Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem hypoteka/stavebni sporeni/pujcka?

Dobry den kdyz je mi 21 let zacal jsem pred necelym pul rokem pracovat a premyslim nad bydlenim (prozatim sam nejlepe v byte staci garsonka nebo 1+kk) partnerku zatim nemam a nechci (nepotrebuji aby me o vse pripravila a ve vysledku me vykopla z baraku) bydlim u rodicu v dome mam nejake penize na uctu (ne moc ani malo ale nejsem takovy ten typicky "kluk" co musi mit novy iphone vsechno nove,.....) v ramci moznosti jsem celkem setrivy (a kdo nezna me prijmy a vydaje posoudit to nedokaze) no bydlim v jihomoravskem kraji plat mam prumerny mam stavebni sporeni na 2 roky (zbyvaji 2) a budu mit priblizne 200 000kc jenze nevim jestli hypoteku na byt stavebni sporeni pujcku??? vse ma sve + ale i - u stavebniho sporeni i ten jeden milion (coz pro nekoho muze byt malo) muze byt pro obycejneho prumerneho mladeho chlapa tezke nasetrit (kdo by chtel 7 let v sede v kuse sedet doma a nikam nejezdit nic si neuzivat jen setrit a setrit? ) samozrejme ze i kdybych si koupil nejaky byt ted a pozdeji ho prodal/pronajimal po case bych uvazoval nad rodinou a domem ale to je hodne vzdalena budoucnost diky za vase rady a cokoliv co vas napadne jak mi poradit :-) .

Předmět Autor Datum
Nějak jsem nepochopil, na co se vlastně ptáš, takže jenom obecně: Dokud nic nebudeš kupovat, tak šet…
Wikan 02.03.2019 09:54
Wikan
Prave ze se zatim jen rozhlizim po nemovitostech po bytu nejlepe 1+kk 2+kk nebo garsonka (v budoucnu…
milan9687 02.03.2019 11:05
milan9687
V tom případě pořád platí moje odpověď.
Wikan 02.03.2019 11:08
Wikan
Jo ja jen ze s hypotekou neco malo preplatim a kdyz si to budu setrit na stavebku budou mi strhavat…
milan9687 02.03.2019 11:18
milan9687
No pokud hodláš bydlet teprve až si našetříš, tak proč ne. Jen to bude trvat dost dlouho.
Wikan 02.03.2019 11:25
Wikan
a kdybych chtel nahodou nejakou hypoteku (jak jsem psal nahore mam stavebko ted zbyvaji 2 roky) podl…
milan9687 02.03.2019 11:46
milan9687
Vybírat podle podmínek, jaké nabídnou. Tedy primárně úroková sazba a případné poplatky. Pak můžou bý… nový
Wikan 02.03.2019 12:15
Wikan
Přesně tak. Buď na to má, nemusí se nějakými hypotékami (kde přeplatí) zabývat. Nebo nemá - a pak s… nový
L-Core 02.03.2019 11:51
L-Core
Na to, kolik přeplatíš, se u hypotéky nedívej. Hypotéka je běh na dlouhou trať a zajímají tě u ní v… nový
Prasak 02.03.2019 13:37
Prasak
Tohle spíš patří do debaty. Potřebuješ si seřadit životní cíle. Mamahotel ti může ušetřit peníze pro… poslední
TNT 04.03.2019 22:58
TNT

Prave ze se zatim jen rozhlizim po nemovitostech po bytu nejlepe 1+kk 2+kk nebo garsonka (v budoucnu dum ano ale zatim mi vyjde lepe byt) a nechci najem chci spis nejakou pujcku nebo hypoteku (nejak moc se v tom nevyznam ale zakladni veci vim) a chci poradit co by mi vyslo nejlepe abych neskoncil s exekuci (samozrejme ze musim mit staly prijem z prace a nejak umet hospodarit to chapu) ale co mi vyjde nejak dobre a nebudu platit nejak moc (proste aby to mlady kluk co nejake finance ma aby to zvladl utahnout)

Jo ja jen ze s hypotekou neco malo preplatim a kdyz si to budu setrit na stavebku budou mi strhavat za rok max 300kc (nekde i nic ale samozrejme zalezi na podminkach a dalsich vecech) a nepreplatim 200 000kc jak u nekterych hypotek a 200 000kc mi opravdu malo neprijde :-)

ps: a jeste doplnim ano nikdo nepracuje zadarmo ani banky a ruzne spolecnosti ale i presto mi to neprijde moc vyhodne

Přesně tak.

Buď na to má, nemusí se nějakými hypotékami (kde přeplatí) zabývat. Nebo nemá - a pak se to rozpadá na "zadlužit se, mít hned, ale přeplatit" a "šetřit a pak koupit bez přeplacení". Je to na každém.

Otázkou je, zda to šetření pokryje zdražování nemovitostí. Ale třeba také nastane repete 2008 a někteří pak budou moci kupovat nemovitosti za polovinu i míň současných uměle vyšponovaných cen.

Na to, kolik přeplatíš, se u hypotéky nedívej. Hypotéka je běh na dlouhou trať a zajímají tě u ní v podstatně dvě - tři věci - abys ji dostal (v potřebné výši) a abys měl na to ji splácet, hlavně ze začátku. Přeplatek je nepodstatný, protože za těch dvacet, třicet let, kdy to budeš splácet, taky stoupne cena tvé nemovitosti. Nízká splátka na začátku, abys měl na provoz domácnosti a své rodiny. Mzdy postupně rostou, splátky jsou pořád stejný, takže to co splácíš na začátku, za deset let bude pro tebe mnohem nižší zátěž. Příklad - já na začátku hypotéky dával na splátku přes půlku své mzdy. Po deseti letech to dělá s bídou čtvrtinu.

Pokud tě u rodičů nic netlačí, tak tam ještě vydrž a šetři, protože pokud chceš bydlet v Brně a okolí (nebo jakýkoliv trochu větší město, kde bývá dobře placená práce) potřebuješ alespoň půl míče na účtě, abys hypotéku vůbec dostal. Dnes banky chtějí, abys měl pokud možno alespoň 20 % z ceny kupované nemovitosti, teprve pak ti ochotně půjčí zbytek. Jednodušší je, když o hypotéku žádají dva (ideálně manželé), tam už jsou na splácení dva, není třeba řešit životní pojistku, která docela slušně navyšuje měsíční platbu.

Jen si nepředstavuj, že koupíš byt a budeš pronajímat. Ono to takový terno není, to je tak řešení, když máš volnej byt, tak aby nebyl zadarmo drahej. Sehnat nájemníky, kteří jsou slušní, pravidelně platí a vydrží dlouho, to není žádná prdel.

Tohle spíš patří do debaty. Potřebuješ si seřadit životní cíle. Mamahotel ti může ušetřit peníze proti komerčnímu nájmu víc naspoříš nebo budeš mít možnost si víc koupit, ale nájem v cizím je vhodnější pro sdílení bydlení s partnerem nebo vůbec nebýt na očích a dělat si sám co uznáš za vhodné. Jak píšeš o těch 200 tis. Kč tak ty budeš mít až za 2 roky a budou to prd peníze. Hypotéky se dávají v hodnotě až 80 % odhadní ceny kupované nemovitosti a ceny nemovitostí jsou dnes hodně vysoko, takže je třeba mít minimálně naspořeno půl míče, jenže pak je třeba nemovitost vybavit základem a na to taky bouchne nějakých pár stotisíců. ;-) Spíš se drž spoření, bydli doma nebo v nájmu, rozumně utrácej, nezanedbávej koníčky či cokoliv co tě baví, dělej kariéru v práci ať se dostaneš na nadprůměrný plat, za dva roky budeš určitě víc omlácenej životem, a na dost věcí přijdeš sám ....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru