi nic takového neděláš a seš spokojený zaměstnanec, nebo nespokojený?

Ficova vlada toho moc nedokazala, ale zvysil sa vyrazne vyber dani a to vdaka mnohym aspektom.
- registracne pokladne
- kontrolne vykazy
- upratal sa bordel v Socialnej poistovni, zdravotnej a na danovych uradoch.

Inymi slovami, predtym bola Socialna poistovna schopna vytiahnut na mna nedoplatok 10 rokov dozadu, teraz meskam mesiac a dostanem mail, ci sms nech to uhradim a co viem do 3 mesiacov nastupuje exekutor. Uz sa s tym proste neseru.
Navyse som aj zastancom danovych licencii, hoci som ich platil aj ja pri aktivnych firmach, ale aspon sa predrazilo drzanie miliona zbytocnych eserociek spekulantom, ktorych jedinou ulohou bolo znepriehladnovat tok penazi a pomahat pri danovych podvodoch.

Samozrejme je este co riesit, napriklad taka jednoducha vec ako robit DPH len z uz uhradenych faktur a pod, na to uz vlada bouzial nemala, ale iste zlepsenie tam vidim.
Myslim, ze CR len ide cestickou, ktoru sme im predslapali uz my a je to spravny smer.

Platit DPH jen z uhrazených faktur je z účetního hlediska neuvěřitelná prasárna. Nejhorší věc, co by mohla účetní potkat. Musíš říct i "bé", totiž nárok na odpočet jen z faktur, které jsi ty sám uhradil.

Podvojné účetnictví, které je založeno na účtování "předpisů plateb" a ne "samotných plateb", je v tom případě rozprášeno do nekonzistentního slepence. Doufám, že tohoto se nedožiju.

Více se mi líbí rozšíření režimu přenesení daňové povinnosti, vnitrostátní reverse charge. Výsledek je stejný, bez ohýbání zásad účetnictví. V tom oceňuji snahu ministra Babiše, prosazovat PDP v dalších oblastech - jenže proti <píp> Bruselu nemá moc šancí.

Myslel som preplacat DPH, respektive vyzadovat zaplatit DPH od subjektov len na zaklade zaplatenych faktur. Neuhradene faktury by sa s dph presuvali na dalsie obdobie.
V podstate mi je to jedno, mna sere to, ze stat nechava podnikatelov v tomto na holickach. Vystavim fakturu, debil nezaplati a ja nielenze nedostanem za sluzby/tovar zaplatene, ale este ma aj stat skasiruje o DPH za prachy, ktore ja nikdy neuvidim.

Já vím, co myslíš. A to je právě ta účetní katastrofa.

Ber to i z té druhé stránky. Spolu s

Vystavim fakturu, debil nezaplati a ja nielenze nedostanem za sluzby/tovar zaplatene, ale este ma aj stat skasiruje o DPH za prachy, ktore ja nikdy neuvidim.

je tu i ta opačná situace

Dostal jsem fakturu, debilovi nezaplatím a nemusím platit za služby/zboží, ale navíc dostanu od státu nadměrný odpočet DPH z peněz, které nikdy nezaplatím.

Pokud by došlo na odvod DPH až z uhrazených faktur (věřím a doufám, že tohle nikdy nenastane, že tohle eu nedovolí), muselo by dojít i k té reciproční úpravě, aby byl výsledek pro státní kasu neutrální. Jinak stát přijde o miliardy (desítky) z naprosto snadno proveditelných a těžko napadnutelných podvodů.

Mnohem lepší cesta na problémy DPH u neplatičů je PDP.

Ale samozrejme, ze by sa to tykalo aj druhej strany? Ved ako sa robia dnesne dph podvody? Firma (biely kon) vystavi fakturu a prijme prachy. Tento prijem neprizna a protifirma si uplatni nadmerny odpocet dph. V pripade, ze sa prijem prizna alebo danovaci an to prijdu ma maslo na hlave biely kon. Bud sa necha zmiznut alebo zavriet, kedze je prosteho ducha a nicomu nerozumie.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru