Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kam s ušetřenými penězi z výplaty?

Ahoj, po studiu jsem nastoupil do práce a po prvních výplatách si kladu otázku, kam s penězi, které mi na konci měsíce zbydou z výplaty. Zatím to vypadá, že mi pravidelně zbyde 15k měsíčně, cca za půl roku suma stoupne na 25k. Dále mám úspory od rodičů "do začátku" 300k. Nevím, jak s nimi naložit, aby mi je jen prostě neukrajovala inflace na nějakém spořícím účtu s mizivym úrokem. Najde se někdo zkušenější s radou? Hledám spíše něco konzervativnějšího, vyplatí se státní proti-inflační dluhopisy? V horizontu asi 5 let bych chtěl řešit vlastní bydlení s hypotékou.

Děkuji za postřehy.

Předmět Autor Datum
Nic v zlom, ale ak ich das na nejake sporenie s 1% urokom, pri 3-4% inflacii o kolko rocne prides? O… nový
fleg 26.10.2021 07:17
fleg
Z novin ale můžu vždy vyčíst, že inflace bude rozhodně vyšší. Kdo vlastně stanoví, jak velká bude kr… poslední
Tempus 30.10.2021 09:29
Tempus
Tady si počti - třeba pro inspiraci ... https://ekonomicka.poradna.net/questions/3047184-kam-strcit-… nový
tojezdenek 26.10.2021 08:07
tojezdenek
... si kladu otázku, kam s penězi, které mi na konci měsíce zbydou z výplaty. To máš dobrý. Já si k… nový
host 26.10.2021 10:17
host
Zašít do slamníku, nebo zakopat na zahradě do plechovky od majonézy; nebo být zcela originální a poř… nový
ml1 26.10.2021 18:00
ml1

Nic v zlom, ale ak ich das na nejake sporenie s 1% urokom, pri 3-4% inflacii o kolko rocne prides?
O 2-3%, co je pri tvojich peniazoch ak pocitam tych 300k je 6-9k rocne. Mne sa to nezda az tak moc.
Kedze pracujes mozes peniaze vkladat do 3.piliera, cize si uz setrit na dochodok, pretoze vzhladom na vek bude 2.pilier uz na pokraji zrutenie pri tvojom dochodkovom veku.
Cim vyssi urok, tym vacsie riziko, mne pride ako rozumny kompromis pri strednodobom sporeni rozne investicne fondy, ktore spravuju banky.
Dlhopisy su prilis konzervativne, v podstate na urovni sporiacich uctov.

Zašít do slamníku, nebo zakopat na zahradě do plechovky od majonézy; nebo být zcela originální a pořídit si trezor. A aby byly bezpečnější před zloději, tak v kovovém provedení (on si každý rozmyslí odnášet třeba 20 kilo mincí a vezme si radši třeba televizi); jak je to s likviditou takové podoby peněz je věc jiná (ale lze to také brát jako určitý způsob ochrany před neuváženým utracením). Nebo je teda dát na nějaký ten spořicí účet, ale úroky budou v řádu desetikorun měsíčně, aspoň se o ně postará banka. Rozhodně je před inflací neochrání, ale je tu ta jistota, že do 100 tisíc euro o peníze člověk nepřijde (vklady u bank jsou právě na tuto částku pojištěné). U investic žádná jistota neni, tu maji jen zprostředkovatelé, kteří berou poplatky a slibujou (připomíná mi to jeden kreslený vtip: "kde jsou ty pytle peněz, co jste mi slibovali" "vaší vstupní investici jsme využili na nákup kvalitních pytlů"). Bavíme se odhadem o 250 tisících ročně (10x25t), což neni tak velká částka, ale málo to taky neni. Ono jak budou přibývat peníze, budou přibývat i možnosti jejich utrácení, takže to zase tak vážné nebude (jako student je člověk zvyklý na všem šetřit, ale když má peníze, tak ta motivace šetřit za každou cenu pomyne; jo kde jsou ty časy, kdy jsem pěšky chodil jednu nebo dvě zastávky, abych nemusel platit za metro 12 ale aby stačilo jen 8 korun). Nemyslím si, že by to do pěti let dalo milion, do té doby výdaje narostou.
Státní dluhopisy patří podle učebnic k tomu nejjistějšímu, stát bude mít peníze vždy, i kdyby si je měl natisknout. Tohle ale platí při jednání s jemu rovnými, těžko bude normální občan po státu něco vymáhat.
Problém je, že ceny nemovitostí rosou rychlejc než inflace, takže i kdyby bylo zhodnocení o inflaci, tak pořád to neni dostatek. A že nepůjdou dolu, to si jejich vlastníci ohlídají, i kdyby je měli mít prázdné.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru