Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nedostatok zákazok v podnikaní

Dobrý deň, potreboval by som poradiť akým spôsobom alebo formou reklamy získať klientov - bežních ludí pre svoju firmu. Pred rokom som is otvoril firmu zameranú na odborné počítačové služby (nie predaj), od začiatku čerpám zákazky od známych a ich známych na doporučenie, ktorým som aj pred založením živnosti poskytoval svoje služby bez papierao a teraz aj na faktúru v prípade že sú firma. Spokojnosť s mojimi odbornými službami je vysoká, nie je problém ani s platením, taktiež ponúkam servisné úkony ktoré nikdo iný neponúka, ale problémom je nedostatok nových klientov a už som vyskúšal niekoľko metód ako sa presadiť medzi ludí , popíšem napr.

1.rozdanie stávajúcim klientom vizitky,aby odovzdali dalej v okolí v prípade potreby
2. tlač nenásilných letákov bez "dokonalých" žvástov typu nízka cena a zaručená spokojnosť, len víztižný popis služieb a výhod. Letáky boli hodené do schránok (rodinných domov aj panelových), dokopy asi 200ks. Od tejto formy som si sľuboval najviac
3. Reklamný banner na stránkach najnavštevovanejšej picérie v meste
4. Množstvo topovaných inzerátov na služby

Samozrejme mám moderné a prehľadné webové stránky, inzerciu na webových portáloch, zlatých stránkach a po novom som aj na FB (ale ten ma moc nezaujíma).

Paradoxom je, že pred živnosťou som skoro každý druhý deň lietal po zákazkach a zarobil slušný peniaz, akonáhle som začal oficiálne (pochopiteľne) tak došlo k redukcií záujmu a ostalo mi ich len pár.

Momentálna situácia sa zhoršuje, pretože začínam čerpať peniaze na priestrory, odvody , telefón , auto a iné veci zo svojích rezerv a nedokážem potrebné peniaze zarobiť - proste málo klientov.

Ešte podotknem na záver, v meste sú zo dve tri firmy založené ešte v 90 tych rokoch zaryté v pamäti zákazníkov, majú premrštené ceny za služby a úbohú kvalitu a aj odbornosť v istých prípadoch (niekoľko klientov prešlo ku mňe a poreferovali mi čo zažili) a aj preto ma trápi že som iný a triem biedu, pritom viem že by boli u mňa spokojní všetci.

Budem vďačný za prínosné rady ako sa presadiť.

Zrušiť živnosť neplánujem, som iný ako ostatní, rád na sebe pracujem a učím sa novým veciam som otvorený príležitostiam. Zamestanie neuznávam a zabilo by ma to. Nie som žiaden živý robot ani poskok zamestnávatela, za istotu pár penazí mesačne mi to nestojí.

Předmět Autor Datum
ono jde spíše o to, zda jsi nepřepálil začátek. Telefon - OK, ale prostory/kancelář? Proč? Ořež nákl…
touchwood 04.12.2013 13:43
touchwood
Priestory som už zrušil z dôvodu mrhania financiami.
TimAllen 04.12.2013 14:03
TimAllen
Mohu-li situaci odhadnout, jsi na malém městě, kde nikdo nic radši nechce - je rád, že zaplatí faktu…
hynajs 04.12.2013 14:43
hynajs
Tiež uprednostňujem dlhodobú spoluprácu a technickú starostlivosť, má to svoje nie len cenové výhody…
TimAllen 04.12.2013 14:50
TimAllen
200 letáků? Není to málo? 3000 letáků A5 stojí 850,- a roznos 0,25Kč/ks. A já bych právě napsal, že…
Luboš 121 04.12.2013 21:37
Luboš 121
pred živnosťou som skoro každý druhý deň lietal po zákazkach a zarobil slušný peniaz To jste dělal…
Yarda 05.12.2013 08:25
Yarda
Hehe toto velmi dobre poznam;o). A viem aj riesenie. Problemov je viacero. Hlavne su asi 2. Na trhu…
fleg 05.12.2013 10:27
fleg
Odborné počítačové služby je dneska schopen poskytovat i žák střední školy, tady se už podnikat nedá…
Rce. 05.12.2013 13:40
Rce.
Ďakujem za podnety, minule jeden známy nevedel pochopiť ako to že nie som milionár, že vraj počítače…
TimAllen 05.12.2013 17:02
TimAllen
ale jo, IT služby se dají stále provozovat, dokonce bych řekl že je po nich čím dál tím větší hlad -…
touchwood 06.12.2013 07:09
touchwood
...Odborné počítačové služby je dneska schopen poskytovat i žák střední školy... Spíš bych to formu…
Yarda 06.12.2013 09:19
Yarda
Ďakujem všetkým za príspevky a rady, podniknem isté kroky a o úspešnosti sa vyjadrím. S pozdravom T… poslední
TimAllen 08.12.2013 12:37
TimAllen

ono jde spíše o to, zda jsi nepřepálil začátek. Telefon - OK, ale prostory/kancelář? Proč? Ořež náklady (protože nevyděláváš).

A možná místo neosobních kampaní by nebylo od věci obejít _osobně_ "bývalé" zákazníky a ujistit je, že např. ceny a kvalita zůstávají.

Mohu-li situaci odhadnout, jsi na malém městě, kde nikdo nic radši nechce - je rád, že zaplatí faktury a zaměstnance, pokud nějaké má.
Ty dvě tři firmy mají asi každá ze setrvačnosti nějaké větší klienty, kterým dodávají a mění tonery, za což dostávají nějaký paušál (asi).
Nejzajímavější by byl pro Tebe partner (partneři), který by Ti platil opakovaně. Házení letáčků do schránek asi nemá význam.

Posuzuji podle sebe: umím např. napsat a zprovoznit e-shop na míru, ale o jednorázovou dodávku nestojím - větší částku mi stejně nikdo nedá. Zajímavější je dlouhodobá údržba a vývoj na přání majitele.

pred živnosťou som skoro každý druhý deň lietal po zákazkach a zarobil slušný peniaz

To jste dělal načerno nebo jak? Asi to bude v tom, že počítačům rozumí úplně každý (stejně jako elektrice - viz kutilské dotazy typu "jak zapojit schodišťový vypínač?") a pokud ne, tak "nebudu to dávat firmě, on se na to podívá Franta (tj. vy), on tomu taky rozumí".
A teď vy jste ta firma.
Vzpomínám si, dal výpověď kolega (shodou okolností taky člověk přes počítače), dostal nabídku, jestli by nechtěl zůstat a třeba přejít do obchodního oddělení shánět zakázky, odpověděl: "Kdybych dokázal shánět zakázky, tak už mám vlastní firmu."

Hehe toto velmi dobre poznam;o).
A viem aj riesenie.
Problemov je viacero. Hlavne su asi 2. Na trhu je vela firiem a postaviciek, ktore su "odbornici", pretoze dnes uz pocitacom "rozumie" kazdy, kto vie otvorit bocnicu na skrinke. Reci o tom, ze tu bol taky a taky a povedal to a to a ja hovorim nieco ine a on to studoval a ma na to skoly pocuvam uz peknych par rokov a pomerne tazko sa proti tomu nieco robi. Kedysi som siahodlho vysvetloval, dnes poviem...pozrite sa robim to 11 rokov a zivim sa tym, verite mne, alebo nejakemu tajtrlikovi? Ak nezaberie toto tak mavnem rukou a idem prec. Ono aj tak po mne pride nejaky ten chlapec a pan a potom pocuvam, ze on povedal nieco ine ako ja a blablabla.
Druhy problem su oficialne firmy, kde je kvalita vyrazne nizsia, alebo su na trhu tak dlho, ze s potencionalnymi zakaznikmi pracuju celu vecnost.
Btw nie je to len o cene, moja hodinova sadzba nie je zdlake najnizsia a predsa som za cele tie roky prisiel o jedinu firmu, kde ma vysackovala postupne konkurencia. Dodnes neviem preco. Ostatnych zakaznikov si drzim, pretoze ak su oni spokojni ozelu aj mozno vyssiu cenu na prvy pohlad.
Co sa tyka marketingu ser na FB, ser na stranku a reklamy. Co ma este aky taky dosah su naozaj reklamne letaky, ale pozor musis ich davat opakovane po dobu niekolkych mesiacov, nestaci raz a 200ks je zufalo malo (to si sprav na dedine s 200 domami).
Pokial vsak nechces chytat vela malych zakaznikov, ktorych teoreticky pochytas postupne na letaky, pretoze platia relativne malo a su s nimi pomerne velke starosti orientuj sa na firemnu klientelu.
Tam mas vsak problem, jedina osvedcena forma marketingu su osobne navstevy vo firmach (to je to, co ja z duse nenavidim) a spravit nejake akciove ponuky pre nich (napr remote support na mesiac zdarma a pod). Toto zvykne zaberat, pretoze minimalne polovica firiem ani poriadne nevie kto sa im stara o IT a poriadne ich to nezaujima. Vela veci nefunguje tak akoby malo a pruser je hned za rohom.
Pomerne velky pocet zakaznikoc som ziskal tak, ze som hasil nieco co spackal niekto predomnou, ale firmy musia o tebe vediet a to inak ako osobnou prezentaciou nedosiahnes.

Odborné počítačové služby je dneska schopen poskytovat i žák střední školy, tady se už podnikat nedá. Trh je nabit k prasknutí, jedině bys šel pod cenu, ale na to ti skočí zase finančák. Takže přemýšlej o jiném oboru. Moje firma také od IT služeb upustila a má jiné aktivity. Samozřejmě, staří zákazníci zůstali, ale to by nás neuživilo.

Ďakujem za podnety, minule jeden známy nevedel pochopiť ako to že nie som milionár, že vraj počítače sú všade tak musím byť k roztrhaniu a pri peniazoch :) . Netvrdím že problémy blbých užívatelov by nevyriešil študent strednej školy, ale to nie sú fundované riešenia, ja riešim problémy komplexne a rýchlo, nakoľko mám naozaj odborné znalosti ,rozumiem štruktúre win nt, kernelu , registru a ovládam dávky a príkazy shellu, rozumiem hadrvéru aj na úrovni lowlewel a pod., amáterí riešia všetko reinštaláciou a rôzne návody na internete ktorým ani nerozumejú a všetko len zhoršia , potom nastúpim ja a dávam to do poriadku.

Skúsim ešte tie osobné návštevy inštitúcií a 3000 letákov, ak nezabere, pridám si další obor podnikania..

ale jo, IT služby se dají stále provozovat, dokonce bych řekl že je po nich čím dál tím větší hlad - ale není to už o běžných servisních úkonech, ale spíše o nadstandardních analytických službách kombinovaných s bližší znalostí zákazníka. (tj. neservisuje se "anonymní" PC)

Mně v poslední době navíc volají úplně neznámí lidi a tvrdí, že mají reference a jestli je můžu vzít a že mají problém, který nikdo neumí řešit :-) A zásadně vystupuju jako živnostník (osoba), nikoli "firma" (tj. jednám v "ich" formě, nikoli "wir")

...Odborné počítačové služby je dneska schopen poskytovat i žák střední školy...

Spíš bych to formuloval tak, že žák střední školy si myslí, že je schopen poskytovat odborné počítačové služby. Smůla je, že si to mnohdy myslí i ten co ty počítačové služby potřebuje.
Příhoda ze života - mého. U mého pracovního počítače jsem měl nějaký problém. Sám jsem se v tom nešťoural, ale obrátil jsem se na našeho IT specialistu (původně v té firmě co jsem měl to potěšení pracovat, bylo celé IT oddělení, ale katovaly se kosty a zbyl tam jen jeden a tomu hodili na krk ještě další práci). Vyžádal si, abych mu ten počítač donesl. Pak mi volal, jestli jsem měl něco v tom adresáři co mi právě smazal a od kterého mám zástupce na ploše. A to byl můj hlavní pracovní adresář a poslední zálohu jsem měl před půl rokem, tak jsem o spoustu věcí přišel.
Mělo to pro mne dvě výhody - jednak jsem se naučil dělat si zálohy častěji, jednak pokud po mně někdo něco chtěl, tak jsem politoval, že jsem to už měl skoro hotové, ale díky našemu IT specialistovi jsem o to přišel a znovu to dělat nebudu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru