Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem FIO různé blokace na kartě

Zdar,

ve FIO bance pribyla nova kolonka u karet:

Blokované typy transakcí - v příloze (obrázek)
Blokace vybraných obchodníků - možnost si zadat obchodníka, kterému chci blokovat přístup ke kartě
Geoblokace - možnost blokovat fyzické používání karty na různých kontinentech

V typech transakcí jsem si zrušil placení magnetickým proužkem a MOTO platby.

Davam to jako tip a zaroven mam dva dotazky:

1. Zrusili byste tam jeste neco? Za me placeni magnetickym prouzkem je nebezpecne, takze proc to mit povoleno a stejne tak MOTO jsem nikdy nepouzil.

2. Co ostatni banky? Nabizi take neco podobneho? Mam AirBanku a tam jsem zatim nezaznamenal, ze by nabizeli zruseni magnetickeho prouzku, ktery mi v dnesni dobe pripada nejvic nadbytecny a zbytecne nebezpecny.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ještě se zeptám, máte někdo zkušenosti s tím, jestli to funguje. Jde mi hlavně o to, když si bankoma…
ml1 24.09.2021 14:16
ml1
Používej bankomaty bank. Existují i různé bankomaty "divných" společností, které se začínají rozléza…
Jan Fiala 24.09.2021 14:45
Jan Fiala
Euronet jsem rovnou vynechal (a dnes jsem koukal, že tu těch nebankovních sítí je víc), všechno to b… nový
ml1 27.09.2021 22:51
ml1
Len pre info, Euronet je prevadzkovatel bankomatov, funguju takmer po celej Europe, to ti nepovie o… poslední
Michal2 28.09.2021 00:29
Michal2

Ještě se zeptám, máte někdo zkušenosti s tím, jestli to funguje.
Jde mi hlavně o to, když si bankomat chce účtovat poplatek (většinou nazvaný "acces fee"). Protože DCC banka pozná jednoduše, když přijde z chorvatska transakce v eurech nebo korunách je to víc než jasné (teda nechápu, proč některé bankomaty chtěly konvertovat na euro). Ale jak pozná, že částka obsahuje poplatek? Nebo musí provozovatelé přiznat barvu a říct 2800 kun je vyplacená částka a 33 kun je poplatek. (Protože já bych čekal, že to do banky přijde jako 2833 kn a banka nepozná, že je v tom poplatek provozovatele).
Píšu to proto, že jsem momentálně v Chorvatsku a po osmi pokusech o výběr, kdy mi bylo nejdřív nabízeno DCC s kurzem 3,70 - 4,20 (v Praze jsou kuny za 3,50 a podobně to má fio) a když jsem to odmítnul, tak to zkoušelo "acces fee" řádově 20-50 Kn což odmítnout nešlo, tak jsem prostě transakci stornoval (nijak to nehořelo, peníze jsem ještě měl, neni nad to řešit to s předstihem). Když jsem zkusil devátý bankomat, s tím, že vyzkouším, jestli to banka opravdu zamítne, tak bankomat sice zkusil DCC, ale po odmítnutí už nic nezkoušel a do banky to došlo normálně jako 2000 kun (tedy jsem to nevyzkoušel). Kdyby byl někdo ve stejné situaci, byla to OTP Banka, to že byl bankomat v Dubrovníku ve Vukovarské ulici číslo 28 je možná nepodstatné (čekal bych, že tak budou fungovat i ostatní, ale kdo ví). Všimnul jsem si, že stejná banka má bankomaty také v historickém centru a jeden mám doslova před barákem, jestli teda budu ještě vybírat (ty kuny ubejvaji dost rychle, hlavně suvenýry jsou neskutečně drahé, i když po přepočtu na eura to vypadá stejně jako v praze nebo nenapadá mě teď nic, chtěl jsem napsat řím, ale tam byly suvenýry mnohem dražší), zkusím jít rovnou tam a buď to taky bude bez acces fee a nebo aspoň vyzkoušim jestli ty blokace reálně fungují (maximálně přijdu o zhruba stovku).
Takže na cestu do chorvatska není od věci vyměnit si dostatek valut už doma, nebo si udělat procházku po bankomatech dostatečně včas. Bankomatů tu je na každém roku 12 do tuctu, mnohem víc, než v praze. Ale zároveň jsem se nikdy nesetkal s takovou drzostí, když to tak řeknu. V itálii se mi DCC pokoušel nabízet jen jeden bankomat (opravdu žertovné k eurovému účtu nabízet přepočet do korun) a s "acces fee" jsem se ještě nesetkal, vím že to zkouší na cizince české bankomaty, ale to se mě tolik netýká.

Euronet jsem rovnou vynechal (a dnes jsem koukal, že tu těch nebankovních sítí je víc), všechno to byly banky (nebo to tak aspoň vypadalo) ale nedělal jsem si žádnou evidenci, co jsem obešel (pamatuju si třeba název zagrebačska banka, protože to prostě zní zvláštně), byl jsem na procházce a když jsem potkal nějaký bankomat, tak jsem to zkusil (a opravdu jich bylo dost). Asi bych při troše detektivní práce dohledal jaké, podle toho, kudy jsem šel. Proto mě to právě překvapilo (tak jako mě překvapilo, že výběr z euronetu na hlavním nádraží v praze byl normální výběr), měl jsem za to, že banka to prostě poskytuje v rámci služeb, za které dostane zaplaceno od mojí banky prostřednictvím kartové společnosti.
V té Itálii to taky byla banka, něco jako Banco Popolare di Napoli nebo zkráceně BNP, ale tam bylo bankomatů asi jako ve větším městě u nás (3 na náměstí, pak různě roztroušené a postamat přímo na budově, kde jsme byli ubytovaní, divim se, že to cestovka nedává do prospektu jako fičuru ("bankomat v objektu" to by se vyjímalo)) a žádné nebankovní jsem tam neviděl. Za to většinou varovali, že si moje banka může počítat vyšší poplatek za výběr z cizí sítě (tam ale i mobilní operátor varoval před přepojením do hlasové schránky).
Z jiného zahraničí nemám zkušenosti a i ta itálie je vlastně jen kvůli tomu, jak vloni poskočil kurz a na € účtu jsem měl dost na to, abych musel měnit, tak jsem prostě něco z toho vybral. Původně tam ta eura měla zůstat (na druhou stranu jsme nemuseli vozit tolik hotovosti).

Než jsem vyzkoušel ten poslední bankomat, šel jsem kolem erste (říkal jsem si, to je slušná banka), ale jako u nás i tam byla fronta, tak jsem ho nevyzkoušel. Až dnes na jiném místě a výsledek je, že taky chce buď nevýhodnou konverzi (asi 3,70/kn přičemž acces fee included) nebo 28 kun jako acces fee. Nějak jsem neměl ty nervy to zkusit, jestli to banka opravdu zamítne a šel jsem k vyzkoušené bance, která nezklamala.

Další věc je ta, že je to dělané tak, aby méně pozorný člověk co mačká ty největší a nejzelenější čudlíky byl přímo na to navedený a ten co to čte letmo také (buď máte jistotu, že nám dáte 4,20 za kunu se vším všudy, nebo budete trnout nejistotou, co vám banka naúčtuje (ono kolik lidí má přehled o cenách své banky) plus ještě my vám naúčtujeme nějaké to dýško).

Spíš mi šlo o to, jestli kdybych to odsouhlasil, jestli by to banka opravdu zamítla (u DCC o tom nepochybuju, ale právě u toho poplatku navíc si nejsem jistý).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru