Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Sociální a zdravotní - ukončení studia

Zdravím,
6.2. mám státní závěrečné zkoušky a tímto dnem ukončím studium. Stát mi bude platit pojištění až do 31.3. Od 12.2. budu pracovat na dohody u více zaměstnavatelů s výdělkem u každé do 10 tisíc. Musím se tedy nahlásit u pojišťovny a začít si platit pojistné 1647 Kč měsíčně (od dubna). Sociální řešit nemusím.
Chápu to tak správně? Opravte mě prosím, jestli se mýlím.
Mám zajít do pojišťovny hned po státnicích nebo před tím dubnem?
Díky za odpovědi.

Předmět Autor Datum
6.2. mám státní závěrečné zkoušky a tímto dnem ukončím studium. Stát mi bude platit pojištění až do…
L-Core 31.01.2018 23:09
L-Core
Četl jsem, že po ukončení studia stát platí ještě následující měsíc.
Dvorin 31.01.2018 23:30
Dvorin
Máš pravdu, za určitých podmínek tomu tak je. To jsem nevěděl, nikdy jsem se s tím nesetkal. https:… poslední
L-Core 01.02.2018 08:05
L-Core

6.2. mám státní závěrečné zkoušky a tímto dnem ukončím studium. Stát mi bude platit pojištění až do 31.3

Tomu nerozumím. Logicky by mi přišlo, že jako státní pojištěnec skončíš 28.2.2018. Do pojišťovny bych zašel po státnicích, do konce února.

Pokud ti bude stát z nějakého důvodu platit i březen, jistě si to v té pojišťovně ověříš. Pak začneš platit až za duben, tedy do 8.5.2018.

Máš pravdu, za určitých podmínek tomu tak je. To jsem nevěděl, nikdy jsem se s tím nesetkal.

https://www.vzp.cz/o-nas/aktuality/s-ukoncenim-studia-souviseji-povinnosti

Po ukončení vysoké školy se za soustavnou přípravu na budoucí povolání považuje i kalendářní měsíc, v němž student ukončil řádně studium na vysoké škole, bez ohledu na skutečnost, je-li v té době výdělečně činný, a také kalendářní měsíc po něm následující, pokud nevykonává po celý tento měsíc výdělečnou činnost ani nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo na podporu při rekvalifikaci. Podstatné přitom je, v kterém měsíci byla složena poslední závěrečná zkouška, není důležité datum promoce.

Následně existuje pro absolventa VŠ několik možností. Obvykle nastoupí do zaměstnání a hradí pojistné prostřednictvím zaměstnavatele, případně začne podnikat jako osoba samostatně výdělečně činná a platí pojistné sám jako OSVČ. Když práci nesežene a přihlásí se na úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání, hradí za něj pojistné stát. Pokud se ale na úřadu práce nepřihlásí a ani z jiného důvodu za něj nehradí pojistné stát, musí si hradit pojistné sám jako tzv. osoba bez zdanitelných příjmů.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru