Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ekonomika

Mám takovou malou otázku . Občas pročítám ekonomické články. A teď mě vrtá hlavou jeden článek . Američané totiž jako stav ekonomiky uvádějí množství nově vydaných stavebních povolení . A myslím za srpen to bylo cca 1 ,4 milonu povolení . Na rok by to tedy bylo odhadem 15 milionu povolení . Vzhledem k tomu , že američanu je něco přes 300 milionu , tak by to bylo cca 1/20 . Což se mě zdá obrovské číslo , protože nás je 10 milionu a odpovídalo by to asi 0,5 milionu stavebních povolení u nás . A někde jsem četl , že postavíme asi okolo 25 tis bytu ročně . V to samozřejmě nebudou kanceláře , fabriky a státní zakázky , ale stejně je to rozdíl o řád . Kde je v mé uvaze chyba ?

Předmět Autor Datum
V americe vypadaji domy jinak. Jsou to montovane drevostavby. Spoustu jich kazdy rok sunda hurikan,…
Jan Fiala 30.09.2019 17:31
Jan Fiala
Tak samozřejmě jsou v americe dřevěnice , ale 80% obyvatel bydlí ve městech a tam to nebude tak výra…
jenda d 30.09.2019 22:40
jenda d
Otázka je, co znamená stavební povolení v USA (spíš tedy v jednotlivých státech. Na co je potřeba, j…
Prim 30.09.2019 20:10
Prim
Tak jsem to dohledal https://www.akcie.cz/novinky-z-trhu/169623-usa-pocet-nove-vydanych-stavebnich-p…
jenda d 30.09.2019 22:27
jenda d
Je to také o tom, že tam bude vydání stavebního povolení snadnější a že občané se snaží uložit peníz…
nerady 30.09.2019 20:14
nerady
Ukládat v americe peníze do nemovitostí je nesmysl . Tam mají obce hlavní příjem z daní z nemovitost…
jenda d 30.09.2019 22:31
jenda d
Statistika z loňska říká přes 81 tis. vyřízených stavebních povolení celkem za 2018, průměrná doba v…
TNT 30.09.2019 23:17
TNT
Díky za odpověď . Máte nějaký odkaz ? Ať se mohu podívat . To už vypadá trošku rozuměji , ale stále…
jenda d 01.10.2019 22:18
jenda d
Stačilo napsat do Google vyřízených stavebních povolení celkem za 2018 a kliknout na první odkaz. poslední
karel 01.10.2019 22:24
karel

Otázka je, co znamená stavební povolení v USA (spíš tedy v jednotlivých státech. Na co je potřeba, jestli to není třeba jenom oznámení? Tohle by mělo být v tom článku. Pokud ho nepsal standardní „novinář“.

Tak jsem to dohledal
https://www.akcie.cz/novinky-z-trhu/169623-usa-pocet-nove-vydanych-stavebnich-povoleni-v-srpnu-nad-ocekavanim/

Samozřejmě jsem to psal . Mužou tam být kanceláře , fabriky , státní zakázky (silnice , mosty) . Ale v přepočtu by to mělo být zhruba podobné jak bytová výstavba. To znamená pokuď je u nás ročně 25tis. bytu a třeba stejné množství komerčních a státních povolení jste na 50 tis. (nástřel) ročně . Jenže jak jsem psal obdobně na stejný počet obyvatel by to vycházelo cca 0,5 mio ročně.

Je to také o tom, že tam bude vydání stavebního povolení snadnější a že občané se snaží uložit peníze do nemovitostí. Dalším faktorem je že u nás počet občanů nestoupá a dle statistiky zde bylo při posledním sčítání lidu cca 10% bytů prázdných. Ještě jde o to zda ty čísla se týkají opravdu bytů a zda nejde o omyl v číslech (statistika je přesný souhrn nepřesných čísel).:-)

Ukládat v americe peníze do nemovitostí je nesmysl . Tam mají obce hlavní příjem z daní z nemovitostí . Maximální sazba je až 3% a minimální klidně nula :-)
Pokuď není nemovitost takzvaně na VIP místě a nerentuje se vám pronájem , tak pusobí tato daň jako záporné uroky . Nikdo tam tedy nedrží prázdnou nemovitost a raději ji prodá i se ztrátou.
Co se týče toho omylu , právě proto se ptám kde je chyba mého výpočtu - odhadu( desetinásobný rozdíl).

Statistika z loňska říká přes 81 tis. vyřízených stavebních povolení celkem za 2018, průměrná doba vyřízení stavebního povolení 246 dní. Důvodem je málo nových pozemků pro stavbu a změna územního plánu pro vznik stavebních parcel je veeeeeeeeeelmi pomalý proces, ve většině obcích/městech o rozšiřování nestojí či je snaha o rozšiřování blokována politikou municipalit.

Díky za odpověď . Máte nějaký odkaz ? Ať se mohu podívat . To už vypadá trošku rozuměji , ale stále je tam pětinásobný rozdíl a jenom tím , že máme délku povolení 246 dnu je to dost těžko vysvětlitelné . Oni tam mají také svou byrokracii co si budují už podstatně déle než my :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru