Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak investovat ?

V prvé řadě se musíš někam zařadit. Zda jsi konzervativní typ a chceš minimalizovat případné ztráty za cenu nižších výnosů nebo zda k tomu všemu přistupuješ akčněji, nebudeš se bát riskovat (risk = zisk) i za cenu případných (i nemalých) ztrát. Jako mladý máš výhodu v tom, že za ty desítky let šetření/investování, které tě čekají, se s případnými náhlými ztrátami vypořádáš snadněji a ty ztráty zase můžeš později dohnat. V šedesáti budeš přemýšlet úplně jinak, ochota riskovat desítky let shromažďovaných úspor/investic bude logicky mnohem nižší.

Já vím, že je to těžké, ale tisícovka měsíčně (pokud by to tak mělo zůstat) je opravdu nic. Spočítej si, za jak dlouho, třeba při "plánovaném" výnosu 5% (v což spíše nevěřím) se dohrabeš třeba k půl miliónu a co si za něj v té době tak pořídíš. Na druhé straně je moc fajn, že se o svou budoucnost začínáš starat co nejdříve. Klidně tedy začni odkládat málo a až budeš vydělávat více, i odkládání navýšíš.

Do čeho investovat (či se zaměřit pouze na bezpečné bankovní produkty a státní dluhopisy), to ti neporadím, ten směr a akceptovatelnou míru rizika si musíš určit sám.

A souhlasím s Yardou v tom, že mnohý "finanční poradce" (často je rád, že kromě naučených frází je sotva schopen spočítat nohy čtyřem kočkám) má pouze jediný zájem, a to svůj výdělek. Jen potřebuje čím jak nejvíce lidí přesvědčit (oblbnout) k produktům, z nichž má nejvyšší provizi. Pochopitelně že mě - pokud se tu nějaký poradce ukáže - setřou, že to tak není.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny