Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem FIO různé blokace na kartě

Euronet jsem rovnou vynechal (a dnes jsem koukal, že tu těch nebankovních sítí je víc), všechno to byly banky (nebo to tak aspoň vypadalo) ale nedělal jsem si žádnou evidenci, co jsem obešel (pamatuju si třeba název zagrebačska banka, protože to prostě zní zvláštně), byl jsem na procházce a když jsem potkal nějaký bankomat, tak jsem to zkusil (a opravdu jich bylo dost). Asi bych při troše detektivní práce dohledal jaké, podle toho, kudy jsem šel. Proto mě to právě překvapilo (tak jako mě překvapilo, že výběr z euronetu na hlavním nádraží v praze byl normální výběr), měl jsem za to, že banka to prostě poskytuje v rámci služeb, za které dostane zaplaceno od mojí banky prostřednictvím kartové společnosti.
V té Itálii to taky byla banka, něco jako Banco Popolare di Napoli nebo zkráceně BNP, ale tam bylo bankomatů asi jako ve větším městě u nás (3 na náměstí, pak různě roztroušené a postamat přímo na budově, kde jsme byli ubytovaní, divim se, že to cestovka nedává do prospektu jako fičuru ("bankomat v objektu" to by se vyjímalo)) a žádné nebankovní jsem tam neviděl. Za to většinou varovali, že si moje banka může počítat vyšší poplatek za výběr z cizí sítě (tam ale i mobilní operátor varoval před přepojením do hlasové schránky).
Z jiného zahraničí nemám zkušenosti a i ta itálie je vlastně jen kvůli tomu, jak vloni poskočil kurz a na € účtu jsem měl dost na to, abych musel měnit, tak jsem prostě něco z toho vybral. Původně tam ta eura měla zůstat (na druhou stranu jsme nemuseli vozit tolik hotovosti).

Než jsem vyzkoušel ten poslední bankomat, šel jsem kolem erste (říkal jsem si, to je slušná banka), ale jako u nás i tam byla fronta, tak jsem ho nevyzkoušel. Až dnes na jiném místě a výsledek je, že taky chce buď nevýhodnou konverzi (asi 3,70/kn přičemž acces fee included) nebo 28 kun jako acces fee. Nějak jsem neměl ty nervy to zkusit, jestli to banka opravdu zamítne a šel jsem k vyzkoušené bance, která nezklamala.

Další věc je ta, že je to dělané tak, aby méně pozorný člověk co mačká ty největší a nejzelenější čudlíky byl přímo na to navedený a ten co to čte letmo také (buď máte jistotu, že nám dáte 4,20 za kunu se vším všudy, nebo budete trnout nejistotou, co vám banka naúčtuje (ono kolik lidí má přehled o cenách své banky) plus ještě my vám naúčtujeme nějaké to dýško).

Spíš mi šlo o to, jestli kdybych to odsouhlasil, jestli by to banka opravdu zamítla (u DCC o tom nepochybuju, ale právě u toho poplatku navíc si nejsem jistý).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny