Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prodloužená záruka

Ahoj, chtěla bych se zeptat, zda se vyplatí prodloužená záruka kompletně za 10k na kombinovanou lednici za 19k, pračku za 13k.

Byla mi nabídnuta v jedné elektro prodejně, nikdy jsem prodlouženou záruku nebrala, ale teď si nejsem jistá.

Pokud bych neměla žádný problém, tak bych za ty peníze údajně mohla později nakoupit, pokud by se závada kdykoliv během těch 5 let navíc objevila, nárok na peníze nemám.

Děkuji.

Předmět Autor Datum
A jde opravdu o prodlouženou záruku nebo o pojištění? V drtivé většině případů to bývá druhý případ…
Wikan 15.08.2024 12:43
Wikan
Jedná se o pojištění prodloužené záruky na 5 let.
Prodloužená záruka 15.08.2024 12:45
Prodloužená záruka
Tak za to bych neplatil.
Wikan 15.08.2024 12:48
Wikan
A mohu se zeptat proč?
Prodloužená záruka 15.08.2024 12:53
Prodloužená záruka
Protože nejde o skutečnou záruku a řídí se úplně jinými podmínkami než záruka.
Wikan 15.08.2024 13:04
Wikan
Proto - https://www.dtest.cz/clanek-9696/nastrahy-prodlouzene-zaruky: ... Pokud se u zboží vyskytne…
Zdenál 16.08.2024 08:29
Zdenál
I když už má tazatel problém vyřešený, tak přesto dám svůj názor pro další nakupující. Některé prod…
patyk 05.09.2024 14:25
patyk
Ja naopak zazil poruchu na pracce tesne po 2-lete zaruce (asi 2 mesice). Pokryla to prodlouzena zaru…
Jan Fiala 05.09.2024 14:31
Jan Fiala
Tak trochu OT. Pred rokmi som kupoval aut. pračku..... Štandard záruka 2 roky + 2 roky predĺženej zá…
yYy 13.09.2024 19:59
yYy
Pracoval som v obore,predaval som tie predlzene zaruky,ono to nie je zla vec,nemusi to byt kupene na…
Tor 10.10.2024 23:38
Tor
No - asi sa mýliš. Tá tzv. predĺžená záruka je vlastne poistka. Znamená to, že ak sa ti po zákonnej…
yYy 11.10.2024 00:54
yYy
Ano,samozrejme,je to poistna zmluva,my sme pouzivali Allianz a neskor Ergo. poslední
Tor 11.10.2024 19:19
Tor

Proto - https://www.dtest.cz/clanek-9696/nastrahy-prodlouzene-zaruky:

... Pokud se u zboží vyskytne vada v tzv. prodloužené záruce, většinou dojde k opravě zboží. Málokdy je zde dána možnost od smlouvy odstoupit. ... Velmi často se spotřebitelé obracejí s žádostí o pomoc na naši poradnu, v situaci, kdy si připlatili za okamžitou výměnu, ale zbylo jim jen rozbité zboží.
...
Další problém může nastat v případě lhůty k vyřízení reklamace. ... Časté jsou případy, kdy na vyřízení reklamace v rámci prodloužené záruky prodejce dává lhůtu 3 měsíce, kdy spotřebitel nemůže disponovat se svým zbožím.

Podobný článek: https://www.penize.cz/reklamace/419436-prodlouzena-zaruka-pozor-co-vlastne-kupujete

I když už má tazatel problém vyřešený, tak přesto dám svůj názor pro další nakupující.

Některé prodejny čí výrobci dávají sami prodlouženou záruku na nějaké zboží a zboží není i s touto prodlouženou zárukou dražší, než v jiných obchodech, kde jí nedávají(kdysi to tak míval czc.cz Proč? Protože si jsou jistí kvalitou, že nebudou mít po 24,5 měsících příliš mnoho závad.

Naopak, zboží, u kterého se nabízí prodloužená záruka za příplatek, tak je jasné, že se bude kazit. Ne v masovém měřítku, ale počítá se s tím. A proto mají ty podmínky takové, pro zákazníka příliš ne výhodné. Člověk tedy zaplatí za záruku navíc, a pak stejně zboží nepoužívá, nebo si najdou něco, proč záruku neuznají.

A taky, že zboží se nekazí na konci záruky, jak se často traduje. Ale v prvních chvílích používání. Takto jsem už reklamoval mnohokrát(10x? ) . Naproti tomu, reklamaci kolem 24 měsíce jsem zažil jednou. Štěstí pro mě, že to bylo 23 měsíců od zakoupení .Byl to displey na sporáku, bez kterého nefungoval. Sporák(elektrický) je vcelku jednoduchý přístroj ,ale displey z něho dělá hi-end technologii. Tu si běžný kutil neopraví. Topnou spirálu jsem za 10let měnil 2x . Jednoduchá záležitost.
Moje švigra a mí rodiče ještě poruchu kolem 24měsíce nezažili. Nedávno jsem se o tom bavil s kámošem(vcelku mladá domácnost) a taky nic. Tito měli reklamace jen z počátku, nebo asi do třeba 18měsíců.

A hlavně, naprostá většina všeho možného pojištění je obchod se strachem. Hlavně úrazové a ta prodloužená záruka.

Tak trochu OT.
Pred rokmi som kupoval aut. pračku..... Štandard záruka 2 roky + 2 roky predĺženej záruky. Zároveň som dostal kopu papierov, certifikáty a jedno tlačivo, kde po potvrdení predajne som mal pračku zaregistrovanú u výrobcu (dnes sa to tiež robí). Po zaregistrovaní pribudli ďalšie 4 roky! Teda celkom 8 (slovom OSEM) rokov! A čo čert nechcel - po 7,5 roku odišiel bubon a ložiská. Keďže tie záruky už padli, využil som ten certifikát registrácie - a opravovňa to AKCEPTOVALA a neplatil som NIČ!

Pracoval som v obore,predaval som tie predlzene zaruky,ono to nie je zla vec,nemusi to byt kupene na 5 rokov ale aspon na rok odporucam,velakrat sa stalo ze po skonceni zaruky,sa spotrebic pokazil.ak na to mate kludne si mozte zakupit aj tu 5 rocnu,nie su tam ziadne skryte veci,bud spotrebic opravia,alebo sa vyplatia peniaze a kupite si druhu/mate novsi model aspon za rovnake peniaze/.odporucam dokupovat hlavne pri slabsich znackach,ako Candy,Indesit,Whirlpool,Philco,ked ste si kupili AEG,alebo Bosch ci Samsung tam je riziko mensie ale stava sa.cize odporucam.vsak hlavne biela technika sa kupuje na dlhsi cas.v dnesnej dobe sa vsak aj tieto spotrebice vyrabaju vo velkom mnozstve,cize mozeme rovno zabudnut na 10-20 rokov funkcnosti ako kedysi.

No - asi sa mýliš. Tá tzv. predĺžená záruka je vlastne poistka. Znamená to, že ak sa ti po zákonnej záruke výrobok pokazí, tak ho opravia (pre teba) bezplatne, ale preplatí to spoločnosť, u ktorej je to poistené. Preto sa pripláca ta "predĺžená záruka" a dokonca na to sa vystavuje zmluva - a tam je (väčšinou) napísané "poistka na *******".... Niekedy sa to oplatí, ak sa jedná o drahšie spotrebiče, kde by oprava, súčiastky cenovo stáli aj 1/3 hodnoty výrobku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru