Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem POZOR: Chyba serverů EET 28.2.2019

Si si isty, ze hrozia vyssie trzby

Nerozumíme si.

Tržby jsou pořád jen jedny, jedny správné. Problém je, že (registrační) pokladna a sestava z EET serveru MF jsou odlišné. Problém je, že někteří podnikatelé (netuším kolik %) ve svém účetnictví berou pro vyčíslení tržeb v hotovosti v obchodě právě tyhle sestavy EET - a v nich je tržba opravdu započítána vícekrát. Obchodník nechce shromažďovat kilometry účtenek z pokladny či jejich denní sumáře (stejně jich polovinu poztrácí...), tak používá údaje "z EET". Má tam i údaje potřebné pro DPH, základy daně a daň dle jednotlivých sazeb. A pokud si to nezkontroluje - a není to do očí bijící - zbytečně se okrade.

Měl jsem případ, kdy zase nějakou chybou pokladny byly některé tržby odesílány na server EET několikdesítektisíckrát!!, každá snad 50.000x a pokaždé v sestavě byla započítána. Samozřejmě jsem schopen tohle "vyčistit" - tady jen upozorňuji, aby si to prošli ti, kteří data z EET ve svém účtě a DPH používají.

Udělal jsem si v Excelu aplikaci, která velmi snadno - doslova na dva kliky myší - data z EET (*csv) zpracuje do úhledné tabulky:

[86326-eet-png]

Pro potřeby evidence DPH a účta přehledné a pohodlné (ty jednotlivé dny jsou samozřejmě "rozevírací", tady uvádím denní sumáře tržeb, dle sazeb DPH).

------
Ještě k tomu stejnému ID platby: zajímavé je, že každá taková i duplicitní platba má vlastní jedinečný FIK (hexačíslo, zadávané např. do účtenkové loterie). Kdybych duplicitní platbu do účetnkovky zadal z vícero uživatelských účtů, všechny projdou do slosování - protože se kontroluje, zda daný FIK je v systému EET.

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na články