Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Převádění peněz platební kartou

Dobrý den, mám na ostatní takovou trochu netradiční otázku, něco z kategorie "držgrešle". :-)

Mám účet u České Spořitelny, který ovšem nechci rušit (rozsáhlá síť bankomatů, rychlé převody peněz apod.)
Banka od nového roku přišla s podmínkami, že pro vedení účtu zdarma je nutné minimálně 4x za měsíc zaplatit kartou, jinak se platí nějakých 160 Kč za vedení účtu.

A teď k dotazu:
Je nějaká možnost jak toto obejít a kartou neplatit? Mám na mysli například někam si platební kartou "dobíjet kredit",
který by se následně mohl třeba převést na bankovní účet nebo vybrat v hotovosti.
Asi by byla i nějaká možnost si kupovat nějaké "blbosti" na aliexpressu, ale to už je "ztrátová" metoda.

Ve zkratce hledám teoretickou možnost jak neplatit kartou na každém rohu - tzn. aby každý zaměstnanec banky (a bůhvíkdo další) neviděl kde, kdy, za co, a jak často utrácím. Mám rád své soukromí a nerad to měním.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Mozes si napriklad kupit 4 hry na steame a hned ich vratit :) Alebo nieco podobne. Inac banka nevidi…
Michal2 10.02.2023 10:05
Michal2
Ale ty peníze mu pak zůstanou na steamáckém účtě, do banky zpět je nedostane. A pokud se stornuje ně…
L-Core 10.02.2023 13:18
L-Core
Jasne ze dostane, uz som to robil niekolkokrat, Steam ti to vracia tam, kam si ty povies. (bud kredi… nový
Michal2 10.02.2023 14:26
Michal2
Aha, tak to jsem nevěděl, mi peníze došly vždy do steamácké peněženky (nepátral jsem nad dalšími mož… nový
L-Core 10.02.2023 17:09
L-Core
Ked par dni pocka, bude to vo vypise. nový
Michal2 10.02.2023 23:28
Michal2
Tak asi to máš u Steamu ověřené, já ne :) Nedávno jsem kupoval wattmetr někde na e-shopu (placeno k… nový
L-Core 11.02.2023 11:26
L-Core
I kdyby to do výpisů šlo, tak nevím, jestli to takhle může na Steamu kupovat a vracet 4x každý měsíc… nový
Karel04 11.02.2023 11:59
Karel04
Když nechceš být sledován a šetřit, kup si kartou třeba 4x rohlík ve stejném obchodě dál od bydliště… nový
Karel04 10.02.2023 13:18
Karel04
Naopak v sámošce před barákem to bude nejlepší. Bydliště znají, žádnou novou informaci tak nedostano… nový
ml1 15.02.2023 17:22
ml1
Přitom se stačí podívat na jejich web a podívat se na rozdíl účtu standard (zcela zdarma) a účtu plu… nový
TNT 11.02.2023 09:53
TNT
Díky, asi jsi to vyřešil. :-) nový
Ekonomik 13.02.2023 10:07
Ekonomik
Já jsem u nich chtěl taky účet zdarma, protože mě sral poplatek asi 60 Kč měsíčně za něco, co je jin… nový
Prasak 13.02.2023 20:34
Prasak
Ty podmínky jsou pro vyšší úročení na spořících účtech, jinak můžeš mít zdarma účet třeba u FIO nebo… nový
Karel04 13.02.2023 21:36
Karel04
Já když šel do spořitelny s výpovědí, tak se mě ani nesnažila ta pani nijak přemlouvat. Buď jsem vyp… nový
ml1 15.02.2023 17:19
ml1
Akorát fio nevyžaduje nic, ostatní banky si vymýšlí nesmysly Nepravda. Že to dělá třeba spořka nezn… nový
L-Core 15.02.2023 18:48
L-Core
On to není pracovní poměr, ale měsíčně chtějí posílat o něco méně než je průměrná mzda a za to je ně… nový
RedMaX 17.02.2023 18:40
RedMaX
Pokud je potřeba něco někam poslat, je to přece otázka chvilky. V IB si uložíš vzor platby a každý m… poslední
L-Core 18.02.2023 17:23
L-Core
4x za měsíc to snad neni problém někde zamávat kartou, i kdyby to mělo být kafe v automatu. Dyť dnes… nový
ml1 15.02.2023 17:11
ml1

Mozes si napriklad kupit 4 hry na steame a hned ich vratit :) Alebo nieco podobne. Inac banka nevidi za co si utratil peniaze, oni vidia max meno obchodnika a pokial ten obchodnik nema ucet u nich, tak nemusia dostat ani to. A pokial chces uplne sukromie, tak to mam zlu spravu - jedine zrusit ucet a pouzivat hotovost.

Ale ty peníze mu pak zůstanou na steamáckém účtě, do banky zpět je nedostane. A pokud se stornuje nějaký normální obchod, kdy prodávající vrací peníze kupujícímu, stornuje se celá transakce a v bankovnictví kompletně zmizí. Není započítána jako platba kartou. Netuším, zda je to tak vždycky, ale pokaždé, když jsem nějaký nákup či platbu rušil, bylo tomu tak (v několika bankách). Předraženou spořitelnu s nulovými výhodami pro mě ale nepoužívám, neznám.

Aha, tak to jsem nevěděl, mi peníze došly vždy do steamácké peněženky (nepátral jsem nad dalšími možnostmi, je mi to nakonec jedno, kam to pošlou).
Ale v tom případě možná(?) bude platit to druhé, že ve výpisu taková platba (následně vrácená) vůbec nebude figurovat.

Tak asi to máš u Steamu ověřené, já ne :)

Nedávno jsem kupoval wattmetr někde na e-shopu (placeno kreditkou). Za pár dní - výrobek stál za zlámanou grešli - jsem to vracel zpět. Při pohledu na výpisy či do IB dnes vidím, že tam není výdaj za nákup a pak jeho vratka, ale NIC. Ta původní platba po vrácení zboží zmizela, použité peníze se do limitu kreditky vrátily. Následně žádný zápis o tomto, celé to zmizelo ze světa. Taková platba pak prevděpodobně nemůže být do počtu "povinných" platebních operací započítána.

Nejjednodušší je 4x koupit rohlík a je to :-p

Naopak v sámošce před barákem to bude nejlepší. Bydliště znají, žádnou novou informaci tak nedostanou. Snad jen, že jíš rohlíky, ale pochybuju, že to tam ten vietnamec posílá, takže spíš jen, že nakupuješ jednou týdně v sámošce před barákem.

Přitom se stačí podívat na jejich web a podívat se na rozdíl účtu standard (zcela zdarma) a účtu plus (poplatek). Pokud potřebuješ zdarma výběr z bankomatu ČS a přístup do internetbankingu/smartbankingu ke svému účtu, stačí ti bohatě to první, máš to zdarma. Zajdi na pobočku banky, řekni si o účet standard.

Bohužel dost lidí si stále myslí, že musí bance platit poplatky za ty nejzákladnější bankovní služby. Nemusí.

Já jsem u nich chtěl taky účet zdarma, protože mě sral poplatek asi 60 Kč měsíčně za něco, co je jinde zdarma za stejný služby. Jo, on ten účet byl zdarma, ale prakticky bych na tom účtu nesměl nic dělat. Každá maličkost navíc byla zpoplatněna, včetně internetbankingu. Ženská mi nebyla schopna nabídnout nic lepšího, než ten jejich ceníkovej účet. Po mnoha letech u nich, několika půjčkách, ba i hypotéce, jsem ten den odcházel ze Spořky s papírem o zrušení účtu.
I když v každé jiné bance je pro účet zdarma obvykle nutné splnit alespoň dvě podmínky - na účet bude chodit měsíčně nějaký obnos peněz a je třeba párkrát platit kartou. Třeba FIO, ale zase lze zdarma vybírat z libovolných bankomatů, ne jen jejich.

Já když šel do spořitelny s výpovědí, tak se mě ani nesnažila ta pani nijak přemlouvat. Buď jsem vypadal hodně přesvědčeně, nebo to prostě už nedělaji (slyšel jsem různé historky, jak lidi šli rušit účet a tam je přemlouvali, aby to nedělali).
Svého času se banky trumfovaly, která bude mít nápaditější podmínky (vedla myslím komerčka se svým systémem odměn), ale asi se to právě ustálilo na nějakém příjmu plus několika platbách kartou. Akorát fio nevyžaduje nic, ostatní banky si vymýšlí nesmysly. Ono je to dvojsečné, pokud mám banku s takovými podmínkami, je jasné, že když skončím v práci, budu muset skončit i v bance (protože jinak bych platil poplatky). Kdo to neudělá, dočká se po několika měsících výhružného dopisu, že dluží 12,50 a jestli to nevyrovná, že na něj pošlou exekutora (dopis od spořitelny je laděný opravdu dost ostře, tohle mi přijít z banky, tak s těmi 512.50 (500 smluvní pokuta) rovnou dávám výpověď a už se tam nevracím).

Akorát fio nevyžaduje nic, ostatní banky si vymýšlí nesmysly

Nepravda. Že to dělá třeba spořka neznamená, že to dělají všechny ostatní.

banku s takovými podmínkami, je jasné, že když skončím v práci, budu muset skončit i v bance (protože jinak bych platil poplatky)

Prozradíš banku, která vyžaduje pro bezpoplatkový účet nějaký pracovní poměr? V práci jsem nebyl více jak 30 let a v žádné bance poplatky neplatím.

On to není pracovní poměr, ale měsíčně chtějí posílat o něco méně než je průměrná mzda a za to je nějaká "odměna". Prostě vědí, že dneska má kde kdo víc bank a chtějí, aby si výplatu posílal zrovna k nim. Tou odměnou může být účet zdarma, může to být platební karta zdarma, může to být nějaké bonusové úročení, prostě cokoli. Každopádně to znamená někde mít nastavený aspoň trvalý příkaz a nechat peníze obíhat mezi bankama. :-) Každopádně je to vopruz a snažim se takovým vyhybat, ikdyž úplně to nejde.

V Creditasu, když si posíláš "výplatu" ti dají šanci vyhrát. ;-)

https://www.creditas.cz/aktualita/2023-02-06-bankujte-s-nami-a-vyhrajte-10-000-kc/

Pokud je potřeba něco někam poslat, je to přece otázka chvilky. V IB si uložíš vzor platby a každý měsíc prostě pošleš (obvykle okamžitou platbou) jinam - a za pár vteřin zase zpět či ještě jinam. Nakonec to zaparkuješ na nějakém spořáku, protože díky (úvěrovým) kreditkám celý měsíc žádný zůstatek na běžných účtech nepotřebuješ.

Pokud si takové platby v IB označíš jako bezpečné, ani je nemusíš potvrzovat.

"Šance" vyhrát mě moc nezajímají. Mnohem raději využiju nějakou "Kč odměnu" při splnění nějakého úkonu (počet plateb, velikost obratu, sehnání dalšího člověka apod.).
Splnit +25k na účet je (viz výše) velmi snadné (Creditas umí IN/OUT okamžité platby), horší by to bylo s těmi (pro mě dalšími) 5 platbami kreditkou. Horší proto, že těch plateb zase nemáme měsíčně tolik a plníme "zadání" u jiných kreditek jiných bank, kde za to dostáváme jisté "koruny na dřevo", nejen "šanci vyhrát".

Momentálně neznám banku, kde by nucené posílání peněz tam bylo zárukou lepších podmínek, než je u jiných bank bez těchto opruzů. Raiffka a Air banka líp úročí spořáky (je potřeba udělat několik plateb kartou), jiné banky je úročí ještě líp i bez toho. A účet zdarma bez podmínek snad už mají skoro všechny, možná vyjma těch dvou molochů.

4x za měsíc to snad neni problém někde zamávat kartou, i kdyby to mělo být kafe v automatu. Dyť dneska se dá kartou platit snad i na veřejných záchodech. Snad se během měsíce najdou aspoň 4 věci, které bance prozradíte.

S jinou bankou budete možná moci používat rozsáhlou síť bankomatů spořitelny i jiných ústavů třeba zadarmo. Rychlé převody peněz má dneska většina bank (jo bývaly doby, kdy spořitelna byla jediná, která převody posílala hned, však si taky za to brala 7 korun). Zkuste se podívat na podmínky Fio, tam máte 2 výběry měsíčně z jakéhokoliv bankomatu zdarma (z jejich bankomatů pak neomezeně).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru