Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chci si jen tak šetřit ...

Dobrý den,

nadpis hovoří za vše - chci si jen tak šetřit. Nechci mít peníze doma, protože bych na ně občas sáhl bez rozmyslu. V současné době mám něco na běžném účtu, ale strategie "aby mi tam zbylo víc, než minulý měsíc" se moc neosvědčila :D

Představa je taková, že bych si chtěl na separátní účet odesílat peníze, ale abych k nim měl kdykoliv přístup. Momentálně by se jednalo o 1000 - 1500 měsíčně a postupně bych si bokem chtěl "spořit" splátky, až mi skončí nějaké půjčka ("už jsem zvyklý bez těchto peněz být, tak bych v tom jakoby pokračoval). Nyní jednorázově bych tam chtěl převést 20 - 40tis.

Díky za odpovědi.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Děkuji za odpovědi, ještě mě napadla je věc. Jsem u GE (vyhovuje mi to čím dál míň, ale prakticky ta…
druhej ... 11.02.2014 07:57
druhej ...
Ono "závisí jak visí" Nedávno jsem si taky bral hypotéku a měl jsem obrovské štěstí. Nejdřív jeden…
Nol 11.02.2014 17:40
Nol
Ty malé "firmičky" si sjednají nejlepší provize na trhu a nabízí průměrný produkt, aby z klienta měl…
TNT 25.02.2014 14:59
TNT
Neviem ako v CR, ale u nas je povinnne zo zakona uvadzat okrem urokov aj RPMN (rocna parcentualne mi… nový
fleg 25.02.2014 18:01
fleg
To je u nás taky, jenom se tomu říká RPSN. nový
Wikan 25.02.2014 19:05
Wikan
RPSN v ČR je u spotřebitelských úvěrů, celkové náklady na hypotéku si člověk musí vypočítat sám, jde… nový
TNT 25.02.2014 23:40
TNT
Máš mozek? nový
ruxak 10.02.2016 14:49
ruxak
A ty ho mas? Vytahovat 2 roky stary tema... nový
merlouska 10.02.2016 16:55
merlouska
Nejlepší je vkladní knížka české spořitelny. Každého půl roku se vyhrává milion. Takový útok je nabí… nový
slukař 12.02.2016 09:42
slukař
Kokote vždyť je to 10 let starý nový
ruxak 12.02.2016 09:56
ruxak
No a co? To snad ještě neznamená, že nemůžu přidat relevantní názor pro další čtenáře, když už to vl… nový
slukař 12.02.2016 11:31
slukař
:-D nový
pedrosso 12.02.2016 12:27
pedrosso
Mno tak aspoň už víme, že rady od Dovča02 ohledně investování do zlata jako jediného rozumného způso… nový
Araneus84 12.02.2016 14:11
Araneus84
Jo, ty jsi v roce 2016 a oni radili v r.2013 a 2014. ::) nový
pedrosso 12.02.2016 15:03
pedrosso
Podle toho grafu to ani v té době už neplatilo. poslední
Wikan 12.02.2016 21:00
Wikan

Děkuji za odpovědi, ještě mě napadla je věc. Jsem u GE (vyhovuje mi to čím dál míň, ale prakticky tam nechodím, nic od nich nepotřebuji, tak to ještě vydržím) a do budoucna přemýšlím o hypotéce na RD. Slyšel jsem, že svým klientům nabízejí banky lepší podmínky apod., jestli by tedy nestálo za to, si tento účet pro "přebytky" založit u některé banky, u které se dá předpokládat, že bych si u ní v budoucnu hypotéku vzal. Vím, že to je trochu střelba se zavázanýma očima ....

Díky.

Ono "závisí jak visí"

Nedávno jsem si taky bral hypotéku a měl jsem obrovské štěstí. Nejdřív jeden realitní makléř dělal velký ramena a 2 měsíce vyplňoval jakési tabulky a nezajistil nic. Na toho jsem se v....l a pak náhodou narazil na hypotečního poradce, který dělal pro jednu malou a mě neznámou firmičku. Pokecali jsme a během 2,5 týdne ( počínaje 20.12.2013 ) měl pro mě vytipované 4 varianty a protože jsem nemovitost měl vyhlídnutou, tak jsem hypotéku čerpal 26.1.2014 o 0,5% lépe než byly nabídky přímo z bank. Oni totiž ti hypotéční poradci můžou mít nějaké smlouvy s bankami za lepší ceny a záleží kolik nechají sobě a kolik klientovi.

( pokud by se někdo divil tomu 0,5% - je to skutečně tak. Nejsem nejmladší a i mezi nabídkami mnou oslovených bank byly jakési rozdíly. Hlavně bacha na velké množství poptávek. Banky zjišťují v jakémsi registru, zda člověk není dlužník a pokud je těch dotazů moc najednou, banky to zjistí a bojí se pokusu o podvod ).

Ty malé "firmičky" si sjednají nejlepší provize na trhu a nabízí průměrný produkt, aby z klienta měli nějaký vývar. Ty větší firmy ani nemá cenu jmenovat jsou už dost provařený, menší firmy je to samé v bledě modrém. Ty firmy nedělají finanční poradenství za peníze, něco jako advokáti berou peníze za čas, ale dělají jen prodej pro ně výhodných produktů. Už z podstaty, že firma musí generovat zisk, nemohou nabídnout bezkonkurenční nejlepší produkt. Tečka.
Je třeba počítat s těmito prodejci, že chytí klienty na vařenou nudli.

O čem píšeš v závorce se jmenuje registr dlužníků a je to pár systémů BRKI, NRKI, SOLUS, CRU. Banky dělají tzv. credit scoring, kdy klient musí doložit příjem za poslední kvartál nebo půlrok, musí ukázat, že má stabilní příjem v dostatečné výši, aby platil hypo a běžné měsíční výdaje. Kritérií je tam víc, žádný další větší úvěr (zhorší skore), věk, spoludlužník...... Do registru se jen nahlíží a tvoje uvedené poptávky ve více bankách nemají vliv na výpočet kredit scoringu natož, že by tě označila za podvodníka jak píšeš :-D, je logické si nechat udělat nabídky u všech bank, které jsou schopné hypotéku poskytnou a dotáhnout to k vypracování smluv, protože nezávazné nabídky z první schůzky jsou jen orientační,je třeba s nima jednat tvrději před podpisem smlouvy - každá nabídka platí cca měsíc, takže tam je čas si polepšit pozice. Ty smlouvy doporučuji všechny sebrat, a klidně týden analyzovat. Já jsem v lednu vybíral refinancování hypo, jeslti zůstat u současné banky nebo přejít. Poptával jsem jen u dvou bank, došel jsem do stavu podpisu smlouvy a ty smlouvy jsem si nechal poslat do emailu a 4 dny jsem je analyzoval, probíral s okolím a dodatečně se ptal na části smlouvy, hlavně jsem si spočítal kolik mě to ve finále bude stát prostředků (kolik vysolím peněz od začátku až po ukončení hypotéky). Kromě úrokové sazby jsem musel přihlédnot ke všem poplatkům pravidelným i jednorázovým (na začátku nebo konci úvěru). Při jednání s bankou se neřekne spousta věcí spojená se sazebníkem poplatků, člověk se pak nestačí divit za co se vůbec platí. Samostatnou kapitolou je pojištění, je třeba se explicitně zeptat, jestli pojištění je povinné a které to je, co není povinné je třeba osobně zvážit, jestli se vyplatí vzít- zvážit rizika nebo si vzít pojištění jinde.

Neviem ako v CR, ale u nas je povinnne zo zakona uvadzat okrem urokov aj RPMN (rocna parcentualne miera nakladov), kde su zaohladnene vsetky poplatky a zakaznik tak vie kolko zaplati. Je to jedna z tych lepsich veci v zakone, pretoze vas uz neprekvapia ziadne skryte poplatky...vlastne nenaletite na pekny urok a nezaplacete na skrytych poplatkoch.
Odporucam presadit co najskor zakonom, potom sa pozicky porovnavaju ovela lahsie.

RPSN v ČR je u spotřebitelských úvěrů, celkové náklady na hypotéku si člověk musí vypočítat sám, jde to, ale je třeba mít finální smlouvu k podpisu před sebou. :-) Dokážu si představit spočítat RPSN u hypotéky v bankovní instituci, která nemá mraky poplatkových ojebů. Ve velkých bankách to nedaj ani náhodou, to nejsou schopni spočítat přes ty mraky poplatků a výjimek, hlavně jim to neukládá zákon a klienti na ně netlačí to dělat.

Zákon 321/2001 Sb.
http://www.sagit.cz/pages/sbirkatxt.asp?zdroj=sb01 321&cd=76&typ=r

zákon se týká jen spotřebitelských úvěrů, nikoli úvěrů na koupi, výstavbu, opravu, údržbu nemovitosti.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru