Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dolarová platba kartou v EU - kde ušetřit

Ahoj, všimnul jsem si, že když platím (přes internet) v zahraničí (dolarové platby), Kypr nebo Británie (sice už exEU, ale myslím, že tam rozdíl ještě není), mám docela nevýhodný kurz oproti aktuálnímu stavu trhu. Účet mám vedený u FIO Banky a karta je MasterCard. Mohu nějak (např. účtem u někoho jiného) na těchto platbách ušetřit? Jedná se o částky v řádech statisíců korun, takže to nedělá úplně málo. Díky moc všem za případné rady.

Platby převodem nejsou možné, musím většinou platit kartou. Ale zajímá mě i zkušenosti, jaké máte s kurzy u převodů.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ušetřit můžeš otevřením dolarového účtu u FIO + karta k němu. Pak to budeš mít bez konverzí. Jinak p…
Jan Fiala 16.09.2020 12:02
Jan Fiala
Díky za rady - zkusím otevření toho dolarového účtu. Nevím proč jsem měl za to, že dělají jen eurový…
Vysavačník 16.09.2020 14:03
Vysavačník
Jen budeš muset nějak ten dolarový účet naplnit, abys z něj mohl platit. To naplnění (pokud použiješ…
Jan Fiala 16.09.2020 14:46
Jan Fiala
Díky moc za rady. Docela často tam mám i příjmy v dolarech, takže minimálně částečně bych ušetřil. nový
Vysavačník 16.09.2020 15:22
Vysavačník
Fio přijímá na pokladně eura a dolary, neni tedy problém založit si tam dolarový účet a dolary tam p…
ml1 16.09.2020 14:57
ml1
Díky moc za odpověď a tipy. Oba jste mi pomohli si udělat představu, jak to funguje. nový
Vysavačník 16.09.2020 15:25
Vysavačník
Před chvílí jsem platil VISA kartou 13,95 GBP a KB si strhla 406,75 CZK. https://www.kurzy.cz/kurzy-… nový
karel 16.09.2020 17:37
karel
Drobné platby: korunová kreditka Hello Bank, možná nejvýhodnější přepočet kurzů. Jen nepatrně se liš… poslední
L-Core 16.09.2020 19:05
L-Core

Ušetřit můžeš otevřením dolarového účtu u FIO + karta k němu. Pak to budeš mít bez konverzí.
Jinak pokud chceš stávající systém - účet v CZK, pak se jedině podívat, která banka má nejvýhodnější kurz podle kurzovního lístku banky. Ale zase tolik toho neušetříš - pár haléřů na dolaru. Když už nemají banky poplatky za pohyby na účtu, tak vydělávají na přepočtech kurzů.

Jsou i další možnosti - nějakou nebankovou instituci jako TransferWise, WorldRemit, ... Obvykle tam mají kalkulačku, takže vidíč, kolik by tě stál převod. Můžeš si nechat vystavit kartu a platit kartou.

Díky za rady - zkusím otevření toho dolarového účtu. Nevím proč jsem měl za to, že dělají jen eurový. No např. když se dolar obchodoval cca 22,5 - 22,6 tak mi strhli za 1000 dolarů cca 23 200.. to není pár haléřů. Jinak jsem s Fio spokojený jak s účtem, tak s hypotékou například.

Jen budeš muset nějak ten dolarový účet naplnit, abys z něj mohl platit. To naplnění (pokud použiješ převod z korunového účtu) použije stejný kurz jako platba kartou.
Tam bys mohl použít třeba TransferWise, kde by sis poslal v korunách z CZK účtu a poslat si to na USD účet. Co se dívám na kalkulačku, tak poslání 1000 USD by tě stálo 230 Kč.

Fio přijímá na pokladně eura a dolary, neni tedy problém založit si tam dolarový účet a dolary tam přinést v hotovosti (prý to tak lidé dělají, alespoň mi to tvrdil pokladník, když jsem mu říkal, že poplatek 10€ je v pohodě (a to mě šlo jen o nějakých 3000€, díky kurzu byl poplatek nakonec jen €9.20), že s jejich kurzem bych prodělal víc, při takových částkách je 250 korun (to je strop) kapkou v moři, tam by se dalo uvažovat i o nějaké bezhotovostní směnárně, aby se nemusely nosit pytle peněz).

Fio zná pro vedení účtů spoustu měn (viz jejich ceník), ale jen eura a dolary mají nějaký smysl, nevím, jak se plní ty ostatní (jedině že by někdo jiný z fio poslal člověku forinty, norské koruny, jeny atd. z jiného účtu ve fio), utrácení je jednoduché, při platbě kartou se informace o měně přenáší.

Vedení devizového účtu nic nestojí, stejně jako platební karta k němu, dokonce jsou minimálně dva výběry z bankomatu zadarmo, jediné co stojí peníze je právě vklad hotovosti (0.5% částky, min. 75 max 250 korun které přepočítávají aktuálním kurzem čnb).

Kolega mi někdy říkal jakou má banku na eura, že mají kurz jen o pár haléřů vyšší než centrální banka, byla to ale nějaká obskurní banka, která má jen dvě pobočky na Slovensku, z toho jednmu někde v tatrách (strarý smokovec nebo něco takového). Napadá mě Tatrabanka, ale možná se pletu.

Drobné platby: korunová kreditka Hello Bank, možná nejvýhodnější přepočet kurzů. Jen nepatrně se liší od kurzu ČNB střed.

Pokud jde o stotisícové platby, tak je potřeba dolarový účet a dolarovou debetku. Pokud nemám svoje dolary a potřebuji je získat převodem z Kč, využívám Roklen FX. Čím více v jednom kroku vyměníš, tím je kurz ještě výhodnější. Jednou jsem si ještě lepší kurz domluvil přímo u nich v dealingu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru