Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak vyplnit příjmový pokladní doklad?

Ahoj, řeším problém a návody na internetu jsou buď pár let staré, nebo popisují jak si vytvořit vlastní doklad. Předpokládejme, že jsem podnikatel a zastupuji firmu s.r.o. platící DPH. Příjmám za poskytnutou službu částku 15 000 Kč. Potřebuji vědět, co do kolonek napsat. Jedná se o tento doklad http://www.zbynekmlcoch.cz/informace/images/storie s/texty/tiskopisy_formulare/prijmovy_pokladni_dokl ad_vzor.jpg

Organizace: Název firmy s.r.o - musím povinně připsat IČO, DIČ a ještě sídlo firmy? Musím k tomu ještě nějakym způsobem nasmolit, že "zastoupena na základe plné moci panem Jméno Příjmení"?

Pokladní doklad č.: Tady napíšu tedy první doklad v novém roce tak 1, nebo se to počíta na furt a prostě jen stupňuju pořád?

DPH máme 21%, přílohy: Tady napíšu co?

Přijato od: Jméno Příjmení a musí být i adresa? Když jí nebudu vědět nebo si jí dotyčný vymyslí, je reálný nějaký postih nebo tak?

A tyto kolonky vůbec nechápu
Rozpočtová skladba
schválil
podpis pokladníka

účetní doklad ze dne - znovu datum? č. znovu číslo?

Pak kolonky Text, účtovací předpis (dal - účet) Kč

Dne .... přezkoušel
Dne.... zaúčtoval

Předmět Autor Datum
Příjmový pokladní doklad nemá žádnou zákonem stanovenou formu, podrobnosti. Předpokládám, že v uved… nový
L-Core 07.12.2016 17:46
L-Core
Děkuji za vyčerpávající odpověď, ujasnil jsem si spoustu věcí. Pokud tedy napíšu někomu fakturu a pe… nový
UživatelM 10.12.2016 17:47
UživatelM
Problem nebude s tvojim príjmom...ten ti danovaci radí uznajú (odvádzas dane). Problem bude mať prot… nový
fleg-sk 12.12.2016 06:57
fleg-sk
Pokud je faktura hrazena hotově hned při jejím vydání, spolu se zbožím/službou, není problém na ni u… nový
L-Core 12.12.2016 07:35
L-Core
Ked som zacinal ja podnikat robili sme este aj vydakove doklady (okrem prijmovych). poslední
fleg 12.12.2016 16:27
fleg

Příjmový pokladní doklad nemá žádnou zákonem stanovenou formu, podrobnosti.

Předpokládám, že v uvedeném případě jde o stvrzení úhrady nějaké vystavené faktury. Z hlediska DPH je daňovým dokladem ona faktura. Z hlediska daně z příjmu je výnosem (tržbou) také ona FA. Teď jde jen o úhradu oné faktury, o zápis informující o příjmu hotovosti.

Nahoře, do okýnka organizace stačí bouchnout razítko SRO. Do kolonky "od" se uvede odběratel. Účel platby: např. "úhrada VF-2016001". Nahoře datum a číslo pokladního dokladu (číslování si určuje firma sama). A podpis, kdo peníze přijal.

Účtovací předpis, skladba, schválil, přezkoumal.. záleží na interních postupech v SRO. Řekl bych, že pro okamžik potvrzování příjmu peněz - protože zároveň se vystavuje odběrateli i Stvrzenka - tohle není potřeba řešit.

----
Jednoduše bych to řekl takto: DPH a daň z příjmu právnických osob je řešena vystavením faktury. Teď firma přijala peníze, tak je potřeba zaúčtovat úhradu oné faktury - čili je potřeba FA a peníze "propojit".

Zeptal bych se účetního toho svého SRO, jak si to představuje. Netřeba si dělat zbytečné komplikace, už tak jich má podnikatel dost a dost.

----
Moje zkušenost je, že spousta firem příjmové/výdajové pokladní doklady moc neřeší. Když občas vidím, v jakém stavu jde účetnictví či daňová evidence na kontrolu na FÚ… A neřeší to (formu příjmového dokladu), pokud mám zkušenost, ani finančák, proč taky? Na daň to nemá žádný vliv

Děkuji za vyčerpávající odpověď, ujasnil jsem si spoustu věcí. Pokud tedy napíšu někomu fakturu a peníze bude skládat hotově, je příjmový pokladní doklad vůbec nutností, když daňový doklad je ona faktura? Nestačilo by do faktury nějak připsat, že úhrada proběhla hotově vůči podpisu nebo tak nějak?

Problem nebude s tvojim príjmom...ten ti danovaci radí uznajú (odvádzas dane). Problem bude mať protistrana, pretože ona si to dava do výdavkov a na to si danovaci uz pozor dávajú. A faktura naozaj nestačí, pokiaľ nie je jasný spôsob realizácie platby, pretože z účtovného hľadiska musíš rozlišovať naklady vs vynosy a vydaje vs prijmy.

Pokud je faktura hrazena hotově hned při jejím vydání, spolu se zbožím/službou, není problém na ni uvést "zaplaceno hotově" a "zbývá k úhradě 0 Kč" (jak konkrétně, to záleží na formátu faktury). Pak není nezbytně nutné se stvrzenkou zabývat.

Pokud je FA placena hotově později, pak stvrzenku vystavit. Příjmový doklad je hlavně pro tebe, viz můj předchozí popis. Ty tak stvrzuješ účetně i daňově příjem peněz do pokladny. Podle toho dokladu pak budeš příjem peněz evidovat v účetnictví (či daňové evidenci u FO). Pokud se k příjmu přiznáš (k výnosu ses "přiznal" už okamžikem vystavení FA), forma toho dokladu není až tak důležitá.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru