Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Cena zahrady

Zdravim,
Mam moznost kupit zahradu od suseda. Je uplne neudrziavana a je na nej len par uz znicenych stromov. Dnes som bol za majitelom, a vravel, ze ak sa dohodneme na nejakej rozumnej cene, tak mi ju preda. Pozemky pod zahradou su nevysporiadane, vacsia cast zahrady lezi na parcele, ktora ma 20 majitelov. Sused ma jednopatinovy podiel na vlastnictve. V katastri je oznacena ako orna poda. Pristup k zahrade velmi nie je, pretoze vedla je vypadovka na dialnicu a na nej sa nesmie stat, takze pristup dost onicom. Co je vyhodne je poloha, hned nedaleko konca kosic, smerom na presov (pod furcou kto pozna).
Netusim, kolko by taka zahrada mohla stat. Vravim, na pozemku nie je dokopy nic. Co by som skusil odkupit, tak ten 1/5 podiel na vlastnictve parcely, ktora je pod zahradou. Ale netusim kolko dat susedovi.
Nejake napady ?

Předmět Autor Datum
zabudol som, ta zahrada ma asi 650 m2. A ten pozemok pod nou s vlastnikmi asi 800 m2 a tam ma sucasn…
Matfej 20.09.2013 19:13
Matfej
Nic ? Ani priblizne ? Naprikald rozmyslal somz e mu ponuknem 1000e. Co myslite ? malo, vela ? akurat…
Matfej 23.09.2013 18:49
Matfej
Nerozumiem naco sa to pytas. Cena je vzdy o dohovore dvoch stran. Je cena, za ktoru je to ochotny ma…
fleg 24.09.2013 13:50
fleg
Dakujem za obsiahlu reakciu. No ja chapem, je velmi tazke hovorit o cenach. SOm myslel, ci nie je ne…
Matfej 24.09.2013 14:08
Matfej
Samozrejme že každý pozemok a každá nehnuteľnosť má svoju "tabuľkovú cenu". Pri prevode ju stanoví s…
kupec 22.01.2014 22:48
kupec
Kúpiť 1/5 podiel v tej záhrade bez toho aby si vedel kto sú ostatní spolumajitelia je veľké riziko.…
Yarda 23.01.2014 09:53
Yarda
Hlavně si uvědom,že budeš majitelem jen 1/5 té zahrady,zřejmě ideální,takže máš jen 20% rozhodovacíc… poslední
Karel04 23.01.2014 11:07
Karel04

Nerozumiem naco sa to pytas. Cena je vzdy o dohovore dvoch stran. Je cena, za ktoru je to ochotny majitel predat a ptoom je cena, za ktoru si to ty ochotny kupit. Ak sa tieto ceny pretinaju je to super.
Ty chces, co najlacnejsie kupit, on urcite co najdrahsie predat.
Ci je 1000 malo, vela, akurat ti nikto nepovie, pretoze cena pozemku okrem ineho zavisi od milion dalsich faktorov (je pozemok v celku, je stavebny, aku ma polohu, su tam inzinierske siete, ake je okolie, je tam pristupova cesta, je o pozemky v tejto oblasti zaujem....a pod).
Pokial chces vyjednavat zacni nizsou sumou a postupne ju navysuj, vsetko je to o tom kolko energie do toho vrazis. Urcite vsak vyjednavaj na osobnom stretnuti a pouzivaj argumenty.
Edit:
Poviem ti to inak. Ja kupujem dom, mam 2 vybrate a mam urcitu sumu, ktoru som ochotnyu dat za tieto domy. Oba domy su leziaky, jeden je novy, ma 4 roky a neda sa predat lebo majitel je trubka a postavil ho v case najvacsieho bumu a cien a teraz nechce na nom "prerobit". Akosi zabuda na fakt, ze dom chatra, ze ho treba temperovat cely rok a ze ma len zbytocne naklady. Je tvrdohlavy a znizil cenu dnes na taku, za aku by ho predal pred rokom. Ale nie dnes. Ja mam svoju cifru, na ktoru ked nepristupi, tak ho caka dalsia zima a zbytocne naklady (zije v zahranici, dom chodia udrziavat jeho rodicia).
Druhy dom je starsi, ale dlhsie neobyvany, ma niekolko vyhod a nevyhod a hlavne urcite skryte vady (to ma kazdy dlhsie nebyvany dom). Majitelka sla s cenou vyrazne dole (o 20k eur), pretoze ho predava uz tiez dlho a nie a nie sa ho zbavit, ale stale nie dostatocne na to, aby som ho kupil. Pritom je uz velmi blizko cene, za ktoru som ochotny ist do toho rizika, ale proste musi este spustit. Ked nespusti opat je bude stat udrzba doba dalsich cca 700 eur rocne (podla jej vlastneho vyjadrenia). Navyse ceny nehnutelnosti idu stale dole, pretoze ponuka silne prevazuje dopyt.
Uz chapes o com to je? Ja mam, kde byvat, cas ma nesuri, ich ano. Ja som vo vyhode, na trhu mi pribudne kazdy den mnoho domov, mozno najdem aj lepsi, oni su v nevyhode, maju naklady a nemaju to komu predat.
Takisto tvoj majitel pozemku. Ma ineho zaujemcu? Nema. Nie je spokojny s tvojou sumou? Tak nebude mat nic, pozemok nevyuziva a mohol mat prachy, takto nema nic a ani mat nebude, pretoze podla popisu to nie je ziaden lukrativny flek. Ty jeho pozemok na zivot nepotrebujes, jemu by sa prachy urcite zisli a to je tvoja vyhoda. Bud zoberie alebo necha tak.

Samozrejme že každý pozemok a každá nehnuteľnosť má svoju "tabuľkovú cenu". Pri prevode ju stanoví súdny znalec. Napríklad pri pojednávaní pri dedení. Tam nie je s kým cenu zjednávať. Starý majiteľ už toho moc nenajedná. Aj dane obci sa neplatia od buka po buka ale podľa nejakej oficiálnej ceny. Samozrejme predajná cena je niečo úplne iné. Takže oficiálnu cenu je možné zistiť najskôr na Obecnom úrade. Cenu za ktorú sa takéto pozemky predávajú zistíš ťažko a bez záruky. Málokto povie pravdu, alebo niečo užitočné tak ako v predchádzajúcej rade. Samé drísty, nič upotrebiteľné.
Ale k Tvojej otázke. Kúpiť 1/5 podiel v tej záhrade bez toho aby si vedel kto sú ostatní spolumajitelia je veľké riziko. 1000 € je asi veľa. Tí ostatní 4 spolumajitelia Ti môžu znepríjemniť život. Môžu byť aj mrtvi a nikto po nich nevysporiadal dedičstvo. Ak na pozemku budeš chcieť robiť niečo, čo vyžaduje povolenie bez súhlasu spolumajiteľov súhlas žiadny úrad nevydá. Hodnota pozemku v tomto stave je teda malá. Na začiatok si vypítaj k nahliadnutiu List vlastníctva na túto parcelu a podľa toho debatujte o cene.

Kúpiť 1/5 podiel v tej záhrade bez toho aby si vedel kto sú ostatní spolumajitelia je veľké riziko.

Tím bych začal - obešel bych je, jestli jsou ochotni své podíly prodat nebo jestli s nimi mají své záměry. Nevím, jak na Slovensku, v Česku lze na internetu nahlédnout do katastrálních map a zjistit majitele.

Hlavně si uvědom,že budeš majitelem jen 1/5 té zahrady,zřejmě ideální,takže máš jen 20% rozhodovacích práv.Jak už tady zaznělo,zjisti si ostatní vlastníky a domluv se s nimi na užívání.Hlavně jak si to představují,jestli budeš třeba mít k dispozici pětinu plochy a tam si můžeš dělat "co chceš" nebo Ti do všeho budou oni kecat.Protože když se ostatní domluví a rozhodnou,že celou zahradu rozorají a zasází tam třeba brambory,tak je Ty nepřehlasuješ.A pak Ti bude to vlastnictví nanic,jen budeš platit daň z nemovitosti a bát se,co si ostatní příště vymyslí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru