Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem POZOR: Chyba serverů EET 28.2.2019

Servery ministerstva financí měly problém, důsledky se objevují i v EET.

Všiml toho jsem si v obchodě, dopoledně 28.2.2019. Kupovali jsme semínka, přípravu na jaro a pole a prodávající se nedařilo odeslat účtenku do EET. Následně později tentýž den se objevila tato zpráva:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/eet-nebo-registr-dph-vice-nez-dve-hodiny-nefungovaly-spravne-systemy-mely-vypadek-67129?dop-ab-variant=8&seq-no=3&source=hp

My EET doma zatím neprovozujeme, tak jsem na to pozapomněl. Dnes se (mi) důsledky výpadku vrátily s plnou parádou.

Zpracovávám takhle účto jednomu obchodu za 2/2019, každý den mám z pokladny sumář denních tržeb. A jelikož mám i klientský přístup na servery EET, kontroluji, zda částky "pokladna" a "EET" sedí. 28.2.2019 nesedělo a to o hodně.

Dal jsem se do pátrání a zjistil jsem, že tržby z dopoledne 28.2.2019, které se ihned nezaevidovaly (nevygeneroval se FIK), zůstaly někde na půli cesty, nevím kde. Jakmile se servery MF umoudřily, pravděpodobně se pozdržené tržby na EET servery dodatečně dostaly. Bohužel divně...

Na obrázku, který je pořízen ze sestavy EET za 2/2019, pořízené ze serverů MF je vidět, jak jedna odeslaná tržba byla zaevidována vícekrát, ve stejném čase. 421 Kč, čas 8:48. Pokladna správně zaregistrovala tržbu jen jednou.

[85179-eet1-png]

Na dalším obrázku je zobrazen čas, kdy se tržba v systému EET zaregistrovala (označeno vlevo), "propsala do EET obchodníka".

[85180-eet2-png]

Těch případů, kdy se tohle stalo, mám u onoho klienta 28.2.2019 spoustu, rozdíl v denní tržbě činil mnoho tisíc Kč, samozřejmě v neprospěch klienta. Sestavu EET jsem následně opravil tak, že vícenásobné tržby jsem promazal, pak se již pokladna a EET sešlo na korunu.

:i:
Velmi důrazně upozorňuji všechny, kdo EET provozují (a často do svého účta, DPH atd. používají právě sestavy EET z MF, ať si důkladně prověří tržby z onoho 28.2.2019. Hrozí, že naprosto zbytečně vykáží vyšší tržby - a vyšší odvody DPH - než ve skutečnosti měli.

Samozřejmě, v médiích ticho po pěšině, finančáci se zlobit nebudou, když dostanou od nepozorných podnikatelů neoprávněně více.

Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Si si isty, ze hrozia vyssie trzby? Transakcia je tam sice viackrat, ale ma rovnake ID a nemala by b… nový
fleg 18.03.2019 14:45
fleg
Si si isty, ze hrozia vyssie trzby Nerozumíme si. Tržby jsou pořád jen jedny, jedny správné. Probl… poslední
L-Core 19.03.2019 15:36
L-Core

Si si isty, ze hrozia vyssie trzby

Nerozumíme si.

Tržby jsou pořád jen jedny, jedny správné. Problém je, že (registrační) pokladna a sestava z EET serveru MF jsou odlišné. Problém je, že někteří podnikatelé (netuším kolik %) ve svém účetnictví berou pro vyčíslení tržeb v hotovosti v obchodě právě tyhle sestavy EET - a v nich je tržba opravdu započítána vícekrát. Obchodník nechce shromažďovat kilometry účtenek z pokladny či jejich denní sumáře (stejně jich polovinu poztrácí...), tak používá údaje "z EET". Má tam i údaje potřebné pro DPH, základy daně a daň dle jednotlivých sazeb. A pokud si to nezkontroluje - a není to do očí bijící - zbytečně se okrade.

Měl jsem případ, kdy zase nějakou chybou pokladny byly některé tržby odesílány na server EET několikdesítektisíckrát!!, každá snad 50.000x a pokaždé v sestavě byla započítána. Samozřejmě jsem schopen tohle "vyčistit" - tady jen upozorňuji, aby si to prošli ti, kteří data z EET ve svém účtě a DPH používají.

Udělal jsem si v Excelu aplikaci, která velmi snadno - doslova na dva kliky myší - data z EET (*csv) zpracuje do úhledné tabulky:

[86326-eet-png]

Pro potřeby evidence DPH a účta přehledné a pohodlné (ty jednotlivé dny jsou samozřejmě "rozevírací", tady uvádím denní sumáře tržeb, dle sazeb DPH).

------
Ještě k tomu stejnému ID platby: zajímavé je, že každá taková i duplicitní platba má vlastní jedinečný FIK (hexačíslo, zadávané např. do účtenkové loterie). Kdybych duplicitní platbu do účetnkovky zadal z vícero uživatelských účtů, všechny projdou do slosování - protože se kontroluje, zda daný FIK je v systému EET.

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru