Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dolarová platba kartou v EU - kde ušetřit

Ahoj, všimnul jsem si, že když platím (přes internet) v zahraničí (dolarové platby), Kypr nebo Británie (sice už exEU, ale myslím, že tam rozdíl ještě není), mám docela nevýhodný kurz oproti aktuálnímu stavu trhu. Účet mám vedený u FIO Banky a karta je MasterCard. Mohu nějak (např. účtem u někoho jiného) na těchto platbách ušetřit? Jedná se o částky v řádech statisíců korun, takže to nedělá úplně málo. Díky moc všem za případné rady.

Platby převodem nejsou možné, musím většinou platit kartou. Ale zajímá mě i zkušenosti, jaké máte s kurzy u převodů.

Předmět Autor Datum
Ušetřit můžeš otevřením dolarového účtu u FIO + karta k němu. Pak to budeš mít bez konverzí. Jinak p…
Jan Fiala 16.09.2020 12:02
Jan Fiala
Díky za rady - zkusím otevření toho dolarového účtu. Nevím proč jsem měl za to, že dělají jen eurový…
Vysavačník 16.09.2020 14:03
Vysavačník
Jen budeš muset nějak ten dolarový účet naplnit, abys z něj mohl platit. To naplnění (pokud použiješ… nový
Jan Fiala 16.09.2020 14:46
Jan Fiala
Díky moc za rady. Docela často tam mám i příjmy v dolarech, takže minimálně částečně bych ušetřil. nový
Vysavačník 16.09.2020 15:22
Vysavačník
Dělají snad všechny rozumné měny, minimálně od sousedů (poslké złote, maďarské forinty) a ze zbytku… nový
ml1 16.09.2020 15:21
ml1
Fio přijímá na pokladně eura a dolary, neni tedy problém založit si tam dolarový účet a dolary tam p… nový
ml1 16.09.2020 14:57
ml1
Díky moc za odpověď a tipy. Oba jste mi pomohli si udělat představu, jak to funguje. nový
Vysavačník 16.09.2020 15:25
Vysavačník
Před chvílí jsem platil VISA kartou 13,95 GBP a KB si strhla 406,75 CZK. https://www.kurzy.cz/kurzy-… nový
karel 16.09.2020 17:37
karel
Drobné platby: korunová kreditka Hello Bank, možná nejvýhodnější přepočet kurzů. Jen nepatrně se liš… poslední
L-Core 16.09.2020 19:05
L-Core

Ušetřit můžeš otevřením dolarového účtu u FIO + karta k němu. Pak to budeš mít bez konverzí.
Jinak pokud chceš stávající systém - účet v CZK, pak se jedině podívat, která banka má nejvýhodnější kurz podle kurzovního lístku banky. Ale zase tolik toho neušetříš - pár haléřů na dolaru. Když už nemají banky poplatky za pohyby na účtu, tak vydělávají na přepočtech kurzů.

Jsou i další možnosti - nějakou nebankovou instituci jako TransferWise, WorldRemit, ... Obvykle tam mají kalkulačku, takže vidíč, kolik by tě stál převod. Můžeš si nechat vystavit kartu a platit kartou.

Díky za rady - zkusím otevření toho dolarového účtu. Nevím proč jsem měl za to, že dělají jen eurový. No např. když se dolar obchodoval cca 22,5 - 22,6 tak mi strhli za 1000 dolarů cca 23 200.. to není pár haléřů. Jinak jsem s Fio spokojený jak s účtem, tak s hypotékou například.

Jen budeš muset nějak ten dolarový účet naplnit, abys z něj mohl platit. To naplnění (pokud použiješ převod z korunového účtu) použije stejný kurz jako platba kartou.
Tam bys mohl použít třeba TransferWise, kde by sis poslal v korunách z CZK účtu a poslat si to na USD účet. Co se dívám na kalkulačku, tak poslání 1000 USD by tě stálo 230 Kč.

Dělají snad všechny rozumné měny, minimálně od sousedů (poslké złote, maďarské forinty) a ze zbytku Evropy i mimo ni, abych si jen nevymýšlel, zde je seznam přímo z jejich stránek AUD, CAD, DKK, EUR, GBP, HRK, HUF, CHF, JPY, NOK, PLN, RUB, SEK, USD. Přemýšlím, co tam chybí za rozumnou měnu, napadají mě jen samé divné typu vietnamský dong nebo ukrajinská hřivna.

Ale jen eura a dolary přijímají na pokladně. To mi přijde dost chudé i když to pro daný účel postačuje.

Já si založil eurový účet poté co jsem platil dovolenou a nevadil ani tak ten rozdíl, tehdy to udělalo na euru 50 haléřů, ale spíš to, že jsem musel čekat, až to definitivně zúčtujou a zbytek rodiny už otravoval, že chtěji vědět cifru a já to věděl jen přibližně. Vloni to bylo celkem jedno, euro bylo stabilní. Letos se mi to velmi vyplatilo, protože tím, že jsem musel účet nadopovat někdy v únoru, kdy bylo euro levné (a když už mám platit poplatek, ať to za to stojí, plánoval jsem 4000€ ale stihnul jsem jen 3000 pak to poskočilo), tak jsme díky tomu na dovolené utratili v přepočtu míň. Nenapadlo by mě, že budu peníze zpět vybírat, to vůbec nebylo v plánu (plán byl, že to co jsem tam složil mi vystačí na roky dopředu), naštěstí díky výběrům zadarmo to nebyl problém, aspoň jsem na dovolenou netahal pytle peněz jako předchozí roky a v místě, kde jsme byli bylo bankomatů až dost, jeden přímo na baráku, kde jsme měli být ubytovaní (že jsme byli jinde je zase věc jiná, koróna tím dost zamíchala a byl div, že jsme někam jeli a to ubytování jinde bylo daleko lepší než to původní, stejně jako to, že vlak (obyčejný noční rychlík) vzdal cestu v boloni a zbytek cesty do říma nás vezlo pendolíno (jen tento dvouhodinový úsek by sták 2x tolik co jsme dali za celou cestu z vídně), prostě dovolená se letos povedla na jedničku, a to jsme ještě 14 dnů předem nevěděli, jestli něco bude).

Fio přijímá na pokladně eura a dolary, neni tedy problém založit si tam dolarový účet a dolary tam přinést v hotovosti (prý to tak lidé dělají, alespoň mi to tvrdil pokladník, když jsem mu říkal, že poplatek 10€ je v pohodě (a to mě šlo jen o nějakých 3000€, díky kurzu byl poplatek nakonec jen €9.20), že s jejich kurzem bych prodělal víc, při takových částkách je 250 korun (to je strop) kapkou v moři, tam by se dalo uvažovat i o nějaké bezhotovostní směnárně, aby se nemusely nosit pytle peněz).

Fio zná pro vedení účtů spoustu měn (viz jejich ceník), ale jen eura a dolary mají nějaký smysl, nevím, jak se plní ty ostatní (jedině že by někdo jiný z fio poslal člověku forinty, norské koruny, jeny atd. z jiného účtu ve fio), utrácení je jednoduché, při platbě kartou se informace o měně přenáší.

Vedení devizového účtu nic nestojí, stejně jako platební karta k němu, dokonce jsou minimálně dva výběry z bankomatu zadarmo, jediné co stojí peníze je právě vklad hotovosti (0.5% částky, min. 75 max 250 korun které přepočítávají aktuálním kurzem čnb).

Kolega mi někdy říkal jakou má banku na eura, že mají kurz jen o pár haléřů vyšší než centrální banka, byla to ale nějaká obskurní banka, která má jen dvě pobočky na Slovensku, z toho jednmu někde v tatrách (strarý smokovec nebo něco takového). Napadá mě Tatrabanka, ale možná se pletu.

Drobné platby: korunová kreditka Hello Bank, možná nejvýhodnější přepočet kurzů. Jen nepatrně se liší od kurzu ČNB střed.

Pokud jde o stotisícové platby, tak je potřeba dolarový účet a dolarovou debetku. Pokud nemám svoje dolary a potřebuji je získat převodem z Kč, využívám Roklen FX. Čím více v jednom kroku vyměníš, tím je kurz ještě výhodnější. Jednou jsem si ještě lepší kurz domluvil přímo u nich v dealingu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru