Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pronájem chalupy

Dorý den, s manželem jsme předělali chalupu a chceme ji pronajímat k rekreačním účelům. Chalupa je psaná na mne a já jsem v předčasném důchodu. Chci si udělat živnostencký list. Bude v mé situaci omezena výše příjmu z nájmu? Budu mít ubytovací smlouvu - musím vystavovat faktury za nájem nebo stačí příjmové doklady? Děkuji

Předmět Autor Datum
Pokud máte neomezené společné jmění manželů, je jedno, kdo příjmy z pronájmu daní. Určitě bych si ne…
L-Core 03.01.2024 08:21
L-Core
Nevím, ale myslím si,že §9 se vztahuje na dlouhodobý pronájem (nájem se sjednává jednorázově na delš…
ANAJ42 03.01.2024 09:44
ANAJ42
Pravda, to jsem v rychlém čtení přehlédl… :-[ https://idealninajemce.cz/radce/kratkodoby-pronajem-je… poslední
L-Core 03.01.2024 12:33
L-Core

Pokud máte neomezené společné jmění manželů, je jedno, kdo příjmy z pronájmu daní. Určitě bych si nedělal na tohle živnolist (jenom proto, abych musel platit socko a zdravko?), stačí v přiznání zdanit v paragrafu 9 a hotovo, dělají to tak prakticky všichni pronajímatelé bytů, RD. Výdaje buď prokázané nebo 30%. Příjmy §9 nemají vliv na důchod, protože se z nich neplatí soc. pojištění, pokud to není deklarované jako živnost.

Jestli ubytovací smlouvu mít musíš, nevím. Možná(?) je potřeba vést evidenci ubytovaných cizinců. Zda FA nebo příjmový doklad, je prakticky jedno.

Jiné by to bylo, pokud by byla chalupa v obchodním majetku (jako majetek "firmy", OSVČ), což tiše nepředpokládám.

Nevím, ale myslím si,že §9 se vztahuje na dlouhodobý pronájem (nájem se sjednává jednorázově na delší dobu (měsíce, roky)nesmí to být rekreace. Mne se bude týkat asi toto - §7 příjmy ze samostatné činnosti (ubytovací služby).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru