Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Penzijní zajištění a investice - Plán od fin. poradce.

Dobrý den, na doporučení od známého jsem se nezávazně sešel s finančním poradcem, který spolupracuje s firmou OVB. Investicím rozumím jen velmi povrchově a okrajově. Rád bych se vás tedy zeptal na názor ohledně možností, které mi připravil. :) Je mi 22 let a jsem na volné noze. Příjmy zatím kolísají a řeším za a) zajištění příjmu v případě úrazu a za b) zajíštění na důchod. Menšímu riziku jsem nakloněný, ale zatím mě představa "zamknutí" peněz do nějakého produktu na více než 40 let upřímně děsí... Další otázka je, zda dané porduty vůbec potřebuju a zda je poradce nenavrhuje s ohledem na svůj vlastní zisk. Nemám k tomuhle vybudovaný dobrý vztah, ale třeba se bojím zbytečně.
Budu rád za jakýkoli názor a případně za nasměrování někam, kde si budu moct více zjistit. Díky!

Předmět Autor Datum
A už máš vyřešený bydlení? Protože ukládat prachy do dlouhodobých investic ve věku, kdy budeš potřeb… nový
Prasak 22.07.2019 18:46
Prasak
Schopný finanční poradce poradí IMHO především sám sobě a teď už je za vodou a válí se po plážích ně… nový
Yarda 23.07.2019 08:22
Yarda
Naprostý souhlas s Yardou. Od roku 1990 všichni hrabou jen pod sebe. Pokud máš peníze tak bez poradc… nový
nerady 23.07.2019 13:29
nerady
..zda je poradce nenavrhuje s ohledem na svůj vlastní zisk Samozřejmě, že ano. Pár "poradců" znám,… nový
L-Core 23.07.2019 15:44
L-Core
Vo vseobecnostii....zivotne poistenie so sporenim nie. Urazove poistenie bez sporenia ano...pokial n… nový
fleg 24.07.2019 22:47
fleg
Z toho vůbec papíru nejsem chytrej (ale nezajímám se o to, tak to může být i tím). Co ale vím je, že… nový
ml1 15.08.2019 14:28
ml1
Inak ten posledny stlpec je hovadina, ti debilkovia garantuju 10% urok v sucasnosti, ked su urokove… poslední
fleg 18.08.2019 10:05
fleg

A už máš vyřešený bydlení? Protože ukládat prachy do dlouhodobých investic ve věku, kdy budeš potřebovat alespoň půl mega, abys dostal hypotéku, je dost nerozum.
Já na důchod příliš nešetřím (něco na penzijko dávám, ale je to docela málo). Hlavní investicí na stáří je aktuálně splacení hypotéky na vlastní byt. Až ji splatím, budu si moct dovolit dávat zbytné finance na důchodový spoření.
Bydlení je první věc, přijde rodina, budeš mít ženskou na mateřské, s dvěma děckama bude doma klidně i 6 let (jako ta moje) a budeš táhnout celou domácnost sám.

Ten poradce z tebe chce vytáhnout prachy, samozřejmě. On získá velkou provizi a ty finanční produkt, ze kterýho se vyvlíkneš akorát se slušnou finanční ztrátou. Nestyď se říci jasné a rozhodné NE. (dovednost odmítnutí se člověk taky naučí až věkem a zkušenostmi, jako mladej a blbej se často stydí couvnout a pak se doma bije do hlavy).

Pojištění na úraz si udělej, já ho mám taky. Obsahuje to krom jiného i finanční plnění pro případ smrti (obvykle úrazem, nehodou, nikoliv nemocí) a to do takové výše, aby to doplatilo hypotéku. Takže minimálně bude zajištěna rodina z hlediska bydlení, kdyby něco.

Naprostý souhlas s Yardou. Od roku 1990 všichni hrabou jen pod sebe. Pokud máš peníze tak bez poradce existuje jedna poučka 1/3 peněz v bance, 1/3 peněz ve zlatě a 1/3 v nemovitostech (podělá se jedna jen jedna třetina). Osobně ale bankám nevěřím tak pod polštář.

Vo vseobecnostii....zivotne poistenie so sporenim nie.
Urazove poistenie bez sporenia ano...pokial nemas rodinu (vlastnu) stacia ti trvale nasledky, smrt riesit nemusis.
A teraz k investiciam...banky poskytuju casto investicie do fondov, co moze byt celkom dobry kompromis. Osobne by som vsak asi nic dlhodobo neriesil, fondy (vsetky) pojdu dole, pretoze sa ocakava kriza, takze defacto vsetky trhy pojdu dole. Investovat vo faze poklesu je zbytocne.
Ak rad riskujes mozes sa s castou penazi hrat, napriklad Bitcoin je momentalne dost ziskovy, aj ked stale vysoko rizikovy, bublina zase splasne a potom bude asi opat rast...ak chytis spravny cas zarobis;o).

Z toho vůbec papíru nejsem chytrej (ale nezajímám se o to, tak to může být i tím). Co ale vím je, že ty peníze budou mít za 40 let nejvejš poloviční hodnotu (při 2,5% inflaci vychází poločas znehodnocení na skoro přesně 30 let), pokud nebude zhodnocení alespoň ve výši inflace, tak na tom tratíte, krome toho jsou tu poplatky - všechny tyhle fondy mají nezaručené zisky ale zaručené poplatky. Já si teda myslím, ale je to můj osobní názor, že řešit důchod ve 20 je blbost. Myslím si to i ve 40, ale to už bych třeba byl ochotný připustit. To že poradcovi jde především o provize je jasné, u takto dlouholetých produktů se nemusí bát, že mu za 40 let až dojde na výplatu vynadáte, co vám to doporučil, a i kdyby, on bude už za vodou (možná je moje nedůvěra přehnaná, ale opravdu nevěřím, že to dělají pro blaho někoho jiného).
Na volné noze musí člověk myslet na zajštění, když neni do čeho píchnout, ale pochybuju, že tohle nějaká pojišťovna pojistí za rozumnou cenu.
Moje averze k různým "produktům" se ještě zvedla, když nejdřív kolegové a potom rodiče dospěli do věku, kdy se končí a vbiděl jsem, co s tím bylo problémů a kolik z těch peněz dostali (jasně je to najednou balík peněz, ale třeba veškeré příspěvky zaměstnavatele padly na poplatky a daně, takže jestli byl nějaký čistý výnos, nebyl nic moc a peníze ve slamníku by znamenaly menší práci).

Inak ten posledny stlpec je hovadina, ti debilkovia garantuju 10% urok v sucasnosti, ked su urokove sadzby uz aj zaporne na dlhopisoch? To akoze vazne? Od toho ruky prec.
Co sa tyka fondov vseobecne najlbizsie roky bude vacsina z nich v strate, ocakava sa dalsia kriza, ale zase mas to na dlhu dobu a ked si pozries vyvoj najznamejsich akciovych trhov za poslednych cca 50 rokov napriklad je tam trvaly rast.
Ale co bude za XY rokov nikto nevie.
Ja osobne by som kaslal na fondy, odkladal si peniaze sam, urocenie bude sice minimalne, ale peniaze mas kedykolvek k dispozicii.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru