Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Příspěvek na bydlení

Dobrý den,

bydlím v bytě, který mi koupili rodiče, platím za něj nájem na svůj účet, do kterého rodiče vidí (na peníze nesmím sáhnout, abych se naučil hospodařit s penězi, něco si naspořil...posílám 12k každý měsíc na účet, který je na mé jméno, ale rodiče k němu mají přístup, tam se mi peníze hromadí). Smlouvu na nájem máme, ale odvádění daní neprovádíme (přeposílal jsem si peníze mezi svými účty - nebyl důvod platit daně). S novým rokem se ale zvyšují příspěvky na bydlení a vypočítaná částka 6,5k mě láká.
Jak by bylo možné příspěvek získat? Smlouvu o nájmu mám, peníze odvádím (sice na svůj účet, ale peníze mi pak chybí). Problém vidím v tom, že by si to stát potom zkontroloval a viděl, že rodiče neplatí za nájem daně, popř. že jim vůbec peníze ode mně nechodí a že to zůstává na mém druhém účtu. Obávám se, že bych pak musel příspěvky vrátit, popř. zaplatit pokutu.
Jaká je tedy cesta jak získat příspěvek? napadá mě:
1. posílat nájem nadále na svůj účet, daně není potřeba platit a požádat o příspěvek
2. posílat nájem nadále na svůj účet, na konci roku rodičům poslat peníze na daně (přeci jen daně by vycházely na 20k za rok a příspěvky na 70k)
3. posílat nájem rodičům, ti si zaplatí daně (a pak mi peníze stejně vrátí - je to legální? abych jim posílal 12k a oni mi hned nazpátek 12k? nemůžu si to rovnou nechat na svém účtu a poslat jim jen na daně?)

Prosím o radu jak to co nejefektivněji a nejlegálněji provést, nerad bych dostal do problémů rodiče nebo sebe.

Děkuji,

Ing. Sirka

Předmět Autor Datum
Nejaké popletené. Máš byt, ktorý ti rodičia kúpili. Kto je teda vlastníkom? Pozri sa na LV - ak si t…
yYy 12.01.2023 11:35
yYy
Byt není v mém vlastnictví, je ve vlastnictví rodičů. Místo toho abych posílal peníze na jejich účet… nový
Ing. Sirka 12.01.2023 11:50
Ing. Sirka
daň z dědictví, daň z převodu nemovitostí Obojí už bylo zrušeno. Pokud rodiče ten byt pronajímají,… poslední
Wikan 12.01.2023 12:48
Wikan

Nejaké popletené. Máš byt, ktorý ti rodičia kúpili. Kto je teda vlastníkom? Pozri sa na LV - ak si tam ty uvedený - tak rodičov je veľké guľové do toho, čo máš na účte, ako nakladáš s financiami. Už len to - že ty máš ZAKÁZANÉ s účtom disponovať - je to TVOJ účet, alebo účet rodičov? Ak tvoj - choď do banky a ako vlastník účtu ich zbav dispozičného práva - a nebudú mať prístup, nebudú nahliadať. Ak je to ich účet - tak si vybav, aby si platil všetko zo svojho účtu a im už neposielaj ani halier.
BTW: Veľmi sa divím - máš titul Ing. a necháš sa takto odrbávať rodičmi - čo si nesvojprávny? Za ďalšie - ak si TY majiteľom účtu a aj majiteľom bytu (úradne) - máš svoje práva i povinnosti - právo disponovať so svojimi financiami, v prípade bytu právo disponovať s bytom, ale aj povinnosti - v prípade banky platiť poplatky spojené s účto, v prípade bytu ho prihlásiť, odvádzať dane za nehnuteľnosť. Ak takto o tvojom majetku rozhodujú rodičia - je to z ich strany OBMEDZOVANIE vlastníckych práv - a to je TRESTNÉ.

Byt není v mém vlastnictví, je ve vlastnictví rodičů.
Místo toho abych posílal peníze na jejich účet a pak se tyto příjmy zdaňovaly a byly součástí dědického řízení (nejsem jedináček) tak si je rovnou nechávám na druhém účtu (protože z 12k měsíčně bych za pár let podědil asi tak 30%, protože by se platila daň z nájmu, daň z dědictví, daň z převodu nemovitostí atd.

Každopádně děkuji za bezpředmětný příspěvek do diskuze.

(Kdyby vám rodiče dali byt, tak se k nim hned otočíte zády a ještě by vám měli platit energie ne? Protože oni ten byt asi vyhráli v loterii a milodarem se rozhodly ho dát vam...ti vás tedy dobré vychovali..ironie...a vaše děti vám udělají to samé, odrbou vás o všechno a šoupnou do nejlevnějšího domova důchodců,máte se na co těšit)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru