Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem POZOR: Chyba serverů EET 28.2.2019

Servery ministerstva financí měly problém, důsledky se objevují i v EET.

Všiml toho jsem si v obchodě, dopoledně 28.2.2019. Kupovali jsme semínka, přípravu na jaro a pole a prodávající se nedařilo odeslat účtenku do EET. Následně později tentýž den se objevila tato zpráva:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/eet-nebo-registr-dph-vice-nez-dve-hodiny-nefungovaly-spravne-systemy-mely-vypadek-67129?dop-ab-variant=8&seq-no=3&source=hp

My EET doma zatím neprovozujeme, tak jsem na to pozapomněl. Dnes se (mi) důsledky výpadku vrátily s plnou parádou.

Zpracovávám takhle účto jednomu obchodu za 2/2019, každý den mám z pokladny sumář denních tržeb. A jelikož mám i klientský přístup na servery EET, kontroluji, zda částky "pokladna" a "EET" sedí. 28.2.2019 nesedělo a to o hodně.

Dal jsem se do pátrání a zjistil jsem, že tržby z dopoledne 28.2.2019, které se ihned nezaevidovaly (nevygeneroval se FIK), zůstaly někde na půli cesty, nevím kde. Jakmile se servery MF umoudřily, pravděpodobně se pozdržené tržby na EET servery dodatečně dostaly. Bohužel divně...

Na obrázku, který je pořízen ze sestavy EET za 2/2019, pořízené ze serverů MF je vidět, jak jedna odeslaná tržba byla zaevidována vícekrát, ve stejném čase. 421 Kč, čas 8:48. Pokladna správně zaregistrovala tržbu jen jednou.

[85179-eet1-png]

Na dalším obrázku je zobrazen čas, kdy se tržba v systému EET zaregistrovala (označeno vlevo), "propsala do EET obchodníka".

[85180-eet2-png]

Těch případů, kdy se tohle stalo, mám u onoho klienta 28.2.2019 spoustu, rozdíl v denní tržbě činil mnoho tisíc Kč, samozřejmě v neprospěch klienta. Sestavu EET jsem následně opravil tak, že vícenásobné tržby jsem promazal, pak se již pokladna a EET sešlo na korunu.

:i:
Velmi důrazně upozorňuji všechny, kdo EET provozují (a často do svého účta, DPH atd. používají právě sestavy EET z MF, ať si důkladně prověří tržby z onoho 28.2.2019. Hrozí, že naprosto zbytečně vykáží vyšší tržby - a vyšší odvody DPH - než ve skutečnosti měli.

Samozřejmě, v médiích ticho po pěšině, finančáci se zlobit nebudou, když dostanou od nepozorných podnikatelů neoprávněně více.

Komentář k článku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na články