Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Je moudré posílat DP, přehledy a přílohy k tisku do copycentra přes internet?

Zdravím,

mám připravené daňové přiznání i přehledy a zbývá mi to jen vytisknout -- ovšem já, ani nikdo známý v mém okrese ( :-) ) nemá tiskárnu. Copy centrum ve městě nabízí jedinou možnost tisku když jim to přes web pošlu online -- je podle vás moudré všechny dokumenty (tj. vyplněné DP, přehledy, potvrzení o studiu) poslat někomu neznámému a nechat si to v copycentru takto vytisknout? Jakože je tam moje rodné číslo, variabilní symboly a další osobní data... případně, nějaké návrhy jak by se to dalo vyřešit? Podávat online nechci, už to mám vše vyplněné v pdfkách a připravené..

myslel jsem si že na to mám až do konce dubna, ale očividně, prodloužení lhůty pro podání platí pro všechny ostatní druhy podání, jen né to listinné.

Díky

Předmět Autor Datum
No já bych to tam určitě neposílal. Radši bych těch pár údajů přepsal a podal to online. nový
Wikan 10.03.2021 21:00
Wikan
A co je citlive na tvojom rodnom cisle, variabilnych symboloch a pod? A ked tam pojdes osobne a nech… nový
fleg 10.03.2021 21:34
fleg
Na místě mi nic nevytisknou, mají jen výdejnu :-) ale chápu, jsem paranoidní, proto se radši ptám nový
qwertz13 10.03.2021 21:45
qwertz13
Já bych z toho paranoiu nedělal. Dá se to taky řešit třeba způsobem, že potřebné se zašle poštou, ne… nový
tojezdenek 11.03.2021 07:20
tojezdenek
Ještě by se dalo poslat to zaheslované. I kdyby to mělo být něco stupidního typu Heslo123asdf pořád… nový
ml1 11.03.2021 12:12
ml1
Tak ty citlivé údaje začerni... ]:)(já vím, blbý vtip) nový
host 11.03.2021 08:39
host
Především je nemoudré v dnešní době běhat na úřad s papírem. A ještě napíšete Podávat online nechc… nový
Kurt 11.03.2021 12:25
Kurt
Nějak mi uniká smysl takového počínání. Mně zase uniká, jak to, že někdo kdo podniká nemá doma aspo… nový
Yarda 14.03.2021 10:16
Yarda
A proč myslíš, že podniká? Já třeba nepodnikám a taky si daňové přiznání podávám sám. nový
Wikan 14.03.2021 10:58
Wikan
Dnes je celkem rozumné si pořídit datovku, i když se jedná o "běžného občana", může pak komunikovat… nový
L-Core 14.03.2021 20:09
L-Core
Nehľadiac na to, že úrady - pokiaľ sa s nimi komunikuje elektronicky - sú povinné prevziať aj príloh… poslední
yYy 06.04.2021 18:21
yYy

A co je citlive na tvojom rodnom cisle, variabilnych symboloch a pod?
A ked tam pojdes osobne a nechas si to vytlacit tam, kde mas zaruku, ze sa neuklada niekde kopia?
Ludia su dnes dost paranoidni, ja osobne nemam problem so zverejnenim takychto udajov na nete, pretoze nevidim realnu moznost ich zneuzitia.

Já bych z toho paranoiu nedělal. Dá se to taky řešit třeba způsobem, že potřebné se zašle poštou, nebo třeba flasha ev. pam.karta (po domluvě) se jim vhodí do schránky. Ke zneužití r.č. dojít může (nešlo by o jediný případ (třeba si vezmou úvěr, půjčku atd.)). Citlivé údaje "zásadně" neuvádět NIKDY a NIKDE v internetové komunikaci. 8-)
P.S.: Oni tu flashku (kartu) pak vrátí při výdeji spolu s vytisknutými věcmi přece.

Ještě by se dalo poslat to zaheslované. I kdyby to mělo být něco stupidního typu Heslo123asdf pořád je to lepší, než to posílat čitelné pro všechny, kdo se napíchnou na linku (přičemž takový útok může klidně proběhnout ze druhého konce planety). Heslo potom sdělit copycentru jiným kanálem (telefonem, osobně...). A spolehat se, že rozumně dlouhé heslo nebude nikdo zkoušet prolomit.
Předpokládám, že pokud je to jediné kopycentrum, pak s ním máte dobré styky. Já třeba s copycentrem na našem maloměstě mám ty nejlepší. Zrovna minulý týden prý na mě vzpomínali, že jsem tam už dlouho nebyl (právě problém je, že nevím, jestli vůbec fungujou (asi jo, když se pani divila, že jsem tam dlouho nebyl), většinu běžných věcí teď už i včetně kroužkové vazby zvládnu vlastní technikou, ale budu potřebovat vytisknout jednu věc na slajd a to na inkoustovce neudělám, jenže právě když jsem to zjistil, spadnul zámek směrem dolu (lock-down) tak jsem to ani nezkoušel).

Především je nemoudré v dnešní době běhat na úřad s papírem. A ještě napíšete

Podávat online nechci, už to mám vše vyplněné v pdfkách a připravené..

čili jste to sice vyplnil na počítači, ale teď hledáte cestu, jak to z toho počítače dostat a podat na FÚ, aby to tam někdo zpátky zase dostával z papíru do počítače. Nějak mi uniká smysl takového počínání.

Nehľadiac na to, že úrady - pokiaľ sa s nimi komunikuje elektronicky - sú povinné prevziať aj prílohy a keďže PDF sú univerzálnym formátom (Portable Document Format) pre takéto účely - tak nevidím žiaden dôvod na zasielanie papierových formulárov. Navyše - PDF sa dajú digitálne podpísať a tam už k žiadnemu falšovaniu "po ceste" nedôjde. A komunikácia s úradmi je vo väčšine šifrovaná - teda bezpečná.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru