Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem koupě domu-rezervacni poplatek

Dobrý den,
Chtěla jsem se zeptat.
Máme vyhlidnuty baráček, kde bychom s koupí domu převzali i stávající hypotéku, coz nám vyhovuje jelikož nemáme žádné uspory.
Je rozumne jít do koupi bez složení rezervačního poplatku? Případně jak jinak toto vyřešit?

Moc děkuji za rady a zkušenosti

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Koupě domu je velká investice a proto bych řešila přes realitku. Tam máte jistotu, že všechny peníze…
Katy3 07.02.2018 22:10
Katy3
Ale prdlajs, realitky jsou společnosti založené za účelem podnikání a dosažení zisku,a to podstatné…
TNT 07.02.2018 23:31
TNT
Presne tak, realitka negarantuje nic, su lepsie, horsie a uplne zle a zarabaju na nevedomosti a leni…
fleg 08.02.2018 08:36
fleg
Asi jste zapomněli, že jsou i jiná fakta, na které je třeba brát ohled. Například skryté vady, neupl…
Katy3 08.02.2018 15:56
Katy3
proboha... tohle je nechutné... poslední
AnoMamPrezdivku 17.05.2018 13:19
AnoMamPrezdivku

Koupě domu je velká investice a proto bych řešila přes realitku. Tam máte jistotu, že všechny peníze půjdou do advokátní úschovy a nemůže se vám stát, že vás prodejce "ošulí". A to, že realitka chce provizi bych zase až tak nehrotila, raději provizi, než být bez peněz i bez baráku. Máte také jakž takž zaručeno, že kupní smlouva bude po právní stránce v pořádku a i ostatní dokumentace, že je OK.

Ale prdlajs, realitky jsou společnosti založené za účelem podnikání a dosažení zisku,a to podstatné je, že nemají žádnou profesní komoru s legislativním rámcem, který by nastavil realitkám standardy péče o klienty, a proto je kvalita mezi realitkami propastná. Z toho důvodu je třeba mít za zády vždy svého vlastního advokáta, který se podívá na všechny smluvní dokumenty. Těch pár utracených litrů za konzultace u advokáta se vyplatí, protože se nenalítne vychcané realitce a zbytečně vyhozených litrů do kanálu. Člověk prodávající nebo kupující nemovitost to dělá jednou, dvakrát za život a není připraven na finty a podpásovky, které se v byznysu realit dělají. Když už dojde na realitku tak ji nedůvěřovat, ale prověřovat.

Presne tak, realitka negarantuje nic, su lepsie, horsie a uplne zle a zarabaju na nevedomosti a lenivosti ludi.
Toto sa da krasne vyriesit v banke, kde sa spravi to, ze banka pusti predavajucemu peniaze az ked dojde k prepisu na katastri. Takto ma predavajuci zaruku, ze dostane peniaze a kupujuci dom. Robi sa to tak bezne, vola sa to vinkulacia, treba zajst do banky a dohodnut to s nimi.
Na toto netreba realitku, ani draheho advokata, ci notara.

Asi jste zapomněli, že jsou i jiná fakta, na které je třeba brát ohled. Například skryté vady, neuplatněné dědické právo, změny v plánování výstavby v územním plánu apod. Já mám dobré zkušenosti s realitkami, samozřejmě, že do některých bych nešla ani za nic, člověk musí dobře vybrat. Ale přes realitku můžete chtít potom uplatnit i nárok na odškodné za skryté vady apod. Jen to vše musíte mít ve smlouvě. Znám takového jednoho co koupil dceři pozemek "sám" tj.bez realitky. No dneska má děvče pozemek 1200 m čtverečních stavební na nic, protože jí tam nikdo stavbu nepovolí. Pod zemí vede jakési potrubí a nejde tam stavět a do územního plánu je tam v plánu postavení čističky. A to kupovali jako "stavební pozemek". A advokát soukromě může vyjít dráž než provize realitce. Navíc paní to nebude stát více, protože většinou se s prodávajícím domluví, že tato provize je už v ceně nemovitosti. Ale každý si musí jít svou vlastní cestou a vyzkoušet si vše na vlastní kůži :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru