Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Uspesnost vyhry

V istom obchode mi dali k nakupu stieraci zreb. Kod sa posiela SMS, sutaz trva mesiac, kazdy tyzden sa losuje. Tak ma napadlo, ak zoberiem idealny stav, ze kazdy tyzden nakupi rovnaky pocet zakaznikov, rovnaky pocet zakaznikov dostane los. moja otazka je: kedy mam vecsiu sancu na vyhru, a./ ak poslem kazdy tyzden jeden los (budem kazdy tyzden v losovani s jednym losom), alebo b./ v jeden tyzden vsetky 4, a zvysne 3 ziaden (jeden tyzden 4nasobna sanca a zvysne tri urcite nevyhram)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nejlépe je nakupovat týden pře výplatou. Někdy mezi 26 dnem v měsíci a 5 dnem v následujícím měsíci… nový
nerady 01.04.2022 23:13
nerady
Taky mi to přišlo divné, ale možná jde o soukromé losy a jen některé losy mají jako výhru postup do… nový
Karel04 01.04.2022 23:31
Karel04
Ne ne chlapi, ide mi len o to, kedy ja matematicky vyssia sanca na vyhru, ak podam 4 losy v jeden ty… nový
truhlik 02.04.2022 16:55
truhlik
To jsem ti napsal hned v první odpovědi. nový
Wikan 02.04.2022 20:03
Wikan
Nevyhraješ stejně nic, ale máš určitou naději celé 4 týdny. Když to dáš najednou, tak taky nevyhraje… nový
Karel04 02.04.2022 20:23
Karel04
Jedná se o středoškolskou matematiku a ta mě byla ukradená i před více jak 45 lety jelikož jsem to v… nový
nerady 03.04.2022 10:36
nerady
V sumě to podle mě bude nastejno, ale chtělo by to nějaký důkaz. A jediná jistota je pro obchodníka… nový
ml1 05.04.2022 14:41
ml1
Důkaz poskytuje matematika, na to žádný souhlas opravdu nepotřebuješ. nový
Wikan 05.04.2022 14:48
Wikan
Pokud by v každém týdnu bylo v losování těch losů stejně a v každém týdnu byla jen jedna hlavní výhr… poslední
gilhad 17.04.2022 19:59
gilhad

Nejlépe je nakupovat týden pře výplatou. Někdy mezi 26 dnem v měsíci a 5 dnem v následujícím měsíci a v měsících lednu a únoru a pokud nejsou slevové akce. To lidé nejméně utrácejí, pak máš větší naději. Akorát nechápu losování stíracích losů. Při setření by si měl vědět zda si vyhrál či ne.

Taky mi to přišlo divné, ale možná jde o soukromé losy a jen některé losy mají jako výhru postup do toho losování. Pak by ovšem v losování bylo mnohem méně účastníků, ale taky menší šance, že získaný los vůbec postoupí do losování. Další možnost je, že jde o běžné losy za 20 korun s tím, že případnou výhru si výherce nechává a ještě přes SMS postupuje do losování toho eshopu. Otázkou je i cena za odeslání SMS, může být i vyšší než běžná SMS operátorů s tím, že část vyšší ceny jde protistraně. Vzpomínám na akci, kdy před lety nějací šmejdi vyhlásili soutěž, ve které každá 250 000. SMS vyhrává auto. Cena SMS tuším 9 korun, z toho polovina šmejdům, čili zisk 1 125 000 korun, z toho nějaké levnější auto koupili a většina zbyla. Pokud se nedosáhlo na 250 000 zaslaných SMS, nebylo auto zřejmě žádné a všechno jim zůstalo. To samé u dalšího přesahu do 2.výhry.

Ne ne chlapi, ide mi len o to, kedy ja matematicky vyssia sanca na vyhru, ak podam 4 losy v jeden tyzden a 3 nic, alebo kazdy tyzden jeden. Ostatne podmienky su idealny stav, kazdy tyzden nakupi rovnaky pocet zakaznikov a rovnaky pocet zakaznikov ziska losy a rovnaky pocet zakaznikov ich kazdy tyzden poda. Nie z realneho zivota. Ide mi len o provnanie tycto dvoch moznosti, matematicky.

V sumě to podle mě bude nastejno, ale chtělo by to nějaký důkaz. A jediná jistota je pro obchodníka souhlas se zpracováním osobních údajů. Ostatně těžba osobních údajů a souhlasů je hlavním motivem těchto soutěží.

Čekal bych, že poslední týden bude zájem větší, protože minimálně v čechách je zvyk dělat vše na poslední chvíli.

Tak řekněme, že los odešle 10 tisíc lidí, jeden každý má šanci 1:10t pokud pošle dva tak 2:10t a podobně, každý další zvýší pravděpodobnost výhry o stejný kousek bez ohledu na týden odeslání (a za předpokladu, že je to jeden z mnoha). Myslím, že jediný rozdíl je v nejnepravděpodobnějším případě hlavní výhry ve všech čtyřech týdnech (pokud hlavní výhra je jen jedna, nemůžou ji vyhrát najednou 4 losy), ale to je hodně nepravděpodobný scénář.

Pokud by v každém týdnu bylo v losování těch losů stejně a v každém týdnu byla jen jedna hlavní výhra, tak
- pokud použiješ 4 losy v naráz, tak máš 4x(1/počet losů) šanci na jednu výhru a nulovou šanci na víc výher
- pokud použiješ každý týden jeden los, tak máš v každém týdnu 1x(1/počet losů) šanci na výhru. Tedy šanci aspoň na jednu výhru máš 4x1x(1/počet losů) - stejnou jako v předchozím případě, ale máš i nenulovou šanci na víc výher.

Ale platí to jen v průměru (a pokud počet losů je výrazně větší než počet týdnů - v praxi zaručeně splněno).

---

Prakticky všechny takovéto soutěže/losování/hry jsou stavěné tak, že součet výher je menší než součet zisků (zase v dlouhodobém průměru), jinak by to pořadatel nedělal. Kasína a spol to mají spočtené v penězích, obchody někdy berou jako příjem osobní údaje a reklamu (takže to na první pohled může vypadat, že prodělají v penězích, ale nemusíš se bát, vynahradí si to jinak, na účet zákazníků a škodní nebudou)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru