Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem koupě domu-rezervacni poplatek

Dobrý den,
Chtěla jsem se zeptat.
Máme vyhlidnuty baráček, kde bychom s koupí domu převzali i stávající hypotéku, coz nám vyhovuje jelikož nemáme žádné uspory.
Je rozumne jít do koupi bez složení rezervačního poplatku? Případně jak jinak toto vyřešit?

Moc děkuji za rady a zkušenosti

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Koupě domu je velká investice a proto bych řešila přes realitku. Tam máte jistotu, že všechny peníze…
Katy3 07.02.2018 22:10
Katy3
Ale prdlajs, realitky jsou společnosti založené za účelem podnikání a dosažení zisku,a to podstatné…
TNT 07.02.2018 23:31
TNT
Presne tak, realitka negarantuje nic, su lepsie, horsie a uplne zle a zarabaju na nevedomosti a leni…
fleg 08.02.2018 08:36
fleg
Asi jste zapomněli, že jsou i jiná fakta, na které je třeba brát ohled. Například skryté vady, neupl… nový
Katy3 08.02.2018 15:56
Katy3
Toto je většinou blbost jak věž. Neděláš náhodou v nějaké realitce? Samozřejmě, přes zavedenou reali… nový
jege 08.02.2018 18:45
jege
A toto akoze osetri realitka? Sorry toto ti neosetri nikto. Skryte vady odhali len odbornik na nehnu… nový
fleg 09.02.2018 07:41
fleg
proboha... tohle je nechutné... poslední
AnoMamPrezdivku 17.05.2018 13:19
AnoMamPrezdivku

Koupě domu je velká investice a proto bych řešila přes realitku. Tam máte jistotu, že všechny peníze půjdou do advokátní úschovy a nemůže se vám stát, že vás prodejce "ošulí". A to, že realitka chce provizi bych zase až tak nehrotila, raději provizi, než být bez peněz i bez baráku. Máte také jakž takž zaručeno, že kupní smlouva bude po právní stránce v pořádku a i ostatní dokumentace, že je OK.

Ale prdlajs, realitky jsou společnosti založené za účelem podnikání a dosažení zisku,a to podstatné je, že nemají žádnou profesní komoru s legislativním rámcem, který by nastavil realitkám standardy péče o klienty, a proto je kvalita mezi realitkami propastná. Z toho důvodu je třeba mít za zády vždy svého vlastního advokáta, který se podívá na všechny smluvní dokumenty. Těch pár utracených litrů za konzultace u advokáta se vyplatí, protože se nenalítne vychcané realitce a zbytečně vyhozených litrů do kanálu. Člověk prodávající nebo kupující nemovitost to dělá jednou, dvakrát za život a není připraven na finty a podpásovky, které se v byznysu realit dělají. Když už dojde na realitku tak ji nedůvěřovat, ale prověřovat.

Presne tak, realitka negarantuje nic, su lepsie, horsie a uplne zle a zarabaju na nevedomosti a lenivosti ludi.
Toto sa da krasne vyriesit v banke, kde sa spravi to, ze banka pusti predavajucemu peniaze az ked dojde k prepisu na katastri. Takto ma predavajuci zaruku, ze dostane peniaze a kupujuci dom. Robi sa to tak bezne, vola sa to vinkulacia, treba zajst do banky a dohodnut to s nimi.
Na toto netreba realitku, ani draheho advokata, ci notara.

Asi jste zapomněli, že jsou i jiná fakta, na které je třeba brát ohled. Například skryté vady, neuplatněné dědické právo, změny v plánování výstavby v územním plánu apod. Já mám dobré zkušenosti s realitkami, samozřejmě, že do některých bych nešla ani za nic, člověk musí dobře vybrat. Ale přes realitku můžete chtít potom uplatnit i nárok na odškodné za skryté vady apod. Jen to vše musíte mít ve smlouvě. Znám takového jednoho co koupil dceři pozemek "sám" tj.bez realitky. No dneska má děvče pozemek 1200 m čtverečních stavební na nic, protože jí tam nikdo stavbu nepovolí. Pod zemí vede jakési potrubí a nejde tam stavět a do územního plánu je tam v plánu postavení čističky. A to kupovali jako "stavební pozemek". A advokát soukromě může vyjít dráž než provize realitce. Navíc paní to nebude stát více, protože většinou se s prodávajícím domluví, že tato provize je už v ceně nemovitosti. Ale každý si musí jít svou vlastní cestou a vyzkoušet si vše na vlastní kůži :-)

Toto je většinou blbost jak věž. Neděláš náhodou v nějaké realitce? Samozřejmě, přes zavedenou realitku je to všechno jednodušší a rychlejší, ovšem realitka si za to nechá dobře zaplatit a většina té provize je právě za nalezení vhodného zájemce. Pokud se prodávající a kupující našli sami, tak bych určitě nedával 3-5% realitce jako provizi, ale 5.000 - 12.000 tisíc advokátovi, který se specializuje na nemovitosti.

Realitka za nemovitost žádnou odpovědnost nenese a i rezervační smlouvy jsou většinou postaveny tak, že v případě zrušení prodeje zůstává rezervační poplatek realitce, a ne poškozené protistraně.

A toto akoze osetri realitka? Sorry toto ti neosetri nikto.
Skryte vady odhali len odbornik na nehnutelnosti (toho si realitka neplati), neuplatnene dedicske pravo neodhali nikto, pretoze ak je neuplatnene tak sa o nom nevie. Ci mam skumat rodokmen predavajuceho a zistovat, ci nemal napriklad nemanzelskeho potomka, respektive, ci predchadzajuci majitel nemal nieco taketo?
Zmeny v uzemnom plane vedia na miestnom odbore, staci nazriet do uzemneho planu, pripadne kontaktovat prislusneho poslanca, ci nahodou neplanuju schvalovat nove uzemko.
A toto vsetko akoze podla teba robi realitka?
Vies, co v praxi robi realitka? Skasiruje predavajuceho aj kupujuceho, da im univerzalnu formu kupno-predajnej zmluvy a (mozno) pomoze zariadit niektore veci na katastri, ci v banke.
A za to zhrabne nekrestanske prachy.
Kupoval som a predaval byt, potom dom a s realitkami som skoncil. Jedna sa dokonca chcela sudit s mojou manzelkou za odstupenie od zmluvy (zdrap papiera na jednu stranu) a poslal som ich ako neadvokat do pecka...bolo jasne, ze ta zmluva je neplatna, pretoze bola jasne nevyhodna pre jednu zo stran. Realitka spravila bububu a potom zostali ticho.
Moje skusenosti s realitkami? Len tie najhorsie.
Pri dnesnej cenach nehnutelnosti a moznostiach na internete odporucam kazdemu kupujucemu nespoliehat sa nikoho a overit si veci vo vlastnej rezii.
A prachy riesit vinkulaciou.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru